درایر چیست؟
خشک کن هوای فشرده وسیله ای است که قطرات آب را از هوای فشرده داخل مخزن حذف می کند. درایر هوا معمولا در بعد وسیعی از صنایع با قابلیت های فراوان کاربرد دارند. فرآیند فشرده سازی هوا قطرات موجود در هوا را زیاد می کند که شامل بخار آب هم می شود که آن ها را به سمت لوله های پائین کمپرسور هدایت می کند.
آب بیش از اندازه در کمپرسور های هوا به شکل مایع و یا بخار می ماند و مشکلات زیادی را برای کار با کمپرسور ایجاد می کند که شامل یخ زدن خطوط خروجی، از بین بردن تدریجی لوله ها و تجهیزات، از کار افتادن ابزار کنترل پروسه پنوماتیک، گرفتگی فرآیند ها و محصولات و عدم کارایی مناسب می شود.
انواع درایر ها:
- درایر تبریدیRefrigerant type dryers
- درایر جذبی Adsorption type dryers
درایر های تبریدی:
سیستم درایر تبریدی اساسا مکانیکی است و نقطه شبنم هوا به وسیله خنک کردن هوا صورت می گیرد. در این سیستم یک مبدل حرارتی ثانویه جهت خنک کردن ابتدایی هوای فشرده ورودی در نظر گرفته شده است. با این سیستم دستیابی به نقطه شبنم اتمسفر یک تا ۲۰ درجه سانتیگراد امکان پذیر است.
درایرهای نوع جذبی:
درایرهای جذبی عمل جذب رطوبت را با استفاده از مواد جاذب (مولکولارسیو، سیلیکا ژل، آلومینا اکتیو) انجام می دهند. این مواد دارای حفره های بسیار ریزی هستند که رطوبت را به تله می اندازند. با توجه به اینکه این مواد پس از جذب رطوبت نیاز به خشک شدن جهت رطوبت زدایی بعدی دارند، دو برج مخزن برای آن ها در نظر گرفته می شود. در حالی که یک مخزن در حال رطوبت زدایی است، مخزن دیگر در حال اشباع زدایی با استفاده از قسمتی از هوای خشک شده در مخزن مجاور خود است. دمای نقطه شبنم خروجی این نوع درایر ها میتواند حتی تا منفی ۷۰ درجه سانتیگراد کاهش یابد.
اصولا درایرهای جذبی مرسوم به سه دسته زیر تقسیم میشوند:
- احیاء کنندگی دمشی Blower reactivated type
- احیاء کنندگی بدون حرارت با تزریق هوای خشک Heatless purge type
- Heat of compression type
اهمیت استفاده از این قطعه در خط لوله:
سیال های مبرد و همچنین انواع روغن کمپرسور از لحاظ ساختار شیمیایی ممکن است تحت شرایطی خاص دچار تجزیۀ شیمیایی شده و کاربرد خود را از دست بدهند. این تجزیه می تواند به خاطر ورود دیگر عناصر شیمیایی مثل رطوبت رخ دهد. همچنین دمای بالای سیستم نیز می تواند موجب تجزیۀ ساختار شیمیایی سیال های جاری در ساختمان کمپرسور گردد.
مهم ترین واکنشی که ممکن است بر اثر ورود رطوبت به کمپرسور اتفاق بیفتد، تشکیل محلول اسیدی است. اسید ها خاصیت خورندگی دارند و می توانند به قطعات سیستم آسیب وارد کنند. تشکیل اسید در ساختمان کمپرسور به خاطر شکستن ساختار و تجزیۀ مبرد یا روغن کمپرسور اتفاق افتاده و شامل اسید های ارگانیک و غیر ارگانیک می شود که در ادامه به شرح آن خواهیم پرداخت.
- اسید های غیر ارگانیک:
اگر سیال مبرد دارای عناصر شیمیایی هالوژنی باشد، با ورود رطوبت به داخل کمپرسور، سیال مبرد تجزیه شده و تولید اسید های غیر ارگانیک می کند.
- اسید های ارگانیک:
در برخی از کمپرسور ها از روغن های ارگانیک استفاده می شود که در صورت تماس روغن با رطوبت و اکسیژن در دما های بالا ساختمان روغن از هم پاشیده شده و تولید اسید می کند. به این اسید ها اسید های ارگانیک گفته می شود.
بهترین برند های درایر موجود در بازار ایران:
از جمله بهترین درایر های موجود در بازار، می توان به اینگرسولرند و اطلس کوپکو اشاره کرد.
-
درایر اینگرسولرند:
درایر اینگرسولرند یکی از بهترین درایر های موجود در بازار است. این درایر تولیدی شرکتی به همین نام است که یک شرکت آمریکایی ایرلندی است و در زمینه تولیدات صنعتی نامی شناخته شده و کاملا معتبر است. درایر های تولیدی برند اینگرسولرند به دو صورت جذبی و تبریدی به بازار عرضه می شوند.
-
درایر اطلس کوپکو:
درایر اطلس کوپکو نیز در دو نوع تبریدی و جذبی در بازار وجود دارد. انواع درایر های تولیدی این برند سوئدی نیز از جمله بهترین و با کیفیت ترین درایر های موجود در بازار می باشند. کیفیت این درایر ها چنان مناسب است که به عقیده برخی از کاربران هرگز نیاز به سرویس دوباره ندارند و از کار نمی افتند.
برای دریافت مشاوره بیشتر می توانید با ما در تهران ابزار در تماس باشید.