چسب صنعتی چیست:
چسب های صنعتی به نسبت دیگر چسب ها قدرت چسبندگی بالاتری دارند و به همین دلیل در صنعت مورد استفاده قرار میگیرند. برخی از این چسبها، از طریق اتصال فیزیکی یا نیروی بین سطحی، کار میکنند اما بعضی دیگر از چسبهای صنعتی، از طریق واکنشهای شیمیایی به هم متصل میشوند.
ویژگی های چسب های صنعتی
چسبهای صنعتی دارای ویژگیهای متنوعی هستند که بر اساس نوع و کاربرد آن ها متغیر میشوند. در ادامه، به برخی از ویژگیهای مهم چسبهای صنعتی اشاره می کنیم:
-
مقاومت به فشار و تراکم:
بعضی از چسبهای صنعتی برای اتصال قطعاتی که فشار یا تراکم زیادی تحمل میکنند، مناسب هستند.
-
مقاومت به دما:
ویژگی مقاومت به دما مهم است. برخی چسبها میتوانند در دماهای بسیار پایین یا بالا عملکرد خوبی داشته باشند.
-
زمان خشک شدن
سرعت خشک شدن یا تشکیل پوسته یک چسب مهم است و ممکن است برای کاربردهای خاص نیاز به زمانی کوتاه یا طولانی داشته باشد.
-
چسبندگی:
این ویژگی مشخص میکند که چسب به چه نوع موادی چسبیده و کاربردی است. برخی چسبها به مواد فلزی، چوب، پلاستیک یا شیشه چسبیدهاند.
-
انعطافپذیری:
برخی از چسبها انعطافپذیری بالایی دارند و برای اتصال قطعاتی که در حرکت و تغییر شکل هستند مناسب هستند.
-
مقاومت به مواد شیمیایی:
در برخی کاربردها، چسبهای صنعتی باید مقاومت خوبی نسبت به مواد شیمیایی مختلف داشته باشند.
-
مقاومت به آب و رطوبت:
برای کاربردهایی در محیط های مرطوب، مهم است که چسب مقاومت به آب و رطوبت داشته باشد.
انواع چسب های صنعتی:
تنوع چسبهای صنعتی بالاست از چسبهای با منشأ مصنوعی مانند چسب رزین گرفته تا چسبهای کاملا شیمیایی مانند چسب قطرهای و آناروبیک. ولی به طور کلی انواع چسبهای صنعتی را میتوان در گروههای زیر تقسیم بندی کرد:
- چسب رزین (رزین مصنوعی)
- چسبهای اکریلیک
- چسبهای گرما ذوب (حرارتی)
- چسب اسپری
- چسبهای صنعتی بی هوازی
- چسبهای اپوکسی
- چسب رسانا
- چسب سنگ و سرامیک
- چسب چوب
- چسب موکت
کاربرد چسب صنعتی:
چسب های صنعتی دارای موارد کاربرد گسترده ای در صنایع گوناگون می باشند. امروزه شاهد استفاده از آن ها در صنایع مختلفی نظیر کفش، کارتون سازی و مواردی از این دست هستیم. حتی در صنایع الکترونیک برای مونتاژ قطعات و تولید و بسته بندی و لوازم خانگی نیز از چسب های صنعتی استفاده می شود. نوع خاصی از چسب های صنعتی نیز به بازار عرضه شده اند که با استفاده از آن ها می توانید درز بین کاشی ها و سطوح مختلف را پر کنید. برخی افراد نیز از چسب های صنعتی جهت عایق سازی گرمایی و الکتریکی استفاده می نمایند.
از آنجایی که چسب های صنعتی قادر به چسباندن سطوح مختلف فلزی، پلاستیکی، شیشه ای، سرامیکی، کامپوزیتی، چوبی و غیره می باشند در نتیجه شاهد استفاده گسترده از آن ها در صنایع مختلف و کاربردهای گوناگون می باشیم. از چسب های صنعتی در صنایع بزرگتری نظیر خودروسازی و هواپیما سازی نیز استفاده گسترده ای می شود.
مزایای استفاده از چسب های صنعتی:
بعضی از مهم ترین مزایای استفاده از چسبهای صنعتی، نسبت به انواع دیگر اتصال نظیر جوش، لحیم، پرچ، پیچ، … به شرح زیر است:
- چسبهای صنعتی میتوانند مواد مختلف را که ممکن است هم جنس نباشند، نظیر فلزات، پلاستیکها، لاستیکها، چوب، کاغذ و…، به یکدیگر متصل کنند.
- این چسب ها بهتر از هر روش دیگری میتوانند صفحات نازک را به یکدیگر یا به اجسام دیگر متصل کنند. قطعات ورقهای شکل را در صورتی که سایر روشهای اتصال موجب انحراف آن ها از شکل طبیعی میگردد تنها به کمک چسبها میتوان به یکدیگر پیوند داد.
- ظاهر محصول ساخته شده با چسباندن سطوح به یکدیگر بهتر و زیباتر خواهد شد و حذف درزها و شکافها نیز ممکن میگردد.
- تنوع حالت فیزیکی و روش کاربرد چسب موجب میگردد که در بسیاری از فرایندهای تولیدی بتوان از آن استفاده نمود.
- اتصال اجزای سازنده یک جسم با استفاده از چسب سریعتر، ارزانتر و اغلب محکمتر از روشهای دیگر است.
- انعطافپذیری و قابلیت کشش و تراکم اغلب چسب های صنعتی موجب میشود که نیروهای وارده بر جسم، تعدیل و اتصال در مقابل این نیروها مقاومت نماید.
- مواد حساس در برابر حرارت، که سایر روشها مثل جوش یا لحیم آنها را تخریب میکند، میتوانند با چسب به نحو مطلوب به یکدیگر متصل شوند.
چسب صنعتی از چه چیزی ساخته میشود:
ماده اولیهای که برای ساخت چسبهای صنعتی استفاده میشود در واقع مواد پلیمری هستند. پلیمرهای مصنوعی نظیر اپوکسی، رزینهای آمینی، فنولی و سیلیکونی، پلیاورتان، نئوپرن، پلی سولفیدها، پلی وینیل استات، پلی اکریلیتها و موارد دیگر از جمله مواد اولیهای هستند که امروز بهطور گستردهای برای ساخت انواع چسب صنعتی مورد استفاده قرار میگیرند.
این پلیمرها با یکدیگر پیوندهای کووالانسی بسیار محکمی برقرار میکنند و خاصیت چسبندگی زیاد این نوع از چسبها درواقع به همین علت است. ماده مهم دیگری که تقریبا در اکثر چسبهای صنعتی مورد استفاده قرار میگیرد حلالها هستند. حلالها باعث ایجاد گرانروی یا ویسکوزیته در چسبها میشود.ترکیبات پایدارکننده، مواد پرکننده، تغلیظ کننده، نرمکننده و مواد ضد کف از دیگر ترکیباتی هستند که در چسبهای صنعتی بهکار میروند.
برای دریافت مشاوره بیشتر می توانید با ما در تهران ابزار در تماس باشید.