همه چیز درباره فلوسوئیچ

فلوسوئیچ

فلوسوئیچ چیست:

فلوسوئیچ ها ابزارهای مکانیکی هستند که به منظور کنترل و سنجش جریان سیالات مانند هوا، بخار و یا مایع مورد استفاده قرار می گیرند. عملکرد فلوسوئیچ با انتقال حرکت با کمک یک محرک (مانند رله، سوئیچ نی شکل، پدال) به یک دستگاه دیگر درداخل سیستم که معمولا پمپ هستند، می باشد. سیگنال حرکتی به سمت پمپ فرستاده می شود تا بتواند پمپ را قطع و وصل کند. این دستگاه برای حفاظت از بروز آسیب و حفاظت از مدار خنک کننده و تنظیم میزان جریان های خیلی بالا یا پایین، لازم است. همچنین به دلیل توانایی کنترل دبی، فلومتر نیز محسوب می‌شوند. البته تمام فلومتر‌ها، به نوعی فلوسوئیچ نیستند.

فلوسوئیچ

کاربرد فلوسوئیچ:

بهتر است بدانید که فلوسوئیچ‌ ها کاربردهای گوناگونی مانند حفاظت از پمپ، حفاظت از مدار خنک کننده، آژیرهایی برای اعلام خرابی پمپ یا شیر، تشخیص دبی یا انسداد و حفاظت از دبی دارند. فلو سوئیچ ها همچنین به طور گسترده در مخازن، سدها و سیستم های نگهداری مخازن استفاده می شوند. همچنین از آن ها در خطوط لوله استفاده می شود تا اطمینان حاصل شود که جریان سیال در داخل خط لوله مداوم و پیوسته است. فلوسوئیچ‌ های بزرگ را می توان در ساختمان های تجاری نیز استفاده کرد. فلوسوئیچ ها به عنوان یک سنسور جریان، جریان هوا، بخار و مایع را در دستگاه کنترل می کنند و در سیستم انتقال سیال، تهویه مطبوع، دستگاه های خنک کننده و … استفاده می‌شوند.

نحوه عملکرد فلوسوئیچ:

فلوسوئیچ به مدار متصل شده و در مجاری که مایع یا گاز از آن عبور می کند قرار می گیرد. در مدل های مکانیکی اهرم توسط سیال جابجا شده یا چرخانده می شود و سیگنال را به مبدل ارسال می کند. مبدل سیگنال خام را از اهرم می گیرد و آن را به یک فرمت قابل خواندن به فرستنده منتقل می کند. فرستنده نیز این قرائت را در برابر مجموعه ای از پارامترهای از پیش تعیین شده اندازه گیری می کند و هر سیگنال یا کنشی را که برای تنظیم رفتار اجزاء و مکانیزم ها در سایر نقاط مورد نیاز است، انجام می‌دهد.

بنابراین فلوسوئیچ می تواند نرخ جریان مایع یا گاز عبوری از بخشی از سیستم را گزارش دهد و متناسب با تنظیمات سیستم را کنترل کند.در صورت افزایش یا کاهش ناگهانی جریان عبوری، اقداماتی مانند فعال کردن زنگ هشدار، روشن کردن پمپ، هدایت جریان و یا خاموش کردن قسمت هایی از سیستم به عهده فلوسوئیچ خواهد بود. طراحی سیستم و نوع فلوسوئیچ عملکرد آن را تعیین می کنند.

فلوسوئیچ

انواع فلوسوئیچ:

فلوسوئیچ‌ ها در مدل‌های مختلفی تولید می‌شوند که از نمونه‌ های مرسوم و پر کاربرد آن ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • فلوسوئیچ خطی:

در فلوسوئیچ خطی تیغه درون آن ها تعبیه شده است که وقتی در مسیر جریان سیال قرار می‌گیرد. با تغییر جریان سیال طبق حالت از پیش تنظیم شده، سیگنال الکتریکی قطع و یا وصل را سیستم را صادر می‌کند.

  • فلوسوئیچ تیغه‌ای یا پدالی:

فلوسوئیچ پدالی دارای یک پره است که در اثر عبور سیال پدال به حرکت در می‌آید و پس از رسیدن به میزان تنظیم شده با ارسال یک سیگنال الکتریکی واکنش نشان می‌دهد. فلوسوئیج‌های پدالی در دیگ بخار، سیستم تهویه مطبوع، پمپ‌ها، موتورها، سیستم اطفاء حریق، دستگاه های پزشکی و سایر تجهیزات کاربرد دارند.

  • فلوسوئیچ پیستونی:

فلوسوئیچ پیستونی از یک پیستون و یک فنر تشکیل شده که پیستون توسط جریان سیال به حرکت در می‌آید و سیستم را کنترل می‌کند تا فنر پیستون به حالت اولیه بازگردد. فلوسوئیچ‌های پیستونی در سیستم‌های دارای مقدار دبی پایین کاربرد دارد و در تشخیص جریان کم در خطوط خنک کننده مورد استفاده قرار می‌گیرند.

  • فلوسوئیچ التراسونیک:

این نوع فلوسوئیچ دارای یک نوع سنسور جریان است که بیرون از لوله‌ها نصب می‌شود. در صورت تغییر مقدار جریان عبور از لوله، سنسور یک سیگنال الکتریکی ارسال خواهد کرد.

  • فلوسوئیچ گرمایشی یا حرارتی:

این نوع فلو سوئیچ‌ ها دارای دو سنسور دما هستند که یک سنسور در دمای فرآیند و سنسور دیگر توسط عبور جریان سیال گرم می‌شود. با افزایش سرعت جریان، اختلاف دما بین سنسورها کاهش می‌یابد.

فلوسوئیچ

موارد مهم هنگام انتخاب فلوسوئیچ:

  • نوع سیال:

نوع سیالی که فلو سوئیچ در معرض آن قرار می‌گیرد، در هنگام انتخاب یک فلوسوئیچ مهم است. یک دستگاه برای سیستم آبرسانی معمولا از جنس برنج یا برنز ساخته می‌شود، چون در برابر خورندگی، زنگ‌زدگی یا خرابی و تجزیه مقاوم هستند. در کاربردهایی که امکان یخ زدن یا انبساط در دمای بالا وجود ندارد، ممکن است از پلاستیک استفاده شود. پلاستیک سبک‌ وزن است و در برابر پوسیدگی مقاومت دارد.

  • قطر لوله:

قطر لوله، ابعاد لوله را در سیستم توصیف می‌کند. فلو سوئیچ باید به شکلی ایمن و محکم روی لوله قرار بگیرد و در نتیجه موقع انتخاب فلوسوئیچ، حیاتی است که قطر لوله را بدانید.

  • فشار کاری:

فشار کاری، حداکثر فشار سر سیال است که دستگاه می‌تواند تحمل کند. موقع انتخاب مواد فلو سوئیچ، حتما باید این مورد درنظر گرفته شود.

  • بازه دمای سیال:

بازه دمای سیال، حداکثر دمای سیال است که امکان نظارت بر آن وجود دارد و معمولا به نحوه ساخت و مواد استفاده شده وابسته است.

برای دریافت مشاور بیشتر می توانید با ما در تهران ابزار در تماس باشید.

قبلی «
بعدی »

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

error: امکان راست کلیک وجود ندارد