ضخامت سنج چیست:
در میان ابزار دقیق برق، ضخامت سنج به دستگاهی گفته می شود که از طریق آن این امکان وجود خواهد داشت که اطلاعات کامل و جامعی را از وسیله بدون این که آسیبی به آن وارد شود به دست آورد. در ادامه این مطلب له بررسی این دستگاه کاربردی و مهم خواهیم پرداخت.
گفتنی است از دستگاه ضخامت سنج، اصولا در صنایع خودرویی و برای انواع سطوح آهنی، پلاستیکی و فلزی استفاده های بسیاری می شود. در بعضی از شرایط، هنگامی که قصد تعیین ضخامت یک جسم را داریم، فقط دسترسی به سطح آن جسم میسر است؛ در این مواقع ضخامت سنج، ابزاری است که به کمک ما آمده و بدون آسیب رساندن به جسم ضخامت آن را تعیین می کند.
کاربرد ضخامت سنج:
یکی از بنیادی ترین کاربرد های دستگاه ضخامت سنج در کارشناسی خودرو است به گونه ای که خودرو کمترین آسیب را ببیند. گاهی مواقع لازم است برای تعیین رنگ خوردگی خودرو از دستگاه، استفاده کرده و بدون آسیب رسیدن به بدنه ضخامت آن تعیین شود تا بتوان ثابت کرد که خودرو رنگ خوردگی دارد یا خیر.
به علت سهولت و سادگی در کار با دستگاه ضخامت سنج و همچنین عدم آسیب رساندن به دستگاه مورد نظر، این محصول کاربرد بسیار زیادی را به همراه دارد. همانطور که می دانید پوشش غیر مناسب، باعث زنگ زدگی، خوردگی و در کل نابودی کل قطعه می شود، از همین رو کیفیت آن از اهمیت ویژه ای برخوردار است. ضخامت سنج ها در صنایعی مثل ساختمان و خودرو سازی این عمل را به دو شیوه انجام می دهند که هر یک از آن ها معایب ومزایای خاص خود را دارند. این دوروش عبارتند از:
- روش القای مغناطیسی.
- روش جریان گردابی.
انواع ضخامت سنج:
-
نوع سنج پرتویی:
این مدل از ضخامت سنج ها که بر مبنای خاصیت انتقالی و هم پراکنی بازتاب پرتو ها طراحی و ساخته می شوند، برای انجام آزمون های غیر تخریبی و آنالیز ترکیبات و ساختار مواد در موارد زیر به کار گرفته می شوند:
- صنایع خودرو سازی
- کارخانجات فولاد
- صنایع پتروشیمی
- صنایع سیمان و لوله سازی
- تکنولوژی هسته ای
- اندازه گیری ضخامت محصولات ورقه ای مانند کاغذ، فولاد، آلومینیوم، لاستیک، پلاستیک، پوشش ها و آبکاری ها
-
نوع مغناطیسی:
این دستگاه با نام ضخامت سنج رنگ و پوشش یا ضخامت سنج رنگ خودرو هم شناخته می شود. بیشترین کاربرد این دستگاه در اندازه گیری پوشش های روی سطوح به صورت مایع و یا پودری می باشد به علاوه بر روی سطوحی زیرین رنگ کاری شده (زیر آیند های آهنی و فولادی) که آبکاری کروم٬ روی٬ کادمیوم و فسفاته شده نیز استفاده می گردد.
-
نوع جریان گردابی:
این محصول برای کاربرد های معمول تر و رایج تر به کار می رود که شامل اندازه گیری ضخامت پوشش مایع و پودری بر روی آلومینیوم و فولاد ضد زنگ غیرمغناطیسی و همچنین آلومینیوم آنودایز شده می باشند.
-
نوع لیزری:
ضخامت سنج لیزری به دستگاه هایی گفته می شود که به شکل C Frame بر روی قطعه یا دور پلیت قرار گرفته و به کمک اشعه لیزر ضخامت پلیت، لوله یا شمش را اندازه گیری می کند. این دستگاه قادر است به صورت تک کاناله و دو یا چند کاناله ضخامت یک یا چند نقطه از پلیت یا قطعه را به صورت آنلاین و روی خط تولید اندازه گیری نموه و بر روی نمایشگر نشان دهد.
این دستگاه، چگونه کار می کند؟
فرستنده پالس مغناطیسی را ارسال می کند. پالس از میان پوشش و رنگ گذر کرده و به پایه رنگ می رسد و با محاسبات پردازش گر ضخامت جسم مورد نظر به دست می آید.
عوامل تاثیر گذار بر سنجش ضخامت یک پوشش:
برخی از عوامل مامنع از ضخامت سنجی صحیح اجسام می شوند که عبارتند از:
- انحناء سطح
- زبری سطح
- نفوذپذیری مغناطیسی
- ضخامت سطح
- رسانایی سطح
توجه کنید که موارد فوق در زمان کالیبره کردن باید در نظر گرفته شوند. ضخامت سنجی مواد در مواردی که امکان دسترسی به دو طرف سطح نباشد به کمک تجهیزاتی به نام ضخامت سنج اولتراسونیک انجام می گیرد. مثلا فرسایش فلزات در برخی از موارد، نظیر لوله های جابجائی مواد باعث نازک شدن ضخامت فلز شده و به روش های عادی اندازه گیری ضخامت این کار امکان پذیر نمی باشد. در این صورت، مدل های اولتراسونیک از طریق پراب خود امواج اولتراسونیک را ارسال نموده و انعکاس آن از مرز پائینی دریافت شده و با مقایسه آن ها با هم به ضخامت با دقت قابل توجه دست می یابد.
برای تهیه این محصول و دریافت مشاوره بیشتر می توانید با ما در تهران ابزار در تماس باشید.