بررسی تخصصی فانکشن ژنراتور ها

فانکشن ژنراتور چیست؟

در میان تجهیزات الکترونیک و مخابرات، ژنراتور هایی که در رنج فرکانسی ۱ مگاهرتز (AF) شکل موج های مختلفی از جمله سینوسی-مربعی- دندان اره ای- مثلثی ایجاد می کنند، فانکشن ژنراتور نام دارند.

در واقع، ژنراتور ها عملکرد بسیار متنوعی دارند زیرا قادر به تولید طیف گسترده ای از شکل های موج و فرکانس هستند. در حقیقت، هر یک از شکل های موج تولید شده به ویژه برای گروه متفاوتی از برنامه ها مناسب هستند. خروجی موج های مثلثی و موج اره ای از ژنراتور های عملکرد معمولاً برای برنامه هایی استفاده می شوند که به سیگنالی نیاز دارند که با یک سرعت خطی خاص افزایش یا کاهش می یابد. آن ها همچنین در رانندگی نوسانگر ها در اسیلوسکوپ ها و محور X ضبط کننده X-Y استفاده می شوند.

فانکشن ژنراتور

تفاوت سیگنال ژنراتور با فانکشن ژنراتور:

نام اصلی سیگنال ژنراتور، RF سیگنال ژنراتور می باشد که RF آن حذف گردیده است. همانطور که از نام این محصول پیداست مخصوص تولید سیگنال ها در محدوده RF یا Radio Frequency و ماکروویو می باشد. کاربرد این دستگاه در تست فرستنده ها، سیستم های WiFi ،WiMAX، GPS، انتشار صوت و تصویر، مخابرات ماهواره ای و رادار ها می باشد. درواقع محدوده فرکانس سیگنال ژنراتور های RF، از چند کیلو هرتز تا ۱۵۰MHz به بالا است و در سیگنال ژنراتور های ماکروویو کمتر از ۱MHz تا ۲۰GHz می باشد. البته سیگنال ژنراتور هایی هم وجود دارد که علاوه بر تولید سیگنال RF، فانکشن ژنراتور نیز می باشد.

البته در بیان شفاهی، مهندسان فانشکن ژنراتور یا سیگنال ژنراتور را به جای هم استفاده می کنند که در اینصورت باید محدوده فرکانسی و ویژگی های خاص مثل مدولاسیون ها مشخص گردند.

کاربرد های مختلف سیگنال ژنراتور:

در تست مدار های آنالوگ برای مشاهده حالت های مختلف کاری مدار، تست شارژ و شارژ خازن، پاسخ فرکانسی و… از سیگنال با شکل موج های متفاوت استفاده می­ شود؛ اما در مدار های دیجیتالی کاربرد محدود تری دارند. مثلا می توان به جای تغییرات یک پین از یک مدار که به صورت صفر و یک شدن مدل می شود، به تعداد دفعات بسیار از شکل موج مربعی استفاده کرد.

نکات مهم که در هنگام خرید یک دستگاه سیگنال ژنراتور باید به آن دقت کنید:

۱-توانایی تولید انواع مختلف شکل موج های الکترونیکی.
۲-توانایی تولید شکل موج های دلخواه
۳-مقدار فرکانس یا همان دامنه خروجی دستگاه
۴-تعداد کانال های خروجی دستگاه
۵-سرعت ایجاد شکل موج
۶-قابلیت سنکرون کردن شکل موج تولید شده با سیگنال خارجی
۷-توانایی ثبت و ذخیره سازی سیگنال
۸-قابلیت ارتباط با PC

پارامتر های مهم یک فانکشن ژنراتور:

برای انتخاب فانکشن ژنراتور برای هر اپلیکیشن نیاز است که پارامتر های عملکرد و مشخصات یک فانکشن ژنراتور را بشناسیم. یک سری مشخصات نهفته برای این دستگاه وجود دارد که برای تست ابزار مهم است. مشخصات فانکشن ژنراتور به دلیل آنالوگ و دیجیتال بودن ابزار های اندازه گیری همچنین تنوع قیمت متفاوت هستند. از انواع این پارامتر ها می توان موارد زیر را نام برد:

  • شکل موج: 

فانکشن ژنراتور ها می توانند شکل موج سینوسی، مربعی، پالس و … را تولید کنند.

  • output level:

سطح خروجی می تواند متفاوت باشد و معمولا می تواند تنظیم شود اگرچه در هر فانکشن ژنراتور این مقدار ماکزیمم می تواند متفاوت باشد. معمولا بیشترین مقدار برای خروجی ۱۰-۱۲ ولت می باشد.

  • output impedance: 

این مشخصه باری توسط محرک اعمال می شود و مقدار آن معمولا ۵۰۰ اهم است.

ژنراتور فانکشن

  • frequency range: 

فانکشن ژنراتور ها یک رنج فرکانسی محدود دارند که خود شامل موارد زیر است:

۱.محدوده ی فرکانس پایین:از  ۰.۱ تا ۱ هرتز   

۲.محدوده ی فرکانس بالا: از ۱تا ۲۰ هرتز

  • frequency stability: 

پایداری فانکشن ژنراتور می تواند متفاوت باشد و تست آنالوگ با هدف بیشتر بودن پایداری انجام می شود.

  • Phase lock capability: 

برخی از فانکشن ژنراتور ها می توانند فاز را قفل کنند، قفل کردن فاز به منظور بالا بردن دقت و سنکرون کردن خروجی انجام می شود.

  • modulation:

برخی از فانکشن ژنراتور ها قابلیت این را دارند که سیگنال خروجی را مدوله کنند. مدولاسیون انجام شده از نوع دامنه یا فرکانس است.

  • environmental:

 برای فانکشن ژنزاتور ها شرایط محیطی می تواند مهم باشد مانند دمای کار و رطوبت. 

  • mechanical: 

سایز، وزن و سایر موارد مکانیکی برای همه ابزار ها اهمیتی ندارد اما بهتر است چک شود.

فانکشن ژنراتور

نحوه استفاده از فانکشن ژنراتور:

برای کار با signal generator ابتدا آن را روشن می کنیم و سپس از طریق دکمه متغیر مربوط به فرکانس مقدار محدوده فرکانس مورد نظر خود را انتخاب می کنیم و با ولوم تغییر فرکانس مقدار آن را دقیق می نماییم، در مرحله بعد باید نوع سیگنال خود اعم از سینوسی، مربعی، دندان اره ای و …. را از طریق دکمه های مربوطه انتخاب می نماییم و در مرحله آخر باید مقدار دامنه یا ولتاژ پیک تا پیک را تنظیم نماییم که آن هم کلید مربوط به خود را دارد، سپس می توانیم سیگنال مربوطه را از خروجی دریافت نماییم .

برای تهیه این محصول و دریافت مشاوره بیشتر می توانید با ما در تهران ابزار در تماس باشید.

قبلی «
بعدی »

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

error: امکان راست کلیک وجود ندارد