همه چیز درباره آرمیچر ها

آرمیچر چیست؟

آرمیچر درواقع وسیله ای است که می توان از آن، هم به عنوان موتور الکتریکی ( تولید انرژی جنبشی ) و هم به عنوان ژنراتور ( تولید انرژی الکتریکی ) استفاده کرد همچنین به موتور الکتریکی و ژنراتور الکتریکی ماشین الکتریکی نیز گفته می شود. پس می توان آرمیچر را یک ماشین الکتریکی دانست. همچنین به اسپیندل موتورهای dc کوچک دور بالا مثل اسپیندل ۷۷۵ و ۷۹۵ نیز آرمیچر می‌ گویند.

آرمیچر

چه عاملی باعث می شود که آرمیچر در موتور الکتریکی بچرخد؟

به طور کلی، آرمیچر قسمت دوار یک ماشین است. یک رسانای حامل بار وقتی در میدان مغناطیسی قرار می گیرد و جهت نیرو را با قانون دست چپ فلمینگ نشان می دهد، یک نیرو را تجربه می کند. هنگامی که منبع تغذیه به استاتور اعمال می شود، یک میدان مغناطیسی دوار در موتور القا می شود. این میدان مغناطیسی دوار بر روی آرمیچر (روتور) نیرویی وارد می کند و آرمیچر می چرخد.

آرمیچر یک دستگاه بوده که بنا به کاربرد ما می توان از آن به عنوان موتور الکتریکی یا ژنراتور استفاده کرد. اجزای اصلی آرمیچر یک هسته، سیم پیچ، کمتاتور و شفت است. سیم پیچ آرمیچر به دو شکل حلقوی و موج دار بوده و جنس آن مس یا آلومینیوم می باشد. از آرمیچر به این دلیل استفاده می شود که توانایی تولید نیروی محرکه الکتریکی را دارد که باعث به وجود آمدن انرژی الکتریکی می شود.

اجزای آرمیچر:

  • آهن ربا های دائمی: 

در هر آرمیچر دو آهنربای دائمی با قطب‌ های مخالف در دو طرف و یا جهت آرمیچر قرار دارند؛ وظیفه‌ این دو آهن ربا این می‌ ÷باشد که باعث ایجاد یک میدان مغناطیسی شعاعی در آرمیچر شوند.

  • سیم پیچ:

 وظیفه‌ سیم پیچ که با نام دیگر فایل الکترومغناطیسی هم شناحته می شود، ایجاد گشتاور در آرمیچر می‌باشد.

  • کلکتور: 

کلکتور از تیغه‌ های مسی ذوزنقه مانند که به خوبی عایق بندی شده‌اند و همچنین به خوبی روی هم پرس شده‌اند تشکیل شده است. وظیفه‌ کلکتور در آرمیچر ایجاد تماس و یا اتصال بین سیم پیچ و مدار الکتریکی خارجی می‌باشد.

آرمیچر

  • محور: 

ساختاری استوانه‌ ای دارد و از جنس فولاد می‌باشد ( برای این از جنس فولاد استفاده می‌ کنند که فولاد دارای کم بودن خاصیت مغناطیسی و در عوض بالا بودن استحکام مکانیکی می‌باشد و به واستطه این خاصیت، در مقابل تنش‌ های برشی یا تنش‌ های کششی و پیچشی از مقاومت مناسبی برخوردار می‌باشد). مکان قرار گیری محور به این صورت می‌ باشد که از وسط آرمیچر و کلکتور عبور می‌کند و وظیفه اصلی آن ایجاد چرخش در موتور می‌ باشد که بدین وسیله باعث چرخش قطعات متحرک می‌شود.

  • بلوک کربن فشرده (ذغال): 

مکان قرار گیری دغال در دو طرف کلکتور می‌باشد. وظیفه اصلی دغال در آرمیچر تولید الکتریسته و همچنین روان کننده می‌ باشد.

  • آرماتور: 

ساختار آن یک سیلندر آهنی مجهز به روکش نصب شده بر روی یک محور می‌ باشد که مجموعه‌ ای از سیم ها در آن قرار می‌ گیرند. آهن موجود و مورد استفاده در آرماتور به شکل بسیار زیادی میدان مغناطیسی را افزایش می‌ دهد که این عمل به خودی خود باعث افزایش کشتاور بر روی آرماتور می‌گردد.

وظیفه‌ اصلی آرماتور در آرمیچر لمینیت کردن یا به بیان ساده‌تر لایه لایه کردن بخش هسته آن می‌باشد (هدف از انجام آن حفظ رطوبت از سیم پیچ، افزایش عایق الکتریکی و قدرت دی الکتریکی، حفاظت سیم پیچ‌ ها از ارتعاشات مغناطیسی، رها کردن گرمای سیم پیچ می‌باشد.

  • بالشتک آرمیچر: 

این قسمت شامل یک آهن ربا در میان یک پوشش عایق مانند می‌باشد که متصل به دو زغال می‌باشد . بالشتک هنگام اتصال مدار خارجی موجبات حرکت آرمیچر را فراهم می‌آورد . در واقع بالشتک با ایجاد میدان مغناطیسی کمک شایانی به چرخش موتور می‌کند . همچنین این قسمت مانع از ورود گرد و خاک و حتی اشیای خارجی به داخل آرمیچر می‌گردد.

آرمیچر

نکاتی در مورد انواع آرمیچر:

در پایان بد نیست به برخی از عوامل و دلایل خراب شدن آرمیچر ها نیز اشاره شود. از جمله شایع‌ ترین دلایلی که خرابی آرمیچر ها را به همراه می‌ آورد اتصال کوتاه است. علاوه بر آن اتصال بخش سیم پیچ آرمیچر به بدنه نیز می‌ تواند موجب خراب شدن این قطعه گردد. به تمام این موارد می‌توان قطع شدن سیم‌ های به کار رفته در آرمیچر را نیز اضافه کرد. موضوعی که در اصطلاح «باز بودن مدار آرمیچر» نامیده می‌شود. 

برای دریافت مشاوره بیشتر می توانید با ما در تهران ابزار در تماس باشید.

قبلی «
بعدی »

۲ دیدگاه ها

  1. اطلاعات واقعاً مفید و عالی است .
    باسپاس از مهندسین کاردان

  2. باسلام .اطلاعات مفید جامع بود.جهت اهنرباهای دائمی را چگونه تشخیص بدهیم که قطب هاخلاف هم باشند.سپاسگزارم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

error: امکان راست کلیک وجود ندارد