درباره آچار فرانسه و انواع آن

آچار فرانسه چیست؟

آچار ها ، دارای طیف های متنوعی هستند و متناسب با نیاز افراد، کاربرد های گوناگونی دارند. یکی از پر استفاده ترین آچار آلاتی که همواره مورد استفاده بوده است، آچارفرانسه می باشد. از این آچار، برای باز و بسته کردن پیچ و مهره های شش گوش و چهار گوش، به دلیل شکل و ساختار منحصر بفردش استفاده می شود. آچار فرانسه متناسب با کاربرد مورد نظر، در سایز های مختلفی قابل عرضه می باشد.

آچار فرانسه

این محصول، از چهار بخش در سه قطعه تشکیل می شود:
  • فک ثابت
  • فک متحرک
  • پیچ حلزونی
  • دسته

آچار فرانسه با داشتن یک دهانه متحرک قابل تنظیم، از انواع آچار های تخت به حساب می آید. ساختار این آچار به صورتی است که وظیفه اصلی آن، باز کردن قطعات و پیچ های بزرگ است. دسته آچارفرانسه، همان قسمتی است که از طریق آن نیرو به جسم مورد نظر، وارد می شود. بخش بعدی، دهانه ثابت آچار است که این قسمت به صورت ثابت باقی مانده و دهانه متحرک، قسمت سوم است که با زاویه ۱۵ درجه نسبت به دهانه ثابت قرار گرفته و به وسیله پیچ حلزونی که در وسط آچار تعبیه شده، حرکت می کند تا اندازه مورد نظر به دست آید. علت زاویه ۱۵ درجه قسمت متحرک این است که دهانه متحرک آچار فرانسه درمقایسه با دهانه ثابت آن، مقاومت بالاتری در مقابل فشار داشته و برای کاهش این فشار بر قسمت متحرک، زاویه ای ۱۵ درجه به وجود آمده است. این زاویه باعث می شود که آچار بتواند در دو حالت مختلف روی پیچ قرار بگیرد. معمولا ساختار آچار فرانسه از فولاد کروم وانادیوم است اما در برخی موارد از تیتانیوم هم برای ساخت این محصول استفاده شده که موجب مقاومت بالاتر و وزن کمتر آن می شود.

کاربرد های آچار فرانسه:

همانطور که در بالا ذکر شد، معمولا برای باز و بسته کردن پیچ و مهره یا اتصالاتی که اندازه و ضخامت بیشتری دارند، از آچار فرانسه استفاده می شود. هر چقدر دهانه این محصول بیشتر باز شود، برای پیچ و مهره و اتصالات با ضخامت های بیشتر مناسب تر خواهد بود.

تاریخچه آچار فرانسه:

ریچارد کلابرن، یک مهندس انگلیسی در سال ۱۸۴۲ برای اولین بار آچار فرانسه را اختراع کرد و به همین دلیل است که در میان خیلی از کشور های اروپایی مانند اسپانیا، ایتالیا، آلمان، فرانسه و یا حتی در ترکیه، با نام آچار انگلیسی شناخته می شود. بعد از ریچارد کلابرن، جان پتر جانسون سوئدی در سال ۱۸۹۱ با ایجاد تغییراتی در این محصول، آن را به نام خود به ثبت رساند و از همین رو در کشور هایی مثل دانمارک، این محصول را با نام آچار سوئدی می شناسند و البته لازم به ذکر است که جانسون توانست محصولی بسیار کامل تر و بهتر از محصول قبلی ایجاد نماید. اما اولین کشوری که این آچار را به کشور ایران و برخی دیگر از کشور ها مانند لهستان، مجارستان، اسلوونی و رومانی وارد کرد فرانسه بود و به همین خاطر است که در کشور ما این محصول با نام آچار فرانسه شناخته می شود.

روش کار با آچار فرانسه:

  1. قطعه ای که قرار است باز شود، مشخص گردد.
  2. دهانه متحرک آچار به اندازه پیچ یا مهره مورد نظر باز شود.
  3. بعد از باز کردن، دهانه روی قطعه مورد نظر امتحان شود تا در صورت لزوم، اندازه آن تغییر کند تا کاملا منطبق با شئ شود زیرا اگر اینطور نباشد، به لبه های قطعه آسیب وارد می شود.
  4. آچار فرانسه باید برای بسته شدن، در جهت عقربه های ساعت و برای باز شدن، خلاف جهت عقربه های ساعت بچرخد.
  5. در نهایت پیچ حلزونی شل شود، و آچار از روی پیچ برداشته شود.
  6. بهتر است برای پیچ هایی که ساختاری نرم دارند از این محصول استفاده نشود.
  7. هر چند وقت یکبار آچار، روغنکاری شود.

کار با آچار فرانسه

سیر تکاملی آچار فرانسه:

اولین آچارفرانسه ساخت ۱۸۹۲
آچارفرانسه ساخت ۱۹۱۰ با دسته اصلاح شده
آچارفرانسه سال ۱۹۱۴
آچارفرانسه سال ۱۹۵۴ با دسته اصلاح شده و زاویه فک جدید ۱۵ درجه
آچارفرانسه سال ۱۹۸۴ با اولین دسته ارگونومیک
آچارفرانسه امروزی با دسته ارگونومیک

انواع مختلف آچار فرانسه:

  • مدل دوسر:

برای زمان هایی که که طیف ابعاد پیچ ها گسترده بوده و سایز های متنوعی وجود دارند، بهتر است از آچار فرانسه دوسر استفاده کرد که یک سر آن تا سایز معین شده ای باز شده و سر دیگرش قابلیت پوشش دهی سایز های مختلفی را دارد.

  • مدل انحنا دار یا شکل S:

این آچار، بیشتر برای اماکن کوچک و با دسترسی محدود کاربرد دارد وبه همین دلیل در فضاهای کوچک ( مثلا در موتور ماشین) که امکان استفاده از آچار فرانسه با دسته بلند مقدور نمی باشد، از این محصول استفاده می شود.

  • مدل فرانسه جغجغه ای:

این محصول، در میان دیگر مدل ها از سرعت بسیار بالایی برخوردار بوده و به همین علت یکی از محبوب ترین انواع آچارفرانسه به حساب می آید. نوع دیگر این مدل، آچارفرانسه جغجغه ای خم شونده است که موجب سهولت کار در فضا های محدود می شود.

  • مدل فرانسه قفلی:

بیشترین کاربرد این محصول، برای مواقعی است که که طی مدت زمان طولانى کار با آچار، بر اثر کار کردن و ضربات وارده، چند رزوه آن باز یا شل شود. براى اینکه اجازه ندهیم آچار در حین کار شل شود، این آچار ها ساخته شده اند که بعد از تنظیم کردن دهانه، مى توان آن ها را قفل کرد تا امکان باز شدن از بین رفته و تغییرى در سایز دهانه تنظیم شده به وجود نیاید.

آچار فرانسه قفلی

نکات مهم در هنگام خرید آچار فرانسه:

  1. انتخاب سایز متناسب با پیچ و مهره مورد نظر.
  2. توجه به کیفیت جنس آچار.
  3. توجه به عمیق بودن دنده های روی پیچ تنظیم (برای خارج نشدن آچار از حالت تنظیم).
  4. توجه به اینکه فک متحرک آچار، بدون لق بودن و در یک مسیر مستقیم حرکت کند.
  5. توجه به نیروی چرخشی مورد نیاز جهت باز و بسته کردن پیچ و مهره( هر چقدر سایز آچار کوچکتر باشد گشتاور آن هم کمتر است).

برای انتخاب و خرید انواع آچار فرانسه با  تهران تولز در تماس باشید.

قبلی «
بعدی »

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

error: امکان راست کلیک وجود ندارد