دستگاه اره دورکن چیست؟
اره دور کن ها نوع خاصی از اره ها هستند که در صنایع MDF که مربوط به امور ساخت انواع کابینت و دکوراسیون می باشند استفاده می شوند. زیرا صفحات MDF در مقایسه با دیگر صفحات و الوار چوبی سایز بسیار بزرگی دارند و این اره میزی های متفاوت (دورکن ها) با مدل های گوناگون و ویژگی های خاصی که دارند مناسب کار با آن ها می باشند. دور کن ها برای جابجایی صفحات بزرگ و سنگین MDF از میز های بزرگی برخوردارند و دارای یک قسمت ریلی یا واگنی می باشند که بتوانند به آسانی صفحات بزرگ را به سمت تیغه حرکت دهند.
ساختار بعضی از دورکن ها به گونه ای است که یک تیغه کوچک به نام تیغ خط زن وجود دارد که پیش از برش با تیغ بزرگ اصلی این تیغ روی روکش ام دی اف یک برش کم عمق درست می کند تا در زمان برش اصلی روکش ام دی اف لب پر نشود و برش تمیز تری را ایجاد کند.
انواع اره دورکن:
به طور کلی اره های دور کن به دو نوع دستی و اتوماتیک تقسیم بندی می شوند. در انواع دستی این اره ها، تنظیمات مختلف دستگاه مثل تنظیم ارتفاع تیغه، تغییر زاویه برش، تنظیم عرض و زاویه قرار گیری قطعه یا صفحه و تنظیم دور تیغه برش از طریق شخص اپراتور انجام می گیرد. اما در مدل های اتوماتیک ساختار دستگاه به گونه است که تمامی موارد ذکر شده از طریق برنامه دادن به دستگاه با لمس چند دکمه توسط کاربر انجام می شود.
همچنین دور کن ها می توانند ترکیبی از انواع دستی و اتوماتیک هم باشند. در واقع ساختار آن ها به گونه ای است که قسمتی از دستگاه به وسیله شخص و قسمتی دیگر از طریق ماشین کنترل می شود. در بیشتر نمونه های میان رده موجود در بازار کشور ما، کنترل ارتفاع و زاویه تیغه برش از طریق دکمه یا پیچ های فرمان انجام شده و تغییر زاویه و اندازه گونیا از طریق اپراتور صورت می پذیرد.
اجزای تشکیل دهنده اره دورکن:
بسته به اینکه اره دور کن شما دستی باشد یا اتوماتیک اجزای تشکیل دهنده آن ها نیز فرق می کنند؛ اما به شکل کلی برخی از این اجزا عبارتند از:
- نگهدارنده ورق:
این وسیله ابزاری است که قطعه کار را بر روی ریل ثابت نگه می دارد تا در هنگام برش، ایمنی اپراتور حفظ شود.
- گونیا پشت اره جلو:
به منظور سایز کردن و ایجاد زوایای دلخواه از این ابزار استفاده می کنند.
- موتور ها:
مهم ترین قسمت در دور کن موتور آن است که وظیفه به حرکت در آوردن تیغه را به عهده دارد و این موضوع بسیار حائز اهمیت است که موتور دستگاه دورکن از جنس خوب و با کیفیت باشد. لازم به ذکر است که ساختار برخی از این موتور ها به گونه ای است که در کنار آن ها از یک موتور ضعیف تر هم جهت خط زنی استفاده می گردد.
- میز پشت گونیا:
به منظور نگهداری قطعه کار از میز پشت گونیا استفاده می شود.
- ریل دستگاه:
جهت حرکت قطعه کار، ریل در دستگاه تعبیه شده است. همچنین ریل ها دارای تکنولوژی های خاصی جهت حرکت می باشند.
- تیغ اره:
معمولا یک دستگاه برش کاری دارای دو تیغه اره می باشد، یکی تیغه اره اصلی که برای انجام برشکاری به کار می رود و دیگری تیغه اره خط زن. از نظر ابعادی قطر تیغه اره اصلی از تیغه اره خط زن بیشتر می باشد. نوع تیغه ای که جهت انجام این کار به کار برده می شود در ظرافت و کیفیت کار بسیار موثر است.
- میز برش جلو:
این میز به منظور گونیا کردن قطعه کار برای برش در قطعات بزرگ تر استفاده می شود.
نکات ایمنی کار با اره دورکن:
- هیچگاه نباید کنده گرد را با ابزار کمکی یا صفحه کنترل، برش دهید.
- همواره قبل از شروع کار لباس مناسب، دستکش ایمنی، عینک ایمنی و کلاه بپوشید.
- این امکان وجود دارد که گرد و خاک تولید شده در زمان کار با اره مانع از دید کامل شما شود و شما را دچار اتفاقات خطر کند، پس باید مطمئن باشید که فشار نیروی دستگاه مکش، کافی باشد تا در زمانی که دستگاه شروع به کار می کند، دستگاه مکش همزمان با آن کار خود را به بهترین شکل انجام دهد.
- همواره باید از روکش های ایمنی استفاده نمایید.
- پاکیزه نگه داشتن میز کار اره، میز غلتان و ورق یا صفحه کنترل از نکات بسیار مهم به حساب می آید.
- میز ثابت و غلتان فرسوده و سوراخ شده را سریعا تعویض نمایید.
- زمانی که چوب باریک را به شکل طولی برش میدهید، باید از رنده استفاده نمایید.
-
از اره ای که لرزش دارد یا از ابزار برش دارای لرزش استفاده نکنید.
- در زمان کار با دستگاه، از محافظ گوش استفاده کنید زیرا سر و صدا بیش از ۸۵ دسی بل است.
- پیش از اینکه سرعت تیغ اره به حداکثر میزان خود برسد، کار برش چوب را شروع نکنید.
- جهت جلوگیری از بالا آمدن و برگشت چوب بریده شده، آن را با حلقه دندانه دار صاف نگه داشته و به منظور انجام این کار از یک گوه متوازن یا تعدیل کننده استفاده نمایید.
- برای کار با این دستگاه تنها از تیغ اره مخصوص دستگاه استفاده نمایید.
- همیشه به یاد داشته باشید که محل کار باید از نور کافی برخوردار بوده و سرد نباشد.
- اگر عرض برش کوتاه نباشد، همیشه باید در زمان کار از تیغه جدا کننده استفاده کنید. همچنین این موضوع را از یاد نبرید که تیغه جداکننده نباید ضخیم تر از عرض برش و نازک تر از از تیغه اصلی اره باشد.
- قطعاتی که بزرگ تر از مقدار مجاز لوازم یا خیلی کوچک تر از آن ها هستند را برش ندهید.
- شخص کاربر باید در مکانی دور تر از میانه تیغ اره و همچنین دورتر از قسمت برگشت قطعه در حال کار باشد.
- جداکننده نباید ضخیم تر از عرض برش و نازکتر از تیغه اصلی اره باشد.
برای دریافت مشاوره بیشتر با ما در تهران ابزار در تماس باشید.