کلاه ایمنی چیست
با توجه به فعالیت روزانه و نوع کار، شما ممکن است در معرض برخی خطر ها قرار بگیرید. یکی از خطرناک ترین آسیب هایی که ممکن است به آن دچار شوید، اصابت ضربه به سر است. در برخی از مشاغل مانند برق کاری، کار در ساختمان و … این خطر بسیار متداول است. بنابراین شما برای محافظت از خود باید از کلاه های مخصوص و محکمی استفاده کنید که به آن ها کلاه های ایمنی گفته می شود. کلاه ایمنی، نوعی لوازم ایمنی است که انواع متفاوتی دارد و هر فعالیت، کلاه مخصوص به خود را دارد.
آسیب هایی که ممکن است به سر وارد شوند:
آتش نشان ها، مهندس ها، سیم کش ها، کارگر های ساختمانی، برق کار ها، جوشکاران و … هنگام کار در محیط کاری خود ممکن است دچار آسیب هایی بشوند. یکی از این نوع آسیب های جسمی، آسیب رسیدن به سر آن ها است. برخی از این خطرات احتمالی می توانند موارد زیر باشند:
- کشیده شدن و گیر کردن مو ها توسط قطعات متحرک در دستگاه های محیط کار.
- سقوط و یا برخورد کردن اجسام روی سر.
- برخود اتفاقی سر با منابعی که می توانند ایجاد شوک الکتریکی کنند.
- برخورد ناگهانی سر با اجسام ثابت مانند تیرک ها، لوله ها و …
بنابراین افراد در مشاغل صنعتی و مواردی که به آن ها اشاره کردیم، لازم است در هنگام کار از کلاه های ایمنی مخصوص استفاده کنند.
ویژگی های کلاه ایمنی مناسب
برای استفاده درست از کلاه های ایمنی و تامین نیاز مورد نظر، بایستی به برخی از ویژگی های آن ها توجه کرد. کلاه ایمنی مورد نظر باید دارای ویژگی های زیر باشد تا بتواند شما را در برابر خطر های احتمالی حفظ کند.
- برای اینکه پوسته خارجی کلاه فاصله ای به اندازه ۲ الی ۳ سانتی متر با سر داشته باشد، باید داخل کلاه یک تسمه یا نوار دور سر نصب شود.
- کلاه باید در برابر آب مقاوم باشد و قابلیت سوختن آرام داشته باشد.
- کلاه ایمنی باید شوک ضربه وارد شده را جذب کند.
- کلاه ایمنی باید در برابر جریان برق، عایق باشد.
- باید در برابر نفوذ اجسام مقاوم باشد.
- برای روش تنظیم درست کلاه و تعویض نوار دور سر و … باید دستور عملی ساده و واضح داشته باشد.
- وزن کلاه ایمنی نباید بیشتر از ۴۰۰ گرم باشد.
- این کلاه ها باید دارای یک لایه آستر جهت جذب ضربه و یک پوسته خارجی محکم باشند.
- برای اینکه کلاه ایمنی کارایی و حفاظت بیشتری داشته باشد، باید دور آن لبه دار باشد.
- کلاه باید دارای تهویه زیر کلاه ایمنی باشد و باعث جذب شوک ضربه در هنگام برخورد باشد.
- باید در مقابل رطوبت، مقاومت و استحکام داشته باشد.
اجزا کلاه ایمنی
- لبه جلو
- نوار عرق گیر
- چانه بند
- نوار پشت گردن
- کلاه یا سرپوش
- عامل تعلیق ساز
- پیشانی بند
- پوسته خارجی
مواد سازنده
برای ساخت پوسته خارجی کلاه ایمنی از مواد مخصوصی استفاده می شود. در ادامه به مواد سازنده آن ها اشاره می کنیم.
- فایبرگلاس
- پلی کربنیت
- پلیمر ABS
- آلومینیوم
- پلی اتیلن
انواع کلاه ایمنی
کلاه های ایمنی بر اساس نوع کاربرد و قابلیت های آن ها انواع متفاوتی دارند. برای انتخاب کلاه مورد نظر، ضروری است که انواع آن ها را بشناسید. کلاه های ایمنی را به دو دسته می توان تقسیم کرد:
- دسته بندی بر اساس استفاده در مشاغل مختلف.
- دسته بندی بر اساس رتبه در کارگاه
علاوه بر این، هر کدام از دو دسته بالا خود متشکل از انواع مختلف کلاه هستند که در ادامه به بررسی آن ها می پردازیم.
-
دسته بندی بر اساس استفاده در مشاغل مختلف
- کلاه های نوع A: این نوع کلاه، نمی تواند در برابر جریان برق عایق باشد. کار آن ها حفاظت در برابر ضربه است و مقاومت بالایی در برابر ضربه ها دارند. معمولا از این کلاه ها در معادن، کارخانه ها، کارگاه های ساختمانی و … برای محافظت سر در برابر ضربه های ناگهانی استفاده می کنند.
- کلاه های نوع B: کلاه های نوع B بسیار قوی و مقاوم هستند. از آن ها جهت محافظت سر از ضربه، سوختگی و جریان برق استفاده می شود. افرادی که در شرایط سخت با جریان الکتریکی بالا کار می کنند، باید از این نوع کلاه ها استفاده کنند.
- کلاه های نوع C: از این نوع کلاه ها برای حفاظت سر در مقابل ضربه ها و جریان برق استفاده نمی شود. این نوع کلاه، برای حفاظت از ضربه های محدود یا برخورد با اشیا ثابت مورد استفاده قرار می گیرند. برای فعالیت هایی مانند: تصفیه خانه ها، کارگاه های شیمایی و پالایشگاه ها، از این نوع کلاه استفاده می شود.
-
دسته بندی بر اساس رتبه در کارگاه
این نوع دسته بندی در تمامی کارگاه های ساختمانی و عمرانی یکسان و مشابه می باشد. این نوع دسته بندی بر پایه رنگ کلاه است و بر اساس رتبه کارگاهی مشخص می شود.
- کلاه ایمنی رنگ سفید: کاربرد کلاه ایمنی رنگ سفید، ثابت است. همچنین این رنگ کلاه تقریبا در اکثر کارگاه های ساختمانی وجود دارد. این رنگ برای کارکنان بلند مرتبه و شاخص (مهندس ها، مدیر ها، سرپرست ها و …) استفاده می شود.
- کلاه ایمنی رنگ زرد: کاربرد کلاه رنگ زرد در انواع کارگاه ها ثابت و یکسان است. بیشترین رنگی که می توان در کارگاه های عمرانی و یا دیگر پروژه ها یافت، کلاه ایمنی رنگ زرد است. این رنگ، برای نیروی کار و کارگران مورد استفاده قرار می گیرد.
- کلاه ایمنی رنگ قرمز: نکته قابل توجه این است که این رنگ، در کارگاه های ساختمانی وجود ندارد. کلاه ایمنی قرمز رنگ برای عملیات اطفاء حریق و آتش نشان ها مورد استفاده قرار می گیرد.
- کلاه ایمنی رنگ سبز: رنگ سبز برای نشان دادن کارکنان خدمات فنی و مسئولین ایمنی در کارگاه های عمرانی و دیگر پروژه ها به کار می رود.
- کلاه ایمنی آبی رنگ: برای کارکنان قسمت تعمیرات، افراد چوب کار و نجار ها، تکنسین های برق و دیگر مسئولین فنی، کلاه ایمنی آبی رنگ مورد استفاده قرار می گیرد.
- کلاه ایمنی قهوه ای رنگ: برای جوشکاران و همچنین کارگران و کارکنانی که در محیط هایی با حرارت بالا کار می کنند، از این رنگ کلاه استفاده می شود.
- کلاه ایمنی خاکستری رنگ: این رنگ کلاه برای بازدید کنندگان، پیمانکاران و میهمان های پروژه مورد استفاده قرار می گیرد. این رنگ کلاه در اکثر کارگاه های خاص و بزرگ عمرانی مورد استفاده قرار می گیرد.
به این نکته توجه داشته باشید، در کارگاه های عمرانی و دیگر پروژه ها، دو رنگ کلاه سفید و زرد بسیار رایج و متداول می باشند.
برای دریافت مشاوره و تهیه این محصول می توانید با مشاوران ما در تهران ابزار در ارتباط باشید.