بلوک هبلکس چیست؟
بلوک هبلکس که با اسامی بلوک اِیسیسی (AAC)، (ALC)، سیپورکس و … هم شناخته می شود به نوعی بلوک ساختمانی سبک و پیش ساخته گفته می شود که به علت داشتن فوایدی مثل نارسانایی در مقابل جریان برق، مقاومت در مقابل آتش و حشرات و عایق بودن در مقابل سرما و گرما مورد توجه بسباری از افراد قرار گرفته است. در واقع هبلکس یک نام تجاری است که برای بتن هوادار اتوکلاوی تولید شده در اروپا گذاشته شده است. این بلوک متشکل از اختلاط و پخت مواد اولیه مانند ماسه سیلیسی، آهک، سیمان، پودر آلومینیوم و آب می باشد.
تاریخچه بلوک هبلکس:
زمان معرفی بلوک هبلکس برمی گردد به سال های میانی دهه ۱۹۲۰ که دکتر یوهان آکسل اریکسون معمار سوئدی مشغول تحقیق و مطالعه راجع به تولید مصالح نوین ساختمانی، در تلاش برای یافتن متریالی همچون چوب، سبک، صلب و با کارایی بالا، در عینحال مقاوم در برابر آتش، خوردگی و شکستگی بود. وی شروع به ترکیب کوارتز (ماسه)، کلسیم سولفات (گچ)، آهک، سیمان، آب و مقداری پودر آلومینیوم کرد و ساختاری اسفنجی و مقاوم را تشکیل داد که که با نام بلوک هبلکس (AAC) معرفی گردید. به مرور زمان بلوک هایی با نام تجاری سیپورکس ساخته شدند و همین برند در حال حاضر در سی وپنج تقطه مختلف از سر تا سر دنیا شعبه دارد
کاربرد های بلوک هبلکس:
در رابطه با بلوک های هبلکس باید گفت که معمولا به عنوان مصالح ساختمانی مقرون به صرفه در دیوار های خارجی غیر باربر ساختمان استفاده می شوند تا موجب جلوگیری از انتقال حرارت به فضای خارجی ساختمان شوند. اما خود هبلکس ها، درون دیوار های داخلی با ضخامت کمتر استفاده می شوند زیرا خاصیت عایق صوتی می باشند.
مزایای بلوک هبلکس:
-
عایق حرارتی مناسب:
از آنجایی که هوا در بافت متخلخل این بلوک ها وجود داشته و در ساختار آن از مواد اولیه که دارای ضریب هدایت حرارتی کمی هستند استفاده شده، این بلوک ها در مقابل از بین رفتن انرژی کاملا مقاوم بوده و موجب کمتر شدن هزینه ها در طول دوره بهره برداری می گردند.
-
وزن بسیار کم:
بلوک های هبلکس در مقایسه با مصالح سنتی ۳ تا ۴ برابر سبک تر بوده و در مقایسه با بلوک های سیمانی استاندارد هم ۳۰ درصد وزن کمتری دارند از همین رو موجب کمتر شدن با مرده ساختمان خواهند شد، به همین دلیل مصرف فولاد و بتن هم کاهش مییابد.
-
مقاومت در مقابل آتش:
بلوک های هبلکس می توانند به مدت ۶ ساعت تا حرارت ۱۶۰۰ درجه را تحمل کنند و از پخش آتش و نفوذش به دیگر فضاهای ساختمان جلوگیری می کنند.
-
پایداری و سازگاری با محیط زیست:
از آنجایی که در ساختار بلوک هبلکس ها از مواد غیر سمی و دوستدار محیط زیست استفاده می گردد و موجب جلوگیری از هدر رفت انرژی ساختمان، می شود، این بلوک ها سیار پایدار (Sustainable) و سازگار با محیط زیست (Eco-Friendly) بوده و خیلی از سازمان های دولتی، سازندگان و مجریان مایل به استفاده از آن ها می باشند.
برخی از دیگر مزایای بلوک هبلکس ها:
- سرعت اجرای بلوک هبلکس ها در مقایسه با سرعت اجرای مصالح سنتی بیشتر است.
- بر عکس مصالح معمولی همچون آجر و سفال، AAC را میتوان سوراخ نمود، میخ زد و یا برید.
- از تمامی ضایعات هبلکس میتوان به عنوان پوکه در کف سازی استفاده کرد و در نتیجه هیچگونه نخاله ای ایجاد نمی شود.
- می توان گفت با توجه به صاف بودن سطح دیوار های چسبیده شده با هبلکس در مصرف مصالح پوششی (گچ و خاک گچ) صرفه جویی می شود حتی در صورت اجرای دقیق می توان خاک گچ را حذف نمود و فقط گچ سفید انجام داد.
ایراد بلوک هبلکس:
از بزرگترین ایرادات بلوک های هبلکس می توان به این موضوع اشاره نمود که مقاومت فشاری کافی ندارند. می توان این طور گفت که به علت عدم استحکام، قدرت و پایداری مناسب این بلوک ها نمی توانند تحت فشار های جانبی مستحکم باقی بمانند. همین ایراد منجر به این می شود که نتوان از بلوک های هبلکس در دیوار های باربر استفاده نمود و استفاده از آن ها در دیوار های غیر باربر خلاصه می شود. اما در برخی از شرایط برای افزایش مقاومت فشاری این بلوک هبلکس ها ضخامت آن ها را در دیوار چینی افزایش می دهند. همین موضوع موجب افزایش هزینه های ساخت و ساز شده و کاهش فضای مفید ساختمانی شده و به هیچ عنوان یک راه حل مناسب و اصولی محسوب نمی شود.
طرز ساخت بلوک هبلکس:
- همانطور که گفته شد یکی از اصلی ترین مواد سازنده این بلوک ها سیلیس می باشد.
- این ماده قابل اشتعال نبوده و موجب وجود حباب های هوایی در بلوک شده که در نتیجه باعث سبکی آن شده است.
- علاوه بر سیلیس مواد دیگر سازنده این بلوک سیمان و آهک است.
- در ابتدا سیلیس و آب را با یکدیگر مخلوط کرده و در اصطلاح دوغاب درست می کنیم
- سپس به صورت جداگانه سیمان و آهک را با یکدیگر مخلوط می کنیم البته نسبت های این دو ماده باید به گونه ای باشد که دوغاب بدست آمده نه بسیار رقیق باشد و نه خشک شود.
- در این مرحله مخلوط سیلیس را به مخلوط سیمان و آهک اضافه کرده و با استفاده از میکسر به خوبی آن ها را باهم مخلوط می کنیم.
- بعد از طی مراحل قبل مخلوط حاصل را در قالب های هبلکس می ریزیم که البته تمام قالب را پر نمی کنند.
- سپس با استفاده از هوادار کردن قالب ها حباب های هوایی در بلوک ایجاد می شود.
- بعد از گذر از چندین مرحله مازوت اندود کردن و برش، هبلکس را در مرحله آخر در اتوکلاو ها با دمای بالای ۲۰۰ درجه سانتی گراد و تحت فشار ۱۲ اتمسفر قرار گرفته تا بلوک پخته شود.
- پس از این مرحله بلوک آماده عرضه به بازار می باشد.
برای دریافت مشاوره بیشتر می توانید با ما در تهران ابزار در تماس باشید.