بررسی تابلو برق ها بخش 2

تجهیزات تابلو برق ها:

  • کنتاکتور:

در میان تجهیزات تابلو برق یکی از مهم ترین قطعات الکتریکی در مدار های الکتریکی کنتاکتور ها می باشند که جهت قطع و وصل مدار الکتریکی با توان بالا مورد استفاده قرار می گیرند. درواقع کنتاکتور یک کلید مغناطیسی می باشد که همچون کلید های ساده سه فاز دارای ۳ کنتاکت اصلی با قدرت برای ارتباط تجهیزات و دستگاه های الکتریکی به شبکه و همچنین تعدادی کنتاکت های کمکی جهت استفاده در طراحی مدار های فرمان می باشد.

کنتاکتور

  • سوئیچ ها:

یک سوئیچ به دستگاهی گفته می شود که جهت باز کردن یا بستن یک مدار الکتریکی به گونه ای مناسب به کار برده می شود. سوئیچ می تواند در برخی مواقع، با بار کامل یا بدون بار استفاده شود، اما نمی تواند جریان های خطا را قطع کند. زمانی که تماس یک سوئیچ در حالت باز قرار گیرد، جرقه ای در هوای بین آن تولید می شود. این موضوع درمدار های ولتاژ بالا و ظرفیت جریان بزرگ رایج تر می باشد.

  • بیمتال:

بیمتال به قطعه ای گفته می شود که از یک موتور الکتریکی در برابر اضافه بار و خطای فاز، محافظت می نماید. بیمتال اضافه بار موتور را احساس می کند و بنابراین توان عبوری به سوی موتور را قطع و بنابراین آن را از گرمایش بیش از حد و آسیب های گسترده محافظت می کند. جدا از اضافه بار بیمتال می تواند موتور را در مقابل خطای فاز و عدم تعادل فاز هم محافظت نماید.

  • رله:

رله یک قطعه الکترومکانیکی است که کاربرد آن در مدارات الکتریکی همچون یک کلید ساده می باشد با این تفاوت که برخلاف کلید که برای باز و بسته شدن آن باید به صورت دستی عمل کرد در رله باز و بسته شدن از طریق جریان الکتریکی انجام می شود.

  • کلید های قطع جریان:

 کلیدها به منظور قطع و وصل جریان استفاده می‌ شوند و انواع متفاوتی دارند. میکروسوئیچ، غلتکی، سلکتوری و … از انواع کلیدهای قطع جریان هستند.

کیلد قطع جریان

  • تجهیزات اندازه گیری:

در ساخت تابلو های برق به منظور اندازه گیری پارامتر های الکتریکی مانند توان، جریان، ولتاژ، فرکانس، ضریب قدرت و غیره از تجهیزت اندازه گیری استفاده می شود. بطور کلی، وظیفه این نوع تجهیزات در مدارات برق صنعتی و قدرت، اندازه گیری و نمایش دادن مقادیر پارامتر های الکتریکی به اپراتور می باشد، به کار گرفتن این نوع تجهیزات، در کنترل و مدیریت یک سیستم اهمیت فراوانی دارد.

  • ترانس:

ترانسفورماتور جریان که اصطلاحا CT خوانده می شوند وسیله ای است که به منظور تبدیل جریان از مقدار زیاد به مقدار کم در یک جریان متناسب استفاده می شود. ترانسفورماتور جریان ابزاری است که بر اساس اصل القای الکترومغناطیسی جریان زیادی را در سمت اصلی به یک جریان کوچک در سمت ثانویه تبدیل می کند. این جریان ولتاژ بالا را به جریان ولتاژ پایین تبدیل می کند و باعث جاری شدن شدید جریان از طریق خطوط انتقال می شود که توسط آمپرمتر کنترل می شوند. 

  • اینترلاک (قفل داخلی):

سیستم قفل داخلی یا اینترلاک، سیستمی برای جلوگیری از رخ دادن حوادث ناخواسته است که در تابلو برق تعبیه می‌شود. اینترلاک هم می‌تواند مکانیکی و هم الکتریکی باشد. اینترلاک ساز و کاری را فراهم می‌آورد که قطعات نتوانند به گونه‌ ای عمل کنند که در عملکرد سایر قطعات تداخل داشته باشند. برای مثال، سکسیونر همیشه باید پس از مدارشکن یا همان کلید اصلی قطع شود. اینترلاک مکانیکی معمولاً‌ روی در تابلو برق قرار گرفته و وقتی در باز شود، اتصال به زمین برقرار شده و خطر اشخاص را تهدید نمی‌کند.

پرکاربرد ترین تابلو برق:

پر استفاده ترین تابلو های برق تابلو های برق در واحد های مسکونی هستند که در ابعاد کوچکتر طراحی و ساخته می شوند. از این تابلو ها به منظور تامین برق واحد های مسکونی استفاده می شود. بعد از تابلو برق های مسکونی  تابلو های برق صنعتی، تابلو های برق خازنی، تابلو های کنترل برق صنعتی و… بسیار پرکاربرد هستند که در مکان های خاصی نصب می شوند. کاربرد این برق ها بسته به محیطی که در آن نصب می شوند، مختلف است. اما در کل کار تابلو برق ها کنترل درست انتقال برق می باشد.

تابلو برق

ایمنی در کار با تابلو برق:

حتما به این نکته توجه داشته باشید که کار با تابلو برق نیازمند تجربه، مهارت و تخصص است و اشخاصی که در این زمینه مهارت کافی ندارند، هرگز نباید به این تابلو ها دست بزنند؛ لذا به منظور جلوگیری از بروز حوادث جبران ناپذیر در صورت بروز مشکل، حتما با افراد متخصص تماس بگیرید.

هر تابلوی برق دارای یک پلاک است که مشخصاتی از قبیل نوع جریان، درجه حفاظت افراد، ولتاژ اسمی عایق‌بندی، ولتاژ اسمی کاری، میزان مقاومت در برابر اتصال کوتاه و محدودیت و شرایط کاربرد در آن بیان شده است. پیش از شروع کار با تابلوی برق، اپراتور باید به این مشخصات توجه داشته باشد. اشخاصی که با تجهیزات درون تابلو برق کار می کنند، باید از تجهیزات ایمنی همچون دستکش عایق برق، کفش ایمنی و … تجهیزات ایمنی محیط استفاده کنند.

 

قبلی «
بعدی »

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

error: امکان راست کلیک وجود ندارد