ترازو چیست؟
ترازو وسیله ایست برای اندازه گیری وزن اجسام و یا مایعات داخل آن ها، در واقع نوعی ابزار اندازه گیری است. ترازو ها انواع مختلفی دارند و به دلیل کاربرد مهم آن ها، امروزه در صنایع مختلف، بسیار پر کاربرد هستند.
انواع ترازو
ترازو ها انواع مختلفی دارند و کاربرد آن ها نیز متفاوت است:
- ترازو فروشگاهی
- ترازو صنعتی
- ترازو خانگی
- ترازو آزمایشگاهی
- ترازو آشپز خانه
- ترازو طلا فروشی
- ترازو هوشمند
- …
پس از معرفی انواع ترازو ها نیاز است که با کاربرد آن ها و نحوه استفاده از آن ها نیز آشنا شوید.
ترازو صنعتی:
-
تعریف
ترازو صنعتی یکی از انواع تجهیزات توزین در صنعت است. ترازو صنعتی به طور مداوم در محیط های مرطوب و خشن مورد استفاده قرار می گیرد. این نوع ترازو اصولا دارای یک بدنه بسیار محکم و مقاوم از جنس فلز یا استیل، صفحه کیبورد، نمایشگر ال سی دی یا ال ای دی و سینی توزین ضد زنگ و ضد آب است. این نوع از ترازو به طور مداوم در حال تمیز شدن است و به فناوری حفاظتی به خصوصی احتیاج دارد.
اگر آب و رطوبت در این دستگاه نفوذ کند ممکن است به قطعات الکترونیکی آن آسیب برساند، وزن گیری به صورت غلط انجام شود، باعث خوردگی شود و یا دستگاه خراب شود. همچنین حضور آب و یا مرطوب ماندن سطح تماس آن با محصولات می تواند باعث افزایش آلودگی باکتری ها بشود. این دستگاه به علت شستشو بسیار و وجود گرد و غبار و رطوبت در آن، بسیار مستحکم و با بدنه فولادی یا استیل ضد زنگ ساخته شده است.
-
نوع کاربرد
ترازو های صنعتی، کاربرد های بسیاری دارند و به نسبت کاربرد مورد نظر اشخاص انتخاب می شوند. آن ها ویژگی های مختلفی مانند: ضد زنگ بودن، ضد آب بودن، کفه بزرگ و … را دارند. ترازو های صنعتی با دقت ۰.۱ گرم، ۱گرم و ۱۰ گرم کار می کنند.
-
انواع آن
- ترازو کارگاهی: این محصول در دو نوع علمک دار و بدون علمک موجود است که ظرفیت های بالایی دارند. آن ها معمولا در محیط های صنعتی که سختی کار بالایی دارند مانند: کارگاه ها، کارخانه ها و … مورد استفاده قرار می گیرند.
- ترازو آزمایشگاهی صنعتی: این نوع محصولات ابعاد کوچک تری دارند؛ زیرا آن ها قدرت تحمل وزن کمتری را داشته و همچنین از دقت بالایی برخوردار هستند. آن ها معمولا در نساجی ها، مراکز بسته بندی و … قابل استفاده هستند.
ترازو طلا فروشی یا زرگری
برای توزین طلا و جواهرات در طلا فروشی ها و زرگری ها از ترازو های طلا فروشی یا زرگری استفاده می کنیم. این دستگاه ها دقت بسیار بالایی دارند و به طور متداول دقت آن ها یک صدم گرم و یا در مواردی یک هزارم گرم می باشد. البته باید بدانید که ترازو طلا فروشی با دقت یک هزارم اصولا در هنگام ساخت طلا مورد استفاده قرار می گیرد. ترازو های زرگری به ترازو سه صفر نیز معروف هستند. این دستگاه ها دقت بسیار بالایی دارند و دارای لودسل های بسیار حساسی هستند که به محض قرار دادن جسم روی آن، عملیات وزن گیری را شروع می کنند. ترازو های طلا فروشی اصولا در ویترین هستند و از چهار طرف به وسیله شیشه محدود شده اند. وجود شیشه در اطراف آن ها به این علت است که جریان هوا در عمل توزین تاثیر دارد.
ترازو آزمایشگاه
-
تعریف
ترازو های آزمایشگاهی یکی از مهم ترین تجهیزات برای اکثر آزمایشگاه ها به حساب می آیند. این دستگاه ها باید بدون خطا و دقیق باشند زیرا برای اندازه گیری وزن اجسام و ماده ها مورد استفاده قرار می گیرند. این ترازو ها به علت دقت بالایی که دارند (۰/۰۰۰۰۱ گرم ) باید در محیطی باشند که هوا بر آن ها تاثیر نداشته باشد؛ به همین دلیل است که این دستگاه ها دارای محفظه ای هستند که باعث می شود هوا در کار آن ها خلل ایجاد نکند. ترازو آزمایشگاهی انواع مختلفی دارد که بهترین آن ترازو دیجیتالی است.
-
انواع
- ترازو آزمایشگاهی آنالیتیکال: برای خرید این مدل باید به مواردی مانند: دوام، هزینه، طیف اندازه گیری و … آن توجه کنید. باید بدانید معمولا هزینه های این نوع ترازو بالا است اما به دلیل طول عمر بالایی که دارد، ارزش هزینه کردن را دارد. این دستگاه، از میکرو گرم تا میلی گرم را اندازه گیری می کند و برای اندازه گیری های دقیق وزنی مورد استفاده قرار می گیرد.
- ترازو آزمایشگاهی رطوبتی: برای خرید این وسیله نیز باید به مواردی مانند: هزینه، ظرفیت وزنی، ابعاد و … توجه کنید. ترازو رطوبتی اصولا در آزمایشگاه های صنعتی و شیمی مورد استفاده قرار می گیرد. مسئله ای که باید به آن دقت کنیم این است که سرمایه گذاری و هزینه برای داشتن چنین دستگاهی بسیار منطقی است. وجود این نوع ترازو برای موفقیت آینده شما موثر است زیرا محتوای رطوبتی و وزن خشک معرف های مختلف را به دقیق ترین شکل ممکن آنالیز می کند.
- ترازو آزمایشگاهی یک کفه ای: از آن ها برای اندازه گیری وزن استفاده می شود و مانند ترازو های ساده فنری یا پیشرفته تر الکتریکی، دارای یک کفه هستند.
- ترازو آزمایشگاهی دو کفه ای: این دستگاه ها اصولا برای وزن گیری های مقایسه ای استفاده می شوند.
- ترازو آزمایشگاهی پرتابل: برخی از این نوع ترازو ها دارای اندازه گیری وزنی تا حدود ۱۲ هزار گرم هستند. این نوع ترازو جمع و جور می باشد و وزن خشک را با دقت اندازه گیری می کند.
-
نحوه نگهداری
ترازو های آزمایشگاهی برای وزن کردن دقیق اجسام و مایعات ساخته شده اند. همچنین در آزمایشگاه ها، بروز هر گونه خطا و اشتباه محاسباتی در ترکیبات شیمیایی و ساخت دارو ها، می تواند مشکلی بزرگ بوجود آورد. بنابراین برای جلو گیری از بروز مشکلات در آزمایشگاه ها بهتر است موارد زیر را رعایت کنید:
- بعد از روشن کردن دستگاه، عمل وزن گیری را سریعا انجام ندهید زیرا باعث خطا در اندازه گیری می شود.
- سعی کنید آن ها را کنار پنجره و یا در معرض نور آفتاب قرار ندهید.
- در هنگام خاموش کردن ترازو حتما پیچ های آن را چرخانده و روی صفر قرار دهید.
- از قرار دادن ترازو روی سطح های شیب دارد و غیر ثابت خود داری کنید.
- ترازو را در سطوحی که ممکن است آب روی آن بریزد، قرار ندهید.
- تمیز کردن صفحه فلزی که مواد را برای وزن گیری روی آن قرار می دهید، قبل و بعد از انجام عملیات، مسئله ای مهم و ضروری است.
برای دریافت مشاوره و تهیه این محصول می توانید با مشاوران ما در تهران ابزار در ارتباط باشید.