جک روغنی چیست؟
جک روغنی یا هیدرولیکی، ابزاری است که در مواردی مانند بلند کردن و جابجایی وسایل نقلیه و سنگین، ساختمان سازی، پالایشگاه ها، حفاری ها و …. کاربرد های فراوانی داشته است البته باید گفت که در زمان حاضر، استفاده از این محصول کم تر از قبل متداول است اما همچنان در زمینه ماشین های سنگین کاربرد بسیاری دارد.
عملکرد جک روغنی به چه صورت است؟
درون جک های روغنی، یک استوانه کوچک وجود دارد که روغن داخلش تحت فشار نیرویی قرار گرفته است. این روغن به دلیل غیر قابل تراکم بودن، به داخل یک استوانه بزرگ تر می ریزد و با وارد نمودن فشار به پیستون استوانه بزرگ تر، باعث می شود که اجسام سنگین بلند شوند. جک های روغنی بر اساس نوع کاربرد، از لحاظ ابعاد و وزن، با یکدیگر متفاوت هستند اما همه آن ها یک اهرم دارند که موجب افزایش نیروی محرک می شود.
انواع جک روغنی:
جک روغنی یک طرفه:
جک های یک طرفه فقط می توانند در یک جهت اعمال نیرو کنند. پیستون نیز می تواند توسط فنر، نیروی وزن خود پیستون، یا با اعمال نیروی خارجی باز گردد. جک های یک طرفه اساسا یک سطح موثر دارند.
جک روغنی دو طرفه:
در این نوع جک، قطر دسته پیستون کوچکتر از قطر پیستون بوده و ممکن است یک دسته پیستون یا دو دسته پیستون در دو طرف، داشته باشد. این مدل، دو محفظه برای ورود و خروج روغن دارد. این نوع جک، به صورت استوانه ای بادی، در ظرفیت های مختلف عرضه می گردد و دارای دو میدان موثر متقابل با اندازه های مشابه یا متفاوت می باشد.
جک روغنی یک طرفه ورودی خروجی:
در این مدل، دسته پیستون کمتر از قطر پیستون بوده و دارای دو محفظه برای ورود و خروج روغن می باشد. بیشترین کاربرد این مدل جک ها زمانی است که طول رفت و برگشت چرخه طولانی با فضای نصب بسیار کم، مد نظر باشد یا زمانی که نیروی بسیار بالا برای قطر پیستون بسیار کوچک مورد نیاز است.
مزایای جک های روغنی:
- با در نظر گرفتن کاربرد فوق العاده ای که جک های روغنی در بالابری دارند، باید گفت که این محصولات از قیمت بسیار مناسبی برخوردارند.
- با استفاده از این محصول، امکان جابجایی اجسام سنگین به سهولت فراهم می شود.
- استفاده از جک های روغنی بسیار آسان بوده و هیچ پیچیدگی خاصی برای کاربران ندارد.
مشکلات احتمالی جک های روغنی:
- گاهی اوقات بر اثر کمبود روغن جک ها، بازوی جک تا انتها نمی رود و به همین دلیل، ممکن است جسم ما به میزان کافی بلند نشود، در نتیجه روغن جک باید همیشه تنظیم شود.
- ممکن است جک بعد از بالا رفتن و زیر فشار قرار گرفتن، کم کم بار را پایین آورده و نتواند در ارتفاع قبلی بماند. این اتفاق معمولا به ۴ دلیل رخ می دهد:
- بسته نشدن پیچ خلاص تا انتها
- آلودگی روغن
- نشتی جک
- خراب شدن آب بند ها
- بر عکس مورد قبل، ممکن است که میله جک، به سختی حرکت کند که این امر به دلایلی مثل خراب یا کج شدن میله اصلی، خرابی تلمبه جک، عیوب داخلی مثل روغن نامناسب و یا خرابی آب بندها و کاسه نماد ها و… اتفاق می افتد.
- اسفنجی شدن جک، مورد بعدی است و به حالتی اطلاق می شود که بالا و پایین رفتن دستگاه، نرم و یکنواخت نیست و این عیب هم به علت وجود هوا درون روغن جک است.
قطعات تشکیل دهنده جک روغنی:
- استوانه روغن
- سیلندر
- دسته
- سوپاپ رفت
- سوپاپ برگشت
- خلاص کن
کاربرد جک های روغنی:
از زمان های گذشته، برای سهولت در بلند کردن و حرکت دادن ماشین آلات کشاورزی از توان و قدرت هیدرولیک استفاده شده است. استفاده و بهره جویی از این توان، در جهت کنترل کردن، جابجایی و بلند کردن قطعات سنگین در ماشین آلاتی مثل تراکتور ها انجام شده است. امروزه در همه خودرو ها به منظور کمک گرفتن برای حرکت دادن خودرو از روی چاله و یا جا به جایی تایر ها از جک ها بهره می برند که دارای انواع مختلفی هستند؛ گفتنی است که انواع مختلف جک های هیدرولیکی، کاربرد های گسترده ای دارند و امروزه از آن ها در خودرو های سواری به دفعات استفاده میشود همچنین هنوز هم یک بخش ضروری و مهم در خودروهای سنگین به حساب می آیند. جک های هیدرولیکی در ماشین آلات معدنی و راهسازی، بالابر، کمپرسی ها، جرثقیل ها، لیفتراک و… نیز استفاده های فراوان و غیر قابل انکاری دارند.
از دلایل مهم استفاده از جک های روغنی، شکل و ساختار تقریبا ساده به همراه قدرت بسیار بالایی است که بوجود می آورند. گفتنی است که جک های روغنی در صنایع نیز اهمیت و کاربرد های بسیار زیادی دارند که به اختصار بیان می شود:
- بالا بردن و حرکت دادن ماشین آلات سنگین
- جرثقیل ها
- کاربرد در پالایشگاه ها
- حفاری های زیر زمینی
- معماری و برج سازی
- تمامی وسایط نقلیه و …
تنوع زیاد و همچنین گستردگی بالا در کاربری این جک ها وجود دارد که موجب شده تا جک های هیدرولیک به هزاران مدل و نوع مختلف و با طول ها، قطرها و همچنین طراحی های متفاوت تولید شوند.
بهترین برند های جک روغنی:
همانطور که گفته شد انواع مختلفی از این جک ها در بازار تولید و عرضه می شود که برخی از آن ها عبارتند از: اکتیو، تی یو وی، جک ایران، مگا، ماسادا، نوا، آیرون مکس، انرپک و …. شما عزیزان می توانید برای مشاوره و تهیه این محصولات، با ما در تهران تولز در تماس باشید.
عالی قشنگ بود
سلام من یک جک کوچیک سه تن خریدم ولی وقتی زیر ماشین میذارم کلا ۷ سانت بیشتر بیرون نمیاد شافتش. خودشم انقد طولش زیاده که نمیشه اجری سنگی چیزی زیرش بذارم تا جبران بشه و ماشین رو بالا بیاره. تا اخر که میزنم بیرون میاد حتی انقدر ماشین بلند نمیشه که لاستیکش از زمین بلند بشه. ایا مشکل قابل حل شدنه؟
احتمالا از فروشنده و برند نامعتبر خریداری کرده اید .
در زمان خرید جک روغنی ۲ نکته را دقت بفرمایید .
یکی تناژ یا ظرفیت جک روغنی
مقدار کورس یا بالابری جک روغنی
همچنین ضروری است که حتما از برندهای معتبر و فروشنده معتبر خریداری کنید . چراکه احتمال خطر برای تجهیزاتی مثل بالابر ، چک روغنی ، جک هیدرولیک ، جرثقیل و انواع اینها وجود دارد و در صورتیکه سازنده معتبر نبوده باشد ، میتواند خسارت جبران ناپذیر وارد کند .