رله چیست؟
قطعه رله در واقع یک قطعه الکترومکانیکی به شمار می رود که یکی از کاربردهای ساده آن این است که در مدارهای الکتریکی به مانند یک کلید ساده عمل می کند و ذرواقع شاید یکی از بزرگترین تفاوت های آن با کلید معمولی این باشد که عمل باز و بسته شدن در این دستگاه ها به وسیله جریان الکتریکی انجام می شود. در ادامه با ما همراه باشید تا بیشتر به کاربرد رله و اینکه وظیفه رله چیست، بپردازیم.
این وسیله در تمامی پمپ های آب که در آپارتمان ها و مجتمع ها وجود دارد، چراغ های راهنمایی، دزدگیرها و تجهیزات حفاظتی، سیستم استارت و برق داخلی خودروها، ماشین لباسشویی، یخچال، چراغ های تبلیغاتی چشمک زن، فیوزهای الکتریکی، سیستم شوفاژ و پکیج و خیلی از قطعات دیگر مورد استفاده قرار می گیرد.
مزیت های کلی رله:
-
ایزوله سازی:
این مورد از جنبه حفاظت رله می باشد که قسمت معیوب مدار را از قسمت سالم جدا می کند.
-
کنترل مدار توان بالا:
با یک رله چند ولتی می توانید یک مدار چند صد ولتی را کنترل کنید و این مسلما گزینه خوبی برای کنترل یک مدار است.
-
صرفه اقتصادی:
با توجه به تمام موارد گفته شده رله گزینه ای اقتصادی برای سیستم مداری ما خواهد بود.
معایب رله ها:
- تغییر وضعیت این قطعه ممکنه با تولید جرقه همراه باشد، همین امر باعث شده تا برای محیط های دارای گازهای قابل اشتعال و مواد شیمیایی منفجره یا حساس به الکتریسیته مورد استفاده قرار نگیرد.
- از آنجایی که رله وسیله ای مکانیکی است بنابراین از سرعت عملکرد بالایی برخوردار نیست، برای این که در بسیاری از موارد به ویژه جریان های بالا زمانی که صحبت از امنیت می شود، این وسیله قادر به پاسخ گویی سریع و یا عملکرد سریع نیست.
- برای کارکرد انواع رله حداقل به یک میزان ولتاژی نیاز است. وقتی ولتاژ پایین باشد، رله قادر به انجام کار نخواهد بود.
- هنگام استفاده از رلههای الکتریکی در حالت کلی نباید کنتاکتهای رله را برای کار در جریانهای بالا با یکدیگر موازی کرد. زیرا رلههایی که به صورت مکانیکی عمل میکنند دقیقاً در یک لحظه و به صورت همزمان باز یا بسته نمیشوند. در نتیجه، ممکن است یکی از رلهها، حتی برای یک لحظه کوتاه، دچار اضافه جریان شده و رله آسیب ببیند.
انواع رله:
انواع مختلفی از رله وجود دارد مانند:
- رله الکترومکانیکی
- رله چفت کننده
- رله کواکسیال
- رله حالت جامد
- رله غیر چفت کننده
- رله نی
- رله ولتاژ بالا
- رله سیگنال کوچک
- رله تاخیر زمانی
- رله چند بعدی
- رله حرارتی
- رله دیفرانسیی
- رله فاصله
- رله خودرو
- رله فرکانس
- رله پلاریزه
- رله چرخشی
- رله دنباله ای
- رله کویل متحرک
- رله بوخهلتس
- رله ایمنی
- رله نظارتی
- رله خطای زمین
همه این رلهها و بسیاری دیگر از رلهها بر اساس عملکرد، نوع کاربرد، پیکربندی یا ویژگیهای ساختاری و غیره طبقه بندی میشوند. حال اجازه دهید نگاهی به انواع رله بیندازیم که در بسیاری از کاربردها بیش تر مورد استفاده قرار میگیرند.