بررسی تخصصی رولیک و انواع رولیک

رولیک چیست؟

رولیک ها (Rollers) و یا غلتک های متحرک اجزای استوانه‌ای شکلی هستند که اقلام را از طریق نوار نقاله یا سیستم کانوایر انتقال می‌ دهند و به نوعی از اصلی‌ ترین اجزای این سیستم به شمار می‌ روند. این قطعات که در نوار نقاله استفاده می‌ شوند در زمان، فضا و انرژی، به کل سیستم کمک می کنند.

رولیک

این ابزار ها از طریق اتصال مستقیم به موتور، حرکت چرخشی خودشان را آغاز می‌کنند. موتور های الکتریکی متصل به رولیک باعث چرخش آن شده و در نهایت رولیک‌ هایی که به نوار نقاله متصل هستند باعث حرکت آن می‌ شوند. همچنین این امکان وجود دارد که این قطعات را طوری کنار هم قرار داد تا بدون نیاز به تسمه یا نوار نقاله امکان حرکت اجسام بر روی آن‌ ها وجود داشته باشد.

ساختار رولیک:

رولیک‌ ها در مقایسه با غلطک‌ ها، دارای ساختاری ساده‌ تر و سبک‌ تر بوده و در میانه مسیر نوار نقاله در زیر تسمه قرار دارند. یکی از تفاوت‌ های رولیک با غلطک این است که رولیک‌ ها هرزگرد بوده و نیرویی به تسمه در نوار نقاله وارد نمی‌ کنند. وظیفه رولیک‌ ها در کانوایر دو مورد است که به آن‌ها اشاره می‌کنیم:

  • روان کردن حرکت تسمه کانوایر
  • مقاومت در برابر وزن قطعات مورد حمل و تسمه در طول مسیر

طریقه نصب رولیک روی نوار نقاله به این صورت است که شفت رولیک‌ ها به طور ثابت روی شاسی دستگاه قرار گرفته و بدنه رولیک‌ ها به وسیله درگیر شدن با تسمه در حین حرکت آن به گردش در آمده و تسمه را به سمت جلو می‌ رانند. گفتنی است یکی از کاربرد های رولیک‌ ها در ساختار نوار نقاله جلوگیری از افتادگی و به اصطلاح شکم دادن تسمه در طول مسیر کانوایر است.

از لحاظ ساختاری، میزان وزن مواد مورد حمل توسط کانوایر، در تعیین قطر بدنه وشفت رولیک‌ ها استفاده‌ می‌ شود، و به طور کلی رولیک‌ ها قطری بین ۵ سانتی‌ متر برای دستگاه‌‌ های سبک و تا حدود ۱۳ سانتی‌ متر یا بیشتر برای دستگاه‌‌ های سنگین‌ تر دارند.

کاربرد رولیک:

رولیک‌ ها از مهمترین اجزای کانوایر و هرزگرد‌‌ هایی هستند که کاربردشان حمل و تحمل وزن بار و قطعات در طول مسیر انتقال است. بیشترین کاربرد رولیک‌ ها در کانوایر های مورد استفاده در معادن مشهود است.

این قطعه بسیار مهم و کاربردی باعث رشد در صنایع شده و از بسیاری از هزینه‌ ها در صنایع از جمله هزینه‌ های مالی و اتلاف وقت، کاسته است.

رولیک

رولیک‌ ها کاربرد فراوانی در کانوایر در صنایع مختلف دارند که از جمله صنایع زیر را می‌توان نام برد.

  • صنایع فولاد
  • صنایع سیمان، گچ و آهک
  • معادن کانی‌‌های فلزی و غیر فلزی
  • معادن ذغال سنگ ، شن و ماسه
  • صنایع کاغذ و مواد شیمیایی
  • فولاد سازی، ذوب و ریخته گری
  • نورد و لوله سازی

انواع رولیک

چند نوع رولیک در جهان صنعت وجود دارند که هر کدام کارایی و عملکرد مخصوص به خودشان را دارند و در دستگاه انتقال مواد و قطعات وظیفه ای خاص را بر عهده می گیرند. در زیر به ذکر و توضیح شان می پردازیم.

  • رولیک ضربه گیر:

این نوع در شاسی برای اینکه نوار را در مرکز ثابت نگه دارد به کار می آید. مدل های ضربه گیر، موجب آسیب ندیدن نوار نقاله می شوند و کارایی شان در سیستم انتقال مواد بزرگی مانند مواد سنگین، مواد خورنده و تیز است. اگر محصول طوری بود که احساس شد ممکن است محصول به نقاله فشار بیاورد، از نوع ضربه گیر استفاده می شود چرا که این محصول، قابلیت محافظت از آن را دارد. محل قرار گیری این محصول، در قسمت هایی است که امکان ریزش مواد روی تسمه نقاله وجود دارد.

  • رولیک رفت:

از این نوع رولیک برای تحمل وزن تسمه نقاله استفاده می شود. این رولیک در سطح جانبی تسمه نقاله قرار دارد.

  • رولیک برگشت:

این مدل هم برای تحمل وزن تسمه نقاله به کار می رود و در سطوح زیرین نوار نقاله قرار گرفته.

  • رولیک پرسی یا معمولِی:

نوع معمولی از ارزانترین انواع رولیک هاست چرا که در آن از بلبرینگ های کهنه استفاده می شود.

  • رولیک تعویضی:

طول عمر نوع تعویضی نسبت به رولیک معمولی بیشتر است و در ساخت آن ها می توان از بلبرینگ های کهنه یا نو استفاده کرد. اگر مشتری بخواهد حتی این نوع رولیک را با بلبرینگ هایی با کیفیت بالا می سازند. اجزای متفاوتی در این رولیک قرار گرفته که منجر به جلوگیری از ورود گرد و غبار می شود.

رولیک تعویضی

  • رولیک راهنما:

محل قرار گیری این مدل، کنار تسمه نقاله است و کار هدایت نوار نقاله را بر عهده دارد.

  • رولیک پلیمری:

در صنایعی مثل صنایع سرامیک و کاشی و مواد غذایی از این نوع استفاده می شود.

برای دریافت مشاوره بیشتر می توانید با ما در تهران ابزار در تماس باشید.

قبلی «
بعدی »

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

error: امکان راست کلیک وجود ندارد