لرزه گیر چیست؟
در اغلب فرایند های صنعتی و اجزای آن ها، به خاطر سرعت حرکت سیال یا افزایش ناگهانی دما و فشار، نوساناتی ایجاد می شود. این نوسانات می تواند موجب حرکت های طولی و عرضی در دستگاه های صنعتی و اجزای آن ها بشود. برای مثال در سیستم های تبریدی، کمپرسور یکی از دستگاه هایی است که نوسانات زیادی داشته و سر و صدای فراوانی تولید می کند.
افزایش این نوسانات در ساختمان کمپرسور می تواند روی حرکت سیال در خط لوله نیز اثر گذاشته و باعث شکستگی خط لوله و یا برگشت سیال در خط لوله شود. همچنین این نوسانات به اجزای داخلی کمپرسور هم صدماتی را وارد می کند. امروزه برای کاهش این نوسانات داخلی و خارجی دستگاه های صنعتی، از تجهیزات ضد ارتعاش یا همان لرزه گیر ها استفاده می شود. لرزه گیر ها انواع متفاوتی دارند و به منظور های متفاوت مورد استفاده قرار می گیرند.
نصب این قطعه روی دستگاه های صنعتی موجب کاهش یا حذف نیروهای نوسانگر شده، در مجموع عمر دستگاه و خط لوله را افزایش می دهد. همچنین با استفاده از سیستم های ضد ارتعاش می توان خسارات احتمالی در خط لوله را کاهش داد.
بارزترین مزایای لرزه گیرهای لاستیکی:
- قابلیت انعطاف پذیری آن ها در بین اتصالات خطوط لوله ها
- انعطاف پذیری بالا حرکاتی را که باعث تغییر ابعاد قطعات استفاده شده در خطوط لوله کشی می شود را می تواند حذف کند.
- انعطاف بالایی در مقابل ضربه و شوک دارند.
- بیشترین کاربرد این لرزه گیرها استفاده در پمپ ها است.
- نحوه اتصال لرزه گیر های غیرفلزی به صورت فلنجی است.
- مهار ارتعاش در لرزه گیرهای لاستیکی فلنج دار تاثیر بسیار به سزایی را در بالا بردن طول عمر سیستم لوله کشی دارد.
- مکانیزم کار این نوع لرزه گیر ها طوری طراحی شده است که قابلیت حذف ارتعاشات را در جهات مختلف عمودی و افقی و زاویه ای دارند.
- لرزه گیرهای لاستیکی در مقابل تنش های الکتریکی مقاوم بالایی دارند و همچنین می توانند برای جلوگیری از هدایت الکتریکی استفاده شوند.
- در نحوه اتصالات ای لرزه گیر ها نیازی به واشر و درزبند وجود ندارد. به آسانی می توانند از اتلاف جریانات حرارتی جلوگیری کنند.
- . یکی دیگر از ویژگی لرزه گیر های لاستیکی سبک وزن بودن آن ها است.
- باعث می شود سیستم تاسیساتی و خطوط لوله کشی وزن کمتری را تحمل کنند.
دسته بندی لرزه گیر ها:
به طول کلی انواع لرزه گیر ها را می شود به سه دستۀ زیر تقسیم بندی کرد:
-
لرزه گیر های لاستیکی:
مهم ترین کاربردی که از لرزه گیر های لاستیکی می شود، جهت حذف و یا کاهش شوک های ناگهانی داخلی در خطوط لوله بوده و همچنین جهت جذب ارتعاشات و کاهش سر و صدا های خطوط لوله نیز مورد استفاده قرار می گیرند. همچنین از ضد ارتعاشات لاستیکی می توان به منظور جذب ارتعاشات دمایی (انبساط و انقباض در خط لوله) بهره برد.
از لرزه گیر های لاستیکی اغلب موارد در صنایع مربوط به تهویه هوا، فرایند های برودتی و حرارتی، خطوط لوله، طراحی های صنعت آب و فاضلاب، نیروگاه های برق و … استفاده می شود.
-
لرزه گیر های آکاردئونی:
اتصالات آکاردئونی نیز می توانند به مانند لرزه گیر در سیستم های فرایندی مورد استفاده قرار بگیرد. این اتصالات بسته به نوع طراحی می تواند موجب کاهش ارتعاشات زاویه ای، محوری و همچنین جانبی در خطوط لوله شود. از جمله مزیت های ضد ارتعاشات آکاردئونی مقاومت بالا در برابر دما ها و فشار های بالاست.
در طراحی اتصالات آکاردئونی می توان از پره ها و طراحی های متفاوتی بهره برد. برای نصب این اتصالات نیز اغلب از فلنج و پیچ و مهره استفاده می شود. مهم ترین جزء در طراحی ضد ارتعاشات آکاردئونی، بلوز آن است. جنس بلوز، میزان انعطاف آن، ضخامت، شکل بلوز و تعداد پره های آن قابل تغییر بوده و روی کارایی این قطعه تأثیر می گذارد.
-
لرزه گیر های خرطومی-فلزی:
در طراحی خطوط لوله علاوه بر استفاده از انواع لرزه گیر های آکاردئونی و یا لاستیکی، همچنین می توان از لوله های خرطومی فلزی بهره برد. استفاده از خطوط لوله خرطومی، به خاطر انعطاف بالای آن ها امروزه بیشتر مورد توجه است. از مزیت های مهم لوله های خرطومی این است که می توان از آن ها به صورت مستقیم، وی شکل و یا زوایای دیگر بهره برد.
نکتۀ دیگری که دربارۀ خطوط لولۀ خرطومی وجودو دارد، این است که خودشان در کاهش میزان لرزش های سیستم مؤثر بوده و به همین جهت، برای حذف لرزش ها و کاهش ارتعاشات سیستم دیگر نیازی به تجهیزات تقویت کننده و پشتیبان نخواهد بود. به این خاطر، استفاده از لوله های خرطومی – فلزی منجر به کاهش فضای مورد نیاز برای نصب خط لوله نیز می گردد.
برای دریافت مشاوره بیشتر می توانید با ما در تهران ابزار در تماس باشید.