بررسی تخصصی لوله گوشتدار بخش 2

لوله گوشتدار

مزایای لوله گوشتدار:

لوله‌ گوشتدار به دلیل داشتن ضخامت بالا، می‌تواند در شرایط آب و هوایی مختلف مورد استفاده قرار گیرد. به بیان دیگر قابلیت سازگاری با تمام شرایط اقلیمی را دارند. البته دیواره خارجی در مجاورت با رطوبت و عوامل دیگر، خورده می‌شود. اما به دلیل بالابودن ضخامت نفوذ محتویات داخل لوله به بیرون به کندی صورت می‌گیرد. هم‌ چنین لوله گوشتدار از مقاومت به خوردگی بالایی برخوردار است. به همین دلیل اغلب عمر طولانی دارد. لوله‌ های ضخیم مستحکم بوده و قابلیت تحمل فشارهای بالا را دارد.

لوله گوشتدار

معایب لوله گوشتدار:

در کنار مزایای ارزشمند لوله جداره ضخیم، خوب است به سه نکته محدودکننده توجه کرد. درست است که ضخامت بالا سبب افزایش دوام و مقاومت لوله می شود. اما این عامل خود دلیلی بر افزایش وزن و فولاد مصرفی در لوله است. پس در شرایطی که کاهش وزن سازه ضرورت داشته باشد، لوله گوشتی انتخاب چندان خوبی نیست. دیگر نکته حائز اهمیت برای استفاده، قیمت لوله گوشتدار است. به دلیل افزایش وزن، میزان فولاد و مواد اولیه افزایش می یابد. نتیجه آن افزایش قیمت خرید لوله گوشتدار نسبت به سایر لوله ها به ویژه لوله های نازک است. از دیگر محدودیت های افزایش ضخامت می توان به انعطاف‌پذیری کم لوله گوشتدار اشاره کرد. این لوله ها قابلیت جوشکاری راحتی ندارند. همچنین برش کاری آن ها نیاز به شرایط خاص داشته و حمل و نقل آن ها نیازمند دقت و نیروی بالاست.

انواع سایز لوله گوشتدار:

لوله‌های گوشت‌دار مانند لوله‌های مانسیمان فاقد درز و قابلیت جوش‌پذیری هستند و همچنین در تولید این لوله‌های ضخیم مانند لوله‌های مانسیمان از روش نورد شمش فولاد استفاده می‌شود. به همین دلیل لوله‌های گوشتدار را به عنوان دسته‌ای از لوله‌های مانیسمان در نظر می‌گیرند. به طور کلی ابعاد لوله گوشتی تعیین کننده کاربرد آن می‌باشد. به عنوان مثال از سایز‌های کوچک لوله‌های گوشتدار در صنعت خودروسازی و انتقال سیالات داخل خودرو استفاده می‌شود اما لوله‌های با سایز بزرگتر درانتقال سیالات با حجم بالا در صنعت و پالایشگاه‌ ها مورد استفاده قرار می‌گیرند.

برای محاسبه سایز لوله‌های گوشتدار، قطر خارجی را منهای قطر داخلی کنید به عنوان مثال اگر قطر خارجی یک لوله ۱۸۰ میلی‌متر و قطر داخلی آن ۱۶۰ میلی متر باشد، سایز لوله ۲۰ میلی متر می‌شود. لوله‌های گوشتدار عمدتا برحسب سایز شناخته می‌شوند. انواع سایز این لوله‌ها عبارتند از:

  • ۶۰*۱۲۰ ضخامت ۳۰ شاخه ۶ متری
  • ۱۳۳*۶۳ ضخامت ۳۵ شاخه ۶ متری
  • ۱۴۰*۷۰ ضخامت ۳۵ شاخه ۶ متری
  • ۱۴۰*۸۰ ضخامت ۳۰ شاخه ۶ متری
  • ۱۵۰*۸۰ ضخامت ۳۵ شاخه ۶ متری
  • ۲۲۰*۸۰ ضخامت ۷۰ شاخه ۶ متری
  • ۸۳*۴۳ ضخامت ۲۰ شاخه ۶ متری
  • ۹۰*۴۰ ضخامت ۲۵ شاخه ۶ متری

لوله گوشتدار

فرایند ساخت لوله گوشتدار:

تولید لوله گوشتدار شباهت زیادی به لوله‌های مانیسمان دارد. به همین دلیل در صنایع مختلف خیلی از افراد لوله‌های گوشت‌دار را زیر مجموعه لوله‌های مانیسمان می‌دانند. البته که این ادعا غلط نیست و لوله گوشتدار می‌تواند زیر مجموعه لوله‌های مانیسمان قرار بگیرد. لوله گوشت‌دار تنها با روش نورد گرم ساخته می‌شود. لوله‌هایی که با نورد سرد ساخته می‌شوند ضخامت کمی داشته و اصلا لوله گوشت‌دار محسوب نمی‌شود. معمولا لوله‌های جدار نازک با نورد سرد ساخته می‌شود. توجه به روش تولید می‌تواند به شما در تشخیص اصل بودن لوله نیز کمک کند.

لوله‌های گوشت‌دار قابلیت جوشکاری ندارند و نمی‌توان چیزی را به یک لوله گوشت‌دار جوش داد. به همین دلیل در بدنه یک‌لوله گوشت‌دار هیچ آثاری از جوشکاری مشاهده نخواهید کرد. در تمامی مراحل تولید این لوله به طور کل از جوشکاری استفاده نمی‌گردد. برای تولید شمش‌های فولادی را حرارت زیادی داده و فرایند سوراخ‌کاری را آغاز می‌کنند. فولاد در دماهای بسیار بالا شکل‌پذیری بسیار بالایی دارد. به همین دلیل در کارخانه می‌توانند این لوله را هرطور که دوست دارند تولید کرده و پس از خنک‌سازی در اختیار شما قرار دهند.

نحوه تشخیص لوله گوشتدار اصلی:

مهم‌ترین تفاوت میان لوله‌های دیواره ضخیم با دیواره نازک، نحوه تولید و تکنولوژی به کار رفته در تولید آن‌ها است. به عنوان مثال، لوله‌های دیواره نازک از طریق نورد سرد و لوله‌های دیواره ضخیم همان‌طور که کمی قبل‌تر هم به آن اشاره شد، از طریق نورد گرم تولید و سایزبندی می‌شوند. همین نحوه تولید، یکی عواملی است که بر خاصیت‌های مکانیکی لوله تأثیر می‌گذارد و باعث تفاوت آن‌ها می‌شود. مهم‌ترین و مؤثرترین روش تشخیص لوله گوشت دار اصلی از تقلبی، توجه به ضخامت آن است. چرا که ضخامت دیواره‌های لوله گوشتدار از چندین میلی‌متر تا چندین سانتی‌متر است.

لوله گوشتدار

استاندارد لوله گوشتدار:

در لوله‌های بدون درز، استاندارد جهانی ASTM استاندارد مرجعی است که کاربرد لوله‌های بدون درز را نشان می‌دهد. بیش از ۱۲ هزار استاندارد برای لوله‌های فلزی وجود دارد که حدود ۱۰۰ مورد آن مربوط به لوله‌های درزدار، مانیسمان و اتصالات فلزی و… می‌باشد و در واقع برای شناسایی آلیاژ لوله فولادی از استاندارد ASTM استفاده می‌شود.

برای دریافت مشاوره بیشتر می توانید با ما در تهران ابزار در تماس باشید.

قبلی «
بعدی »

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

error: امکان راست کلیک وجود ندارد