بررسی تخصصی میکرومتر و کاربرد آن

میکرومتر چیست؟

میکرومتر (Micrometer) یا ریز سنج نوعی ابزار اندازه گیری دقیق است که برای اندازه گیری ابعاد مختلف اجسام نظیر ضخامت، قطر داخلی، قطر خارجی، طول و ارتفاع به کار گرفته می‌‍ شوند. این ابزار کارآمد برای اولین بار توسط شخصی فرانسوی به نام ژان پالمر طراحی شد. دلیل اصلی استفاده از میکرومتر ها دقت بسیار بالای آن ها است به طوری که به راحتی می‌توانید میکرومتر هایی با دقت ۰.۰۱ تا ۰.۰۰۱ میلیمتر را از بازار تهیه کنید.

میکرومتر ها بر اساس نوع خواندن به دو نوع ساده و دیجیتال تقسیم بندی می‌شوند که در نوع دیجیتال اندازه به دست آمده به راحتی از روی صفحه نمایشگر قابل مشاهده خواهد بود. اما در نوع ساده، به دست آوردن مقدار نهایی روش خاص خود را دارد که در ادامه با آن آشنا خواهیم شد.

میکرومتر

کاربرد های میکرومتر در صنعت:

به دلیل کاربرد های متنوع دستگاه  از آن در صنایع متنوعی نظیر فلزکاری، ساخت ماشین آلات، مهندسی مکانیک، آزمایشگاه ‎ها، مصارف خانگی، ساختمان سازی، تولید موتور و سرگرمی استفاده می‎ شود. کاربردهای میکرومتر چیست؟ اگر این سوال ذهنتان را به خود مشغول کرده با این بخش همراه باشید. از جمله کاربردهای این ابزار در صنعت می ‎توان به موارد ذیل اشاره کرد:

  • اندازه گیری ابعاد مختلف:

همانطور که در این مقاله به این مسئله پرداخته ایم، یکی از اصلی ‎ترین کاربردهای این دستگاه اندازه گیری ابعاد واقعی وسایل و ابزارهای مختلف است.

  • تعیین ضخامت لوله دیوار:

با استفاده از میکرومتر می توان دستگاه ها، ابزارهای ریز و کوچکی نظیر ضخامت لوله دیوار را اندازه گیری کرد. به این ترتیب، می‌توان دقیق تر از لوله منتخب در فضای داخلی ساختمان ‎ها استفاده کرد.

  • اندازه گیری ضخامت کاغذ:

در برخی از صنایع به اطلاعاتی همچون میزان ضخامت یک تکه کاغذ نیاز است. خوشبختانه این دستگاه باعث آسان تر شدن این کار شده است. البته، نمی توان از انواع مختلف این دستگاه در مارکت برای این کار استفاده کرد.

  • تعیین قطر و اندازه شیارهای باریک:

برخی اجسام قسمتی به نام شیار دارند و تعیین اندازه این قسمت در برخی صنایع مهم و ضروری است. اندازه گیری قطر شیار کاری سخت و طاقت فرسا است، اما به لطف وجود این ابزار مخصوص امروزه می توان این کار را انجام داد.

چگونگی کار با میکرومتر:

برای کار با میکرومتر ابتدا در نظر بگیرید تا سالم باشد و به درستی کار می‌کند. سپس برای آشنایی نحوه کار با این قطعه کاربردی لازم است تا از قسمتی که دو فک ثابت و متحرک دارد؛ بر لبه وسیله‌ای که می‌خواهید طول آن را محاسبه کنید؛ بگذارید و سپس با پیچ جغجغه آن را ثابت کنید و با فعال کردن قفل ضامن روی دسته، عدد اندازه‌گیری شده را بخوانید. زمانی که قفل ضامن را ثابت کردید می‌توانید جسم را خارج کرده یا با همان صورت عدد را محاسبه کنید.

میکرومتر

عددی که میکرومتر نشان می‌دهد دارای بخش ثابت و اعشار است. برای خواندن قسمت صحیح عدد از خط کش استفاده می‌شود و برای قسمت اعشاری از روی غلاف می‌خوانند.

 انواع میکرومتر:

انواع گوناگونی از این ابزار وجود دارد که در کاربردهای گوناگون، برای اندازه گیری های مختلفی ساخته و مورد استفاده قرار می گیرد که در زیر به سه مورد از آن اشاره می کنیم:
  • میکرومتر خارجی:

این ابزار، برای اندازه گیری بیرون اجسام یعنی قطر خارجی آن ها طراحی شده است.

  • میکرومتر داخلی:

از این ابزار برای اندازه گیری قطر داخلی اجسام استفاده می شود.

  • میکرومتر عمق سنج:

در حالی که میکرومترهای داخلی و خارجی برای اندازه گیری قطر یک جسم مورد استفاده قرار می گیرد، این نوع میکرومتر برای اندازه گیری عمق یک سوراخ، فرورفتگی یا شکاف مورد استفاده قرار می گیرد.

کالیبره کردن یک میکرومتر‌:

مراحل زیر نحوه کالیبره کردن میکرومتر‌ و تنظیم آن بر روی عدد صفر را توضیح می‌دهد:

  • قبل از اقدام به کالیبراسیون، لازم است مطمئن شوید که ابزار بطور موثر کار می‌کند و هیچ مشکلی وجود ندارد. باید فک‌ها را تمیز کنید و مطمئن شوید که خوانش روی صفر تنظیم شده است.

میکرومتر

  • گام بعدی بررسی میکرومتر در محدوده‌ای از نقاط آزمایش با استفاده از بلوک‌های گیج یا استانداردهای جایگزین با سطح دقت بالا خواهد بود. در هر نقطه از آزمون باید قرائت‌های مختلفی انجام شود.
  • به احتمال زیاد میکرومتر شما دارای یک آچار پین کوچک است. این آچار باید امکان چرخش پوسته ثابت را نسبت به بشکه فراهم کند و تا از جابجایی بهینه خط صفر با نشانه‌های پوسته متحرک اطمینان حاصل کند.
  • پس از فرآیند کالیبراسیون، باید از خطای صفر که ممکن است هنگام بسته شدن فک‌ها رخ دهد، اجتناب کنید. توصیه می‌شود برای اطمینان از دقت میکرومتر، فرآیند صفر کردن را چند بار تکرار کنید.

برای دریافت مشاوره بیشتر می توانید با ما در تهران ابزار در تماس باشید.

قبلی «
بعدی »

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

error: امکان راست کلیک وجود ندارد