نئوپرن ها و نکاتی مهم درباره آن ها

نئوپرن چیست؟

در میان ملزومات ساختمان سازی، نئوپرن ها که با اسامی بالشتک و لرزه گیر هم شناخته می شوند، قطعاتی هستند که در میان محل اتصال دو قطعه قرار گرفته و موجب جلوگیری از تخریب های ناشی از لرزه و جابجایی های محوری می گردند. در واقع از این قطعه در محل اتصال مفصلی به منظور کمک به مفصل و کم کردن هزینه ها استفاده می شود. نئوپرن یک قطعه الاستومری بوده که از مقاومت فشاری بالایی برخوردار است و دارای خاصیت ارتجاعی مطلوبی می باشد؛ همچنین نئوپرن ها قابلیت برگشت پذیر مناسبی را هم از خود نشان می دهند.

نئوپرن چیست

کاربرد نئوپرن چیست؟

همانطور که گفته شد نئوپرن ها دارای مقاومت بسیار بالایی می باشند؛ همچنین از آنجایی که با هر نوع شرایط آب و هوایی سازگاری دارند، به منظور استفاده در هر شهری قابل استفاده می باشند. به غیر از موارد ذکر شده به دلیل داشتن مقاومت بسیار خوب، جلوگیری از ارتعاشات در سازه ها و تحمل وزن های بالا، ئوپرن‌ها در انواع سازه ها نظیر پل ها و ساختمان ها مورد استفاده قرار می گیرند. از دیگر استفاده های نئوپرن ها می توان به تعمیر و افزایش مقاومت یک سازه قدیمی در برابر عوامل مختلف اشاره نمود.

از نئوپرن ‌ها در ساخت پل های جدید و مرمت پل های قدیمی استفاده می‌شود. در ساختمان‌ های بزرگ فولادی و بتنی، در سالن‌ های ورزشی و در سازه ‌‌های پالایشگاه ها نیز از نئوپرن استفاده می‌شود.

انواع نئوپرن ها:

در یک تقسیم بندی، نئوپرن ها به دو نوع الاستومر طبیعی و الاستومر مصنوعی تقسیم می شوند:

  • نئوپرن هایی که با الاستومر طبیعی تولید می شوند را NA یا Natural Elastomer می نامند. این نوع به علت استفاده از الاستومر طبیعی مقاومت کمتری نسبت به نوع مصنوعی آن داشته که به دلیل قیمت کمتر و توجیه اقتصادی مورد استفاده قرار می گیرد.
  • نئوپرن هایی که با الاستومر مصنوعی (کلوپرئن) تولید شده را CR یاChloroprene  می نامند. این نوع، به دلیل ساخته شدن از کائوچوی مصنوعی دارای مقاومت و مانایی بالاتری نسبت به نئوپرن های طبیعی می باشد.

همچنین نئوپرن ها به دسته های دیگری نیز تقسیم بندی می شوند:

  • نئوپرن تفلونی:

برخی اوقات در طراحی پل ها احتیاج به داشتن تکیه گاهی با اصطکاک پائین وجود دارد تا با وجود تکیه گاه، عرشه پل از آسیب های لرزه ای در امان بماند. در این گونه موارد، نئوپرن های الاستومری به کار می روند، با این حال به منظور داشتن سطحی با اصطکاک کم سطح نئوپرن را توسط لایه ای از تفلون PTFE می پوشانند؛ این ماده با تشکیل سطحی با اصطکاک کم اجازه حرکت عرشه را به راحتی صادر می نماید.

  • نئوپرن های مسلح:

نئوپرن دارای مقاومت فشاری بالایی می باشد اما در مقابل نیروی کششی از مقاومت کمتری برخوردار است. برای رفع این نقص نئوپرن الاستومری، در ساخت نئوپرن ها، الاستومر ها را با صفحات فولادی مسلح می نمایند. به این صورت که صفحات فولادی را به صورت ورق های موازی در میان الاستومر قرار می دهند با استفاده از این روش نئوپرن ها با مقاومت کششی بالاتری تولید می گردد.

  • نئوپرن هسته سربی:

هرگاه در طراحی سازه هایی که در آن نیاز به استفاده از نئوپرن می باشد احتیاج به وجود نئوپرنی با قابلیت باربری بیشتر احساس شود، از انواع هسته سربی استفاده می شود. در این نئوپرن ها هسته ای از سرب تعبیه می گردد که در داخل نئوپرن قرار می گیرد. سرب با مشخصات فیزیکی خاص خود بر عملکرد نئوپرن تاثیر مثبتی گذاشته و مقاومت فشاری و انتقال نیرو در نئوپرن ها را بهبود  می بخشد.

نئوپرن

نئوپرن از چه موادی و چگونه ساخته می شود؟

  • نام فنی انتخاب شده برای این نوع لاستیک ترکیبی فوم مانند، پلی کلروپرن می باشد که در اغلب موارد از اتم های هیدروژن و کربن تشکیل شده است.
  • ماده نام برده شده از طریق یک واکنش شیمیایی تولید می‌شود که از کلروپرن استفاده می کند و در نهایت قطعات بسیار ریز پلی کلروپرن تولید خواهد شد.
  • این قطعات ریز سپس ذوب شده و با سایر رنگدانه های کربنی و عامل های فوم ساز ترکیب می شوند و در داخل یک محیط اجاق مانند قرار داده شده و تا زمان افزایش حجم پخته خواهند شد.
  • نئوپرن نهایی به وجود آمده ورقه ورقه خواهد شد تا در نهایت ورقه هایی از نئوپرن با ضخامت دلخواه به دست آید.
  • این احتمال وجود دارد که شما ورقه‌ های نئوپرین را بین کالا ها و محصولات مختلف مشاهده کنید؛ به خصوص انواعی که از پلی استر و یا نایلون ساخته شده‌اند و حتی در مواردی مواد ارتجاعی و قابل انعطاف با این مواد ترکیب می شوند تا انعطاف پذیری نهایی نئوپرین را افزایش دهند که این مورد به منظور تولید پوشاک گرم بسیار کاربردی خواهد بود.
  • ضخامت محصولات ساخته شده از نئوپرن می‌تواند با توجه به مورد کاربری آن بسیار متفاوت باشد ولی در اغلب موارد ضخامت آن ها بین ۱ تا ۲ میلی متر است که برای ماشین آلات خیاطی خانگی گزینه مناسبی است و ضخامت ۳ و ۴ میلیمتر به بالا فقط برای ماشین آلات صنعتی به کار برده می شود.

 مزایای استفاده:

  1. با استفاده از این محصول عمر سازه به طور چشمگیری بیشتر می شود.
  2. نئپرون ها در مقابل اسید و مواد نفتی مقاومت بسیار بالایی دارند.
  3. با استفاده از نئوپرن ها هزینه های مربوط به طراحی به شدت کاهش می یابند.
  4. این محصول در مقابل اوزون بسیار مقاوم است.
  5. این محصول خاصیت لرزه گیری بسیار بالایی دارد.
  6. قابلیت تعمیر و تعویض این قطعه و کاهش هزینه های تعمیر و نگهداری از دیگر مزایای آن به حساب می آید.
  7. این قطعات دارای قیمت بسیار مناسبی بوده و مقرون به صرفه می باشند.
  8. این محصول قابل برگشت پذیری بوده و میرایی را در حدود ۵-۳ درصد تامین می کند.
  9. انواع الاستومری قدرت میرا کردن نیرو های وارده در چند جهت را در یک لحظه دارد.
  10. کیفیت و دوام این محصول در شرایط جوی از دیگر مزایای آن می باشد.

نئوپرن

روش اجرای نئوپرن:

به منظور نصب نئوپرون در انواع سطوح، اولا لازم است که سطح مورد نظر تمیز بوده و عاری از هر گونه گرد و غبار و آلودگی باشد؛ همچنین این سطح باید کاملا صاف و هموار و بدون برجستگی یا حفره باشد. در صورتی که سطح مورد نظر دارای برجستگی یا فرو رفتگی بود، باید با اپوکسی آن را صاف و یکدست نمود. برای سطوح فلزی نیز، فلز نباید زنگ زدگی، خوردگی یا برجستگی داشته باشد. فلز را نیز می‌ توان با اپوکسی صاف و هموار کرد. هرگونه جوشکاری در فلزات نیز باید قبل از نصب نئوپرن انجام گیرد زیرا در دما های بسیار بالا به نئوپرن آسیب وارد می‌شود.

برای تهیه این محصول و دریافت مشاوره بیشتر می توانید با ما در تهران ابزار در تماس باشید.

قبلی «
بعدی »

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

error: امکان راست کلیک وجود ندارد