هیدروموتور چیست؟
هیدروموتور ها تجهیزاتی دوار هستند که در صنایع مختلف نقش کلیدی دارند. در تمام ماشین هایی که در آن ها نیاز به حرکت چرخشی است نیاز به هیدرو موتور احساس می شود. صنایعی مانند خودروسازی، صنایع مرتبط با سیمان، صنایع شیمیایی، صنایع معدن و غیره از مواردی هستند که هیدروموتور ها در آن ها کاربرد دارند.
ساختمان هیدروموتور ها بسیار شبیه به پمپ های هیدرولیکی است اما فرآیندی که در هیدروموتور ها رخ می دهد متفاوت از پمپ ها می باشد. انرژی موجود در روغن هیدرولیک که تحت فشار است توسط هیدروموتور دریافت شده و تبدیل به گشتاور و حرکت دورانی می شود؛ به عبارت دیگر هیدروموتور ها معکوس عملی که پمپ هیدرولیک انجام می دهد را روی سیال (روغن هیدرولیک) اعمال می کنند.
هیدروموتور دنده ای:
هیدروموتور دنده ای از لحاظ ساختمان داخلی مشابه با پمپ های دنده ای است و در آن ها چرخ دنده ها به صورت داخلی یا خارجی با یکدیگر درگیر هستند. هرچه چرخ دنده ها بزرگتر باشند، گشتاور خروجی بیشتر شده و در نتیجه سرعت هیدرو موتور کمتر خواهد شد؛ لازم به ذکر است که در صورت کوچک بودن چرخ دنده ها، گشتاور کمتر و درنتیجه سرعت هیدروموتور افزایش می یابد. ماکزیمم مقدار سرعت در هیدرو موتور های دنده ای ۱۰۰۰ دور بر دقیقه است.
هیدروموتور پره ای:
موتور های پره ای از لحاظ ساختمان بسیار مشابه با پمپ های پره ای با سیستم بالانس هستند. ساختار داخلی این گروه از هیدروموتور ها طوری طراحی شده است که مجموعه ای از پیستون ها که معمولا تعدادشان فرد است، روی شفت خروجی و بدنه هیدروموتور نصب شده اند. به این ترتیب گشتاور منجر به اعمال فشار روی قسمت انتهایی پیستون ها، که حرکت رفت و برگشتی دارند، شده و در نهایت این فشار باعث چرخش شفت خروجی هیدرو موتور خواهد شد.
در اصل گشتاور خروجی آن ها از وارد شدن فشار بر روی پره ها ایجاد می شود. همزمان با چرخش روتور، پره ها از سطح رینگ بادامکی پیروی می کنند. حرکت لغزشی پره ها روی سطح رینگ بادامکی، محفظه را آب بندی نموده و سیال را از ورودی به خروجی هدایت می کند. به دلیل اینکه هنگام شروع به کار موتور، نیروی گریز از مرکز وجود ندارد، در راستای برقراری تماس پره ها با رینگ بادامکی، از نیروی فنر یا فشار سیال استفاده می شود.
هیدروموتور اوربیتالی:
در این نوع موتور هیدرولیکی، مکانیزم درگیری دندانه ها به شکلی است که ایجاد گشتاور های خروجی بالا و در عین حال سرعت های پایین و یکنواخت، امری شدنی است. هیدروموتور های اوربیتالی از نظر اندازه و نوع شفت، متنوع هستند که بسته به نوع استفاده و به کار گیری آن میتوان مدلی مناسب را جهت استفاده به مصرف کننده پیشنهاد داد.
از امتیازات هیدرو موتور اوربیتالی میتوان به موارد زیر اشاره داشت:
- عدم داغ کردن در دو رهای بالا
- استفاده از رنگ کورهای
- کیفیت مطلوب قطعات داخلی
هیدروموتور پیستونی:
موتور هیدرولیکی پیستونی یکی از پرکاربردترین انواع هیدرو موتور در صنایع بوده و علاوه بر سرعت بالا، از توان خروجی بسیار خوبی نیز برخوردار است. توان خروجی این موتور ها در حدود ۵۰۰۰ دور بر دقیقه است و این موضوع یکی از مهمترین دلایل افزایش محبوبیت و کاربرد آن ها در صنایع مختلف بهشمار می رود.
هیدروموتور شعاعی:
درهیدرو موتور های شعاعی یا رادیال، پیستونها در راستای شعاع تعبیه و توسط شاتون، میل لنگ شفت در به حرکت در آوردن هیدروموتور، کمک شایانی می کنند. از جمله محاسن هیدروموتور های شعاعی این است که تنظیم سرعت را تا یک دور در دقیقه بر عهده دارند. برخورداری از خروجی گشتاور بالا را میتوان از دیگر امتیازات دیگر هیدرو موتور شعاعی دانست.
طولانی تر شدن عمر هیدروموتور ها:
هر تجهیز صنعتی برای داشتن عمر مناسب و کارایی بهتر باید تحت شرایطی که شرکت سازنده مشخص کرده است، مورد استفاده قرار گیرد. تعدادی از نکات مهم برای طولانی تر شدن عمر هیدرو موتور ها عبارت است از:
- هیدرو موتور ها باید در سرعت های متناسب با توان خودشان کار کنند، کار کردن در سرعت های بالاتر از حد متعارف منجر به افزایش دما شده و در نهایت این افزایش دما باعث سایش زیاد در بلبرینگ ها شده و به هیدرو موتور صدمه خواهد زد.
- هیدرو موتور ها باید در گشتاورهای در حد توانشان کار کنند؛ کار کردن در گشتاورهای بیشتر باعث خستگی و صدمه به هیدرو موتور می شود.
- نکته قابل توجه برای بازدهی مناسب هیدروموتور ها فشار کاری آن ها است. هرگاه فشار کاری از حد متعارف پایین تر باشد، بازدهی هیدروموتور ها در حد ایده آل نخواهد بود.
- هرگاه در کنار هیدروموتور ها از شیرهای اطمینان استفاده شود، می توان از ایجاد تغییرات ناگهانی در مدار جلوگیری و به این ترتیب از آسیب رسیدن به هیدروموتور پیشگیری کرد.
برای دریافت مشاوره بیشتر می توانید با ما در تهران ابزار در تماس باشید.