کابل کوآکسیال چیست؟
کابل کوآکسیال که به آن کابل هم محور داخلی هم گفته می شود، متشکل از یک رسانای داخلی است که به وسیله یک عایق منعطف احاطه شده و یک رسانای نازک، روی همین لایه پوشیده شده را به منظور انعطاف کابل، پوشانده است و همه این اجزا در کنار هم قرار گرفته اند. این کابلها دارای امپدانس مخصوص به خود هستند؛ مثلاً کابل ۵۰ اهمی یا ۷۵ اهمی، و همین امر موجب تفاوت در کاربرد آن ها می شود برای مثال برای آنتن ماهواره ها یا تلویزیون از کوآکسیال ۷۵ اهمی استفاده می شود. معمولا روی بدنه آن ها امپدانس و برخی دیگر از عبارات مربوطه نوشته شده است.
ساختار کابل کواکسیال چگونه است؟
از آنجایی که کابل های کوآکسیال متشکل از یک لایه مرکزی هستند که هادی الکتریکی بوده و دارای عایق بندی است، سیگنال های درون کابل محصور مانده و نویز های الکتریکی در سیگنال با یکدیگر تداخل پیدا نخواهند کرد. اما در رابطه با لایه هادی مرکزی باید گفت که این لایه یک سیم نازک است که ممکن است به صورت ساده یا تابیده باشد. روی عایق مسی دور این لایه، یک لایه مشبک بافته شده از جنس مس یا فلز قرار دارد و در آخر کل این ساختار، داخل عایق بیرونی قرار می گیرند.
انواع کابل کوآکسیال چه ویژگی هایی دارند؟
-
Thin net
- این نوع از کابل ها از خانواده کابل های RG-58 می باشند و از امپدانس (مقاومت سیم در مقابل جریان متناوب) ۵۰ اهم برخوردارند.
- کابل های خانواده RG-58 در هسته مسی مرکزشان با یکدیگر متفاوت هستند.
- این هسته ممکن است به شکل یک مفتول یا چند تار به هم تابیده باشد که از لحاظ کاربرد، بیشتر مناسب شبکه های کامپیوتر و سیستم های رادیویی از جمله انتقال بیسیم های نظامی بوده و مناسب انتقال تصاویر دوربین مدار بسته و سیستم های کنترل از راه دور نمی باشد.
- قطر این مدل از کابل ها حدودا ۲۵/۰ اینچ می باشد.
- کابل های Thinnet از انعطاف بالایی برخوردار هستند.
- در شبکه هایی که از Thinnet استفاده می کنند، کابل مستقیماً به کارت شبکه متصل می شود.
- نوع نازک کابل کواکسیال، قادر است بدون ضعیف شدن، سیگنالها را تا فاصله حدودی۱۸۵ متر (۶۰۷ فوت) ارسال کند.
- به دلیلی نرمی، انعطاف پذیری و سهولت در استفاده، این کابل ها تقریبا در همه شبکه ها استفاده می شوند.
-
Thick net
- این مدل از کابل ها هم بسیار انعطاف پذیر می باشند.
- قطر این کابل ها حدودا ۵/۰ اینچ می باشد.
- از آنجایی که این کابل ها اولین نوع کابل کوآکسیال استفاده شده در معماری شبکه معروف Ethernen به حساب می آیند، به آن ها کابل Thicknet اترنت هم گفته می شود.
- هسته مسی این کابل کواکسیال ضخیمتر از نوع نازک آن (Thinnet) است.
- میزان ضخامت هسته، رابطه مستقیمی با طولانی بودن مسافتی که سیگنال طی می کند دارد؛ پس این کابل ها در مقایسه با نوع قبلی، سیگنال ها را در مسیر طولانی تری هدایت می نمایند.
- در واقع نوع ضخیم کابل کواکسیال میتواند سیگنال ها را بدون تضعیف تا فاصله ۵۰۰ متر (حدود ۱۶۴۰فوت) انتقال دهد.
- درحال حاضر استفاده از این کابل ها رایج نبوده و فقط گاهی اوقات به عنوان ستون مهره شبکه استفاده می شوند.
- گفتنی است که با در نظر گرفتن توانایی این کابل ها در پشتیبانی عمل انتقال داده ها در مسافت های طولانی، به عنوان ستون اصلی برای اتصال شبکه های Thinnet کوچکتر به یکدیگر از آن ها استفاده می شود.
- به منظور اتصال این شبکه ها از وسیله ای به اسم ترنسیور استفاده می شود.
استفاده از کابل های کواکسیال چه مزایایی به همراه دارد؟
با اینکه استفاده از این کابل ها در حال حاضر امر رایجی نیست اما هنوز هم در خیلی از خانه های قدیمی از همین نوع کابل ها استفاده می شود و خیلی از وسایل الکترونیکی مورد استفاده برای ما با این کابل ها سازگازی دارند. برخی از دیگر فواید استفاده از این کابل ها عبارتند از:
- این کابل ها از مقاومت خوبی در مقابل تداخل الکترومغناطیسی برخوردار هستند.
- کابل های آکسیال در مقابل عوامل تهدید کننده سلامت کابل دوام بسیار بالایی دارند.
- با استفاده از این کابل ها هزینه سیم کشی، بسیار ارزان تر خواهد شد.
- پهنای باند نسبتا وسیع مورد نیاز اکثر سرویس های مخابراتی و انتقال مناسب تصویر، از مزیت های این کابل می باشد.
- این کابل ها از ظرفیت بالای انتقال حداکثر پهنای باند ۳۰۰ مگاهرتز برخوردارند.
- گسترش راحت کابل های کواکسیال از دیگر ویژگی های خوب این محصول به حساب می آید.
- سهولت در نصب و پیکربندی این نوع کابل ها، یکی از بهترین مزیت های آن ها می باشد.
کابل کواکسیال چه کاربرد هایی دارد؟
- در گذشته، کابل های کوآکسیال، به عنوان شکل اولیه اترنت مورد استفاده قرار می گرفتند که از سرعت های تا Mbps ۱۰ پشتیبانی میکند، اما کواکس با کابل کشی زوج سیم به هم تابیده جایگزین شد.
- در خانه و ادارات کوچک، از کابل های کوتاه کوآکسیال برای تلویزیون کابلی، تجهیزات ویدیوی خانگی، تجهیزات رادیوی آماتور و دستگاه های اندازهگیری استفاده میشود.
- این کابل، برای کابل کشی اینترنت باند گسترده مورد استفاده قرار می گیرد.
- کابل های کوآکسیال در اتومبیل، هواپیما، تجهیزات نظامی و پزشکی، و همچنین برای اتصال دیش های ماهوارهای، آنتن رادیو و تلویزیون به رسیور های مربوط به خودشان نیز استفاده می شوند.
افت کابل کواکسیال چیست؟
افت کابل، میرایی یا attenuation به کاهش قدرت سیگنال، در زمان رد شدن از کابل گفته می شود. از آن جایی که در کابل های ضخیم تر، این افت، کمتر است، امکان استفاده از کابل ها برای مسافت های طولانی وجود دارد اما با این حال ممکن است به منظور جبران این افت، نیازمند استفاده از ریپیتر باشیم. وظیفه اصلی ریپیتر ها و آمپلی فایر ها تقویت سیگنال و جلوگیری از افت و کاهش آن می باشد. گفتنی است که میرایی و افت سیگنال را با واحد db اندازه می گیرند و هر چه افت سیگنال در واحد مسافت (کیلومتر، فوت، مایل) کمتر باشد، کارایی کابل بیشتر است.
ما در تهران ابزار مفتخر به ارائه این محصول برای شما عزیزان هستیم.