کلید مینیاتوری، انواع و کاربرد های کلید مینیاتوری

کلید مینیاتوری

کلید مینیاتوری چیست؟

کلید مینیاتوری (Miniature circuit breaker) یک وسیله حفاظتی الکتریکی قطع کننده جریان می باشد که مدار های الکتریکی را در برابر اضافه بار و اضافه جریان حفاظت می‌کند. بنابر اعلام دفتر مرکزی شرکت بین المللی EKF روسیه در ایران،  این فیوزها نسبت به تحمل اضافه جریان و اضافه بار حساس هستند و به سرعت عکس العمل نشان می دهند و برق را قطع می‌کنند.

کلید مینیاتوری

وظایف کلید مینیاتوری:

  • کلید زنی: 

کلید های مینیاتوری می توانند به صورت دستی روشن و خاموش شوند. این عملکرد در زمان تعمیر و نگهداری تاسیسات برقی بسیار مفید است. ضامن به گونه ای در داخل کلید قرار گرفته است که به طور خودکار به محض روشن شدن کلید ON اتصال ثابت را نگه می دارد. زمانی که کلید خاموش می شود (فشار وارده بر روی دکمه که به وسیله انگشت ما می باشد) ضامن را آزاد می کند و اتصالات را باز می کند.

  • حفاظت اضافه جریان: 

هنگامی که یک بخش از تجهیزات دچار اضافه بار می شود (جریان بیشتری را از منبع می کشد)، بی متال گرم شده و خم میشود و ضامن را آزاد می کند. در نتیجه اتصالات باز شده و تجهیزات از کار می افتند.

  • حفاظت اتصال کوتاه: 

در هنگام اتصال کوتاه، افزایش ناگهانی جریان یک نیروی محرکه قدرتمند برای آزاد کردن ضامن تولید می کند و اتصالات آزاد می شوند.

  • جرقه گیر: 

در هنگام باز بودن اتصالات تحت بار، جرقه بین اتصالات ثابت و متحرک ایجاد می شود. اتصالات به نحوی طراحی شده اند که جرقه شکل گرفته به سمت جرقه گیر می رود. وظیفه جرقه گیرها کاهش طول جرقه، شکستن و خاموش کردن آن است.

روش های عملکرد کلید مینیاتوری:

  • عملکرد الکترومغناطیسی:

همانطور که می دانیم اتصال کوتاه یک نوع خطا است که در صورت وقوع آن جریان بسیار بالایی از مدار عبور می نماید و این جریان بسیار زیاد سبب ایجاد حرارت بسیار بالا و شوک به مدار می گردد و گاها سبب آتش سوزی و از بین رفتن مدار و مصرف کننده می گردد. از این رو لازم است تجهیزی جهت تشخیص و حفاظت از مدار جهت جدا کردن قسمت آسیب دیده از سالم به کار برده شود. کلید مینیاتوری این جریان اتصال کوتاه را از طریق یک سیم پیچ با تعداد دور کم و قطر زیاد تشخیص می دهد.

کلید مینیاتوری

  • عملکرد بی متال:

تشخیص جریان اضافه بار نیز در کلید مینیاتوری همانند بسیاری از تجهیزات دیگر از طریق دو قطعه فلز نیمه هادی (بی متال) صورت می پذیرد، به طوری که هرچه جریان بیشتری از طریق مصرف کننده (بار) کشیده شود فلز گرم تر شده و در نتیجه خم می شود و ارتباط مدار قطع می گردد.

رنج جریانی کلید های مینیاتوری از ۲ الی ۱۰۰ آمپر می باشد و به صورت تک فاز و سه فاز و در انواع  تک پل، دو پل، سه پل، و چهار پل و معمولا تا قدرت قطع ۱۶ کیلوآمپر موجود هستند.

به دلیل رنج قطع محدودی که کلید های مینیاتوری دارند، برای حفاظت از بارهایی که جریان اتصال کوتاه بالایی دارند مناسب نیستند، در اینگونه بارها از کلیدهای اتوماتیک کمپکت استفاده می گردد که جریان قطع اتصال کوتاه بالاتری دارند.

اجزای مختلف یک کلید مینیاتوری:

  • بدنه:

بدنه تمام اجزا داخلی کلید مینیاتوری را داخل خود نگه می دارد و از آن ها در مقابل گرد و خاک محافظت می کند. مواد تشکیل دهنده بدنه ها عایق هایی مانند پلاستیک و سرامیک ها می باشند.

  • اتصالات: 

MCB ها دارای دو اتصال ثابت و متحرک هستند.

  • اهرم: 

MCB ها به وسیله اهرم روشن و خاموش می شوند.

  • ضامن مکانیکی: 

برای نگه داری اتصال ها زیر کشش فنر در حالت روشن بودن کلید در MCB تعبیه شده است.

  • بی متال: 

بی متال با سنجش جریان طولانی مدتی که بیشتر از جریان نامی باشد، حفاظت اضافه بار را انجام می دهد.

  • مگنت: 

مگنت ها با آزاد کردن ضامن مکانیکی باعث حفاظت آنی در مقابل اتصال کوتاه می شوند. درواقع هنگامی که جریان گذرا از سیم پیچ از یک مقدار خاص (معمولا بیش از ۸ برابر جریان نامی) بیشتر شود، مگنت فعال می شود. مگنت در حالت اضافه بار فعال نمی شود.

  • جرقه گیر: 

جرقه گیر برای شکستن و خاموش کردن جرقه استفاده می شود.

کلید مینیاتوری

مزایای کلید های مینیاتوری در مقایسه با فیوز ها:

  1. مینیاتوری ها علاوه بر حفاظت، عمل سوئیچینگ را نیز انجام می دهند.
  2. کلید های مینیاتوری در برابر جریان بسیار حساس تر از فیوز ها هستند.
  3. مینیاتوری ها قادر به حفاظت بهتر و دقیق تری در مقایسه با فیوزه ا هستند.
  4. کلید های مینیاتوری امنیت بالاتری را نسبت به فیوز ها فراهم می کنند.
  5. مینیاتوری ها بعد از رفع خطای اتصال کوتاه یا اضافه بار، می توانند مجددا وارد مدار شوند، اما فیوز ها باید تعویض گردند.

برای دریافت مشاوره بیشتر می توانید با ما در تهران ابزار در تماس باشید.

قبلی «
بعدی »

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

error: امکان راست کلیک وجود ندارد