کپسول آتش نشانی چیست؟
همانطور که بسیاری از شما مشاهده نموده اید، کپسول آتش نشانی یکی از تجهیزات آتش نشانی است که به شکل یک استوانه محکم بوده و با مواد ضد حریقی مثل دی اکسید کربن پر شده و در زمانی که اهرم بالای آن را فشار دهید، این مواد با فشار بسیار زیادی به بیرون می ریزند.
ساختار کپسول آتش نشانی چگونه است؟
ساختار این کپسول ها به این شکل است که یک لوله، مخزن تحت فشار کپسول را به قسمت بالای کپسول متصل و یک شیر فنری نیز ارتباط میان لوله را با دهانه خروجی مسدود کرده است. در قسمت فوقانی سیلندر، سیلندر کوچک دیگری نیر وجود دارد که با گاز فشردهای مانند دی اکسید کربن پر شده است و یک شیر، جلوی انتشار دی اکسید کربن را می گیرد.
رنگ کپسول آتش نشانی چه معنایی دارد؟
کپسول های آتش نشانی عموما در ۵ رنگ قرمز، آبی، سبز و مشکی یا طوسی وجود دارند که این رنگ ها نشانه محتوای داخل کپسول ها می باشند؛ با این وجود ذکر این نکته الزامی است که گاهی اوقات، این مواد ارتباطی با محتویات کپسول ها نداشته و تنها رنگ فلز بکاربرده شده در استوانه می باشند که در این حالت ممکن است رنگ مرتبط با محتویات کپسول، به شکل یک برچسب بر روی کپسول زده شده باشد با این حال بهتر است که در هنگام خرید این محصول، با اشخاص مطلع تر مشورت نمایید. رنگ محتویات داخل کپسول ها به شرح زیر می باشد:
-
رنگ قرمز:
این کپسول ها معمولا با مواد آب و یا پودر آب پر شده اند.
-
رنگ کرم:
این کپسول ها معمولا با کف پر شده اند.
-
رنگ آبی:
کپسول های به رنگ آبی از خاموش کنندههای تمام پودری پر شده اند.
-
رنگ سبز:
این کپسول ها عموما از خاموش کننده های دارای هالن یا هالن کربن ها پر شده اند.
-
طوسی و مشکی:
از دی اکسید کربن، برای پر کردن این کپسول ها استفاده می شود.
چند نوع کپسول آتش نشانی داریم؟
۸ نوع خاموش کننده اصلی آتش وجود داند که کپسول های آتش نشانی را از آن ها پر می کنند. این خاموش کننده ها عبارتند از:
- خاموش کنندههای هالوژنه
- خاموش کننده گازی CO2
- خاموش کنندههای پودری و هوا
- خاموش کنندههای پودری
- خاموش کنندههای پودر و گاز
- خاموش کنندههای آب و گاز
- خاموش کنندههای مواد کفی
- خاموش کنندههای آبی
چگونه از کپسول آتشنشانی استفاده کنیم؟
۲ نکته مهم برای استفاده از این محصول وجود دارد که عبارتند از:
- زمانی که ما ضامن کپسول را می کشیم، ممکن است به عقب پرتاب شویم.
- سر شلنگ کپسول باید در دل آتش و یا در محل قرار گرفتن مواد اشتعال زا هدف گرفته شود.
با توجه به نکات بالا انجام چند کار برای استفاده از این محصول ضروری می باشد:
- در زمان کشیدن ضامن، طوری قرار بگیریم و محکم بایستیم که اجازه ندهیم فشار مواد ما را به عقب هل دهند.
- به گونه ای بایستیم که آتش در مقابل ما باشد.
- سعی کنیم در جایی نباشیم که آتش در پشت سر ما هم وجود داشته باشد.
- شلنگ را در شعله های بالایی آتش نبرده و این قسمت ها را هدف نگیریم. (هدف، منبع آتش است)
فشارسنج کپسول ها:
روی همه کپسول های اطفاء حریق یک فشار سنج نیز تعبیه شده است تا شما بتوانید با نگاه کردن به آن از فشار داخل مخزن آگاه شوید؛ لازم به ذکر است چنانچه عقربه فشار سنج بر روی محدوده سبز باشد، یعنی کپسول کاملا آماده و شارژ برای استفاده می باشد و در صورتی که بر روی قسمت قرمز رنگ سمت چپ باشد، یعنی کپسول خالی بوده و اگر بر روی بخش قرمز رنگِ سمت راست قرار بگیرد، نشانه بیش از اندازه پر بودن آن می باشد.
کپسول های مورد تایید آتش نشانی:
ممکن است کپسول های آتش نشانی بسیاری در بازار موجود باشند اما نکته حائز اهمیت این است که تنها برخی از این کپسول ها مورد تایید سازمان آتش نشانی بوده و بهتر است که برای خرید، حتما از این برند ها استفاده نمایید. کپسول های مورد تایید، کاملا استاندارد بوده و کلیه اجزاء آن ها از هر لحاظ، توسط سازمان آتش نشانی تست و تایید شده اند و از کیفیت بسیار بالایی برخوردار می باشند. لیست برندهای کپسول آتش نشانی که موفق به دریافت گواهی نامه های استاندارد و تاییدیه های لازم از مراکز استاندارد و تحقیقات ایران شده باشند، در سایت رسمی آتش نشانی وجود دارد؛ این کپسول ها در انواع سایز ها و توسط شرکت های مختلف، طراحی و تولید شده اند.
تاریخ انقضاء کپسول های آتش نشانی:
کپسول آتش نشانی نیز مانند بسیاری از محصولات دیگر دارای تاریخ انقضاء می باشد؛ زیرا محتویات داخل آن پس از گذر زمان مشخصی دچار تغییرات شیمیایی می شوند و در این صورت است که کپسول باید تخلیه شده و دوباره شارژ شود. حال مدت زمان انقضاء هر نوع کپسول را کارشناسان مربوطه مشخص می نمایند و با در نظر گرفتن این تاریخ، حتما باید سر موعد مقرر نسبت به شارژ مجدد این محصول، اقدام فرمایید. در بعضی از کپسول های آتشنشانی این تاریخ میتواند به مدت چند سال و در بعضی دیگر می تواند تنها کمتر از یک سال باشد.
ظرفیت کپسول:
ظرفیت کپسول ها یکی دیگر از مهم ترین نکاتی است که در رابطه با این محصول، باید به آن توجه گردد. معمولا باید با در نظر گرفتن وسعت و اهمیت بخش های مختلف از یک ساختمان مسکونی، تجاری، اداری و همچنین صنعتی به فکر تعیین ظرفیت کپسول و به دنبال آن، تعداد کپسول هایی باشید که در محل مورد نیاز است؛ پس از آن می توانید آن ها را در فاصله های مشخصی از هم قرار دهید. پس ظرفیت کپسول، بستگی به مکان مورد نظر دارد.
نکات مهم در خرید کپسول های آتش نشانی:
اولین نکته در خرید این کپسول ها توجه به عامل آتش سوزی است؛ مثلا ماده خاموش کننده آتش ناشی از بنزین با ماده خاموش کننده آتش ناشی از برق کاملا متفاوت بوده و اگر از آب برای خاموش کردن آتش سوزی ناشی از الکتریسیته استفاده کنید، درواقع موجب شعله ور تر شدن آتش می شوید و برای انجام این کار لازم استه که از کپسول های گازی و پودری استفاده کرد تا آتش را مهار نمود. در ادامه به برخی از نکات مهم در خرید کپسول آتش نشانی اشاره خواهیم کرد:
- اندازه و ظرفیت کپسول
- شرایط نگهداری از کپسول که باید در دمای مناسب و به دور از تابش مستقیم خورشید باشد
- قابلیت و کارآیی کپسول در اطفا آتش
- زمان تخلیه و طول پرتاب مواد
- قیمت کپسول و مجهز بودن آن به فشار سنج
- اندازه کپسول
- طریقه استفاده از آن
- قیمت کپسول
- جنس بدنه کپسول
برای دریافت مشاوره و خرید این محصول، می توانید با مشاوران ما در تهران ابزار در تماس باشید.