گاز استیلن چیست؟
گاز استیلن که اتین نیز نامیده می شود، ساده ترین و شناخته شده ترین عضو از سری هیدروکربن های حاوی یک یا چند جفت اتم کربن است که با پیوند های سه گانه به هم متصل شده اند، سری استیلن یا آلکین ها. اتین یک گاز بی رنگ و قابل اشتعال است که به طور گسترده ای به عنوان سوخت در جوشکاری اکسی استیلن و برش فلزات و به عنوان ماده اولیه در سنتز بسیاری از مواد شیمیایی آلی و پلاستیک استفاده می شود. فرمول شیمیایی آن C2H2 است.
تاریخچه گازاستیلن:
از سال ۱۹۵۰ استیلن را از احتراق ناقص متان یا به عنوان محصول جانبی تقطیر هیدرو کربن به دست می آورند. تقریباً ۴۰۰ هزار تن استیلن با این روش در سال ۱۹۸۳ تولید شده است. وجود استیلن همراه با اتیلن نامطلوب است زیرا ویژگی انفجاری دارد و سبب دفع کاتالیزور زیگلر ناتا می شود.
مشخصات فیزیکی:
در فشار معمولی جو استیلن نمی تواند به صورت مایع باشد و نقطه ذوب ندارد. نقطه ذوب ۸۰- درجه سلسیوس در فشار ۱.۲۷ اتمسفر است.
کاربرد گازاستیلن در صنایع مختلف:
- از استیلن برای تولید پلاستیک های رسانا استفاده می شود که برای این مورد می توان پلی استیلن را مثال زد.
- از گازاستیلن در آزمایشگاه های تحقیقاتی استفاده می شود، این گاز با ترکیب شدن با هوای مصنوعی که دارای خلوص بسیار بالایی می باشد، برای سوخت اندازه گیری شعله دستگاه اتمی در این آزمایشگاه ها استفاده می شود.
- از گاز استیلن به منظور سنتز مواد آلی و مواد شیمیایی استفاده می شود.
- استیلن به نوعی منبع کربن محسوب می شود، لذا بر این اساس از آن برای تولید برخی ملوکول ها مانند فولرین استفاده می شود.
- از استیلن در صنعت کشاورزی نیز استفاده می شود، از این گاز جهت کشت گیاهان استفاده می شود و تاثیر به سزایی در پرورش گل های جدید را دارد.
- استیلن در صنایع نفت و گاز و همچنین صنایع شیمیایی دارای کاربرد های فراوانی است، در واقع استیلن بخشی از گاز های کالیبراسیون مورد استفاده در صنایع مذکور می باشد.
- از گازاستیلن به عنوان نوعی منبع سوخت نیز استفاده می شود که هنوز هم برای فانوس های دریایی از این نوع سوخت استفاده می کنند.
- گاز هایی که برای آزمایش ریه استفاده می شوند، شامل چندین نوع مختلف می باشند که استیلن نیز یکی از اجزای آن به شمار می آید.
- از آنجا که گازاستیلن غیر اشباع و ناپایدار بوده، لذا به سمت واکنش های شیمیایی تمایل فراوانی دارد، از این رو در صنایع شیمیایی نیز مورد استفاده قرار می گیرد.
ویژگی های گاز استیلن:
ویژگی اصلی استیلن سرعت سوختن آن است و دارای دو اتم کربن و دو اتم هیدروژن است، دو کربن آن به صورت سه گانه به یکدیگر متصل می شوند و این اتصال ناپایدار است و باعث می شود سریعتر از سایر گاز ها سوزانده و گرمای زیادی ایجاد کنند. به همین دلیل است که از آن برای برش مشعل استفاده می شود. حلالیت نسبتا زیاد استیلن در آب، بستر مناسبی را برای رشد باکتری ها ایجاد می کند.
اتم های هیدروژن موجود در استیلن را می توان با عناصر فلزی جایگزین کرد تا به این طریق، استیلیت ها تشکیل شود، به عنوان مثال: استیلیت های نقره، مس یا سدیم. احتراق استیلن مقدار زیادی گرما ایحاد می کند و در مشعل های با طراحی مناسب، از جمله شعله اکسی استیلن که دارای بالاترین دما می باشند (۳۳۰۰ درجه سانتی گراد) می توانند گاز های قابل احتراق را تولید کنند. تقریبا ۲۰ درصد استیلن به دلیل دمای بالای شعله جهت، جوش کاری و برش گاز اکسی استیلن مورد استفاده قرار می گیرد.
گاز استیلن در جوشکاری:
تقریباً ۲۰% از استیلن توسط صنایع گاز تولید می شود و برای برشکاری و جوشکاری اکسی استیلن به علت دمای بالای شعله استفاده می شود. سوختن استیلن با اکسیژن شعله ای با دمای حدود ۳۳۰۰ درجه سلسیوس ایجاد می کند. اکسی استیلن داغ ترین سوخت گازی است و شعله استیلن سومین شعله پر حرارت را در بین مواد دارد.
در دهه های گذشته جوشکاری اکسی استیلن محبوبیت زیادی داشته است و در سال های اخیر پیشرفت جوشکاری قوس الکتریکی جوشکاری سوخت های اکسی را تقریبا از رده خارج کرده است. البته دمای بالای شعله ی استیلن سبب شده است که همچنان مورد استفاده در جوشکاری فلزات باشد.
ایمنی گازاستیلن:
به طور کلی گازاستیلن سمی نیست اما اگر توسط کلسیم کاربید تولید شود مقادیری مواد سمی مانند فسفر و آرسین در آن وجود خواهند داشت. از طرفی گاز استیلن آتشگیر است و باید نکات ایمنی از این جهات در مورد آن رعایت شود.
برای تهیه این محصول و دریافت مشاوره بیشتر می توانید با ما در تهران ابزار در تماس باشید.