معرفی کامل برقو:
برقو همان ابزاری است که به منظور انجام پرداخت کاری و یا گرد کردن و دقیق کردن سوراخ های ایجاد شده توسط مته به کار می رود. همانطور که می دانید سوراخ های ایجاد شده توسط مته ها صاف و یکدست نمی باشند پس با استفاده از این ابزار می توان به شکل و اندازه سوراخ مدنظر رسید که به این کار برقوکاری می گویند. جنس برقو ها به صورت کلی از فولاد است و لبه های آن آبکاری می شوند. برقو را می توان یک ابزار برش گردان نامید؛ زیرا این ابزار دارای یک یا چند لبه برنده بوده که به وسیله آن می توان سوراخ های انجام شده را به اندازه واقعی در آورد. جنس برقو ها معمولا از فولاد ابزار و یا فولاد تندبر بوده، لبه های برقو را با انواع مختلف آبکاری نموده سپس لبه برنده را با ماشین سنگ تیز می کنند.
برقوکاری چیست؟
برقو کاری به عملیات برقو کردن (ایجاد سوراخ های منظم و دقیق) گفته می شود. این عمل می تواند توسط ابزار دستی، ماشینی یا به وسیله دریل انجام پذیرد. همانطور که در قسمت قبل گفته شد، سوراخ های ایجاد شده توسط مته دارای تلرانس مشخص نبوده و صاف و صیقلی هم نمی باشند؛ از همین رو لازم است عملیات مجددی که بتواند مشخصات لازم را به دست آورد انجام شود.
انواع برقو:
برقو ها به طور کلی به دو قسمت تقسم می شوند:
-
برقو ثابت:
این مدل، از یک قطعه فلز که جنس آن از فولاد ابزار یا تند بر بوده تولید می شود. همچنین برقو ثابت با تیغه کاربیدی یکی دیگر از انواع برقو است که هر چند کارایی زیادی دارد اما طراحی آن دقیق نیست. این برقو دو بخش عمده دارد که بدنه آن سختی زیادی ندارد و از فولاد کربن دار معمولا ساخته میشود.
-
برقو متغیر:
برقو متغیر یکی دیگر از مدل های برقو است که دنباله آن ثابت بوده؛ اما تیغه های برش آن را می توان تعویض و تغییر داد که با استفاده از پیچ و مهره روی بدنه بسته می شود. همچنین تیغه ها را می توان برای اندازه های گوناگون تغییر داد؛ چرا که پس از مدتی کار تیغه ها کند شده و برای کارکرد دوباره باید آن را تعویض کرد.
انواع برقو از لحاظ کارایی:
-
برقو دستی:
این مدل برقو، همان گونه که از نامش مشخص است بانیروی دست کار می کند، انتهای این برقو دستی به مدل چهار پلو است که برای قرار گرفتن در داخل دسته های مخصوصی مثل قلاویز طراحی شده است. قسمت سر این برقو مخروطی است تا بتوانند آن را به سادگی به داخل سوراخ بفرستند. برقو دستی دقت بالایی دارند؛ از این رو برای برقو کاری هایی که نیاز به دقت بالایی دارند از برقو دستی استفاده میکنند.
-
برقو ماشینی:
برقو ماشینی ساختاری کمی متفاوت در مقایسه با برقوی دستی دارد. این برقوها خشن کاری و پرداخت کاری را انجام میدهند و بیشتر در صنعت استفاده می شوند.
جنس برقوها:
برقو ها مانند دیگر ابزار های پرکاربرد صنعتی متناسب با جنس قطعه کاری که برای آن استفاده می شوند، به صورت متغیر تولید می شوند.
-
HSS:
به منظور انجام کارهای جنس ضعیف (چوب -پلاستیک -آهن و…) به کار می روند.
-
HSSE:
برای آهن آلات سخت کاری شده و فولاد (باتوجه به قوی تر بودن آلیاژ دارای طول عمر بیشتر نسبت به HSS) مناسب اند.
-
سرالماس:
این نوع نیز بر روی فولاد و استیل پرکاربرد است.
-
الماس:
برقو الماس و سرالماس تقریبا از لحاظ کارایی مشابه یکدیگر می باشند
-
PCD:
این مدل مناسب برای انواع جنس ها است. (بر خلاف همه برقو ها این نوع با دور بالا کار می کند و به صورت سفارشی ساز ساخته می شود.)
اجزای برقو:
برقو ها در حالت کلی از دو قسمت تشکیل شده اند که عبارت است از بدنه اصلی برقو و دنباله مخروطی یا استوانه ای آن. سر برقو ها از این جهت به صورت مخروطی ساخته می شود که بتوانند به آسانی به داخل سوراخ وارد شوند، برخی برقو ها، مخروطی مقاوم تر و مستحکم تر نسبت به دیگری دارند.
فلزاتی که باید برقو کاری شوند:
یکی از عوامل مهم در انتخاب برقو جنس فلز است که باید برقوکاری شود. اگر فلز به آسانی تراشیده شود می توان از برقوی ثابت استفاده کرد. ولی اگر جنس فلز سخت بوده و ماشین کاری آن مشکل باشد برای تراش این فلز باید پیش بینی لازم را نموده تا بتوان برقوکاری مناسبی انجام داد. به همین منظور باید برقویی انتخاب شود که لبه های آن مقاومت داشته و ساییده نشود. بهترین برقو نوع کاربیدی آن می باشد.
برای دریافت مشاوره بیشتر می توانید با ما در تهران ابزار در تماس باشید.