منبع تغدیه چیست؟
در میان تجهیزات الکترونیک، دستگاه الکترونیکی که انرژی الکتریکی را برای بار فراهم می کند، منبع تغذیه یا پاورساپلای Power Supply نامیده می شود. عملکرد اولیه تمام منابع تغذیه، تبدیل انرژی الکتریکی است؛ درواقع دستگاه منبع تغذیه (Power Supply)، وظیفه تامین انرژی الکتریکی را برای مصرف کننده ها برعهده دارد.
منابع تغذیه این انرژی را از مولد های انرژی الکتریکی دریافت می کنند و کار اصلی آن ها تبدیل جریان الکتریکی به ولتاژ، جریان و فرکانس مورد نیاز یک مصرف کننده الکتریکی است. تمامی منابع تغذیه یک ورودی دارند که جریان الکتریکی را از مولد دریافت کرده و یک یا چندین خروجی دارند که به بار (مصرف کننده) جریان می دهد.
انواع منبع تغذیه:
- منبع تغذیه DC
- منبع تغذیه AC
- منبع تغذیه AC به DC
- منبع تغذیه سوییچینگ
- رگولاتور خطی
- منبع تغذیه قابل برنامه ریزی
- منبع تغذیه بدون وقفه یا UPS
- منبع تغذیه ولتاژ بالا
- منبع تغذیه کامپیتور
اجزای داخلی منبع تغذیه:
-
Line Filter یا EMI :
این قطعه از ورود و خروج فرکانس های اضافی جلوگیری می کند. این جریانات ناخواسته در زمان سوئیچینگ ها و یا چرخش موتورهای الکتریکی به وجود می آیند.
-
Input Capacitor:
این قطعه سطح ولتاژ ورودی و خروجی را تنظیم و کنترل می کند.
-
Power switching:
این بخش هنگامی که سیستم شروع به کار می کند و یا خاموش می شود، ولتاژ خروجی را کنترل می کند.
-
Transformer:
همانطور که گفته شد، خروجی های مختلفی برای کار بخش های رایانه مورد نیاز است. در واقع تغییر سطح ولتاژ توسط این قطعه انجام می گیرد.
-
Output Diodes:
همانطور که از نام این قطعه پیداست، آن یک دیود است که وظیفه آن یکسوسازی جریان برق است. همچنین در برخی از اوقات جریان برق را قطع می کند.
-
Output Filter:
این قطعه در زمان روشن بودن سیستم به ذخیره انرژی می پردازد و زمانی که سیستم خاموش می شود، آن را به ترانزیستورها انتقال می دهد
-
Heat Sink:
همانطور که گفتیم در زمان روشن بودن منبع تغذیه انرژی زیادی تبدیل به گرما می شود. دفع این گرما به وسیله فن و سینک های گرمایی صورت می گیرد.
منبع تغذیه AC و DC:
همانطور که میدانید ولتاژ موثر برق شهر ۲۲۰ ولت و از نوع متناوب با فرکانس ۵۰ هرتز است. در تبدیل این انرژی به انرژی مورد نظر ما برای کاربرد های آزمایشگاهی یا صنعتی، اگر خروجی منبع تغذیه بهعنوان تجهیزی که عملیات تبدیل انرژی را برای ما انجام میدهد، ولتاژ متناوب باشد، آن منبع تغذیه را AC مینامیم. و اگر در خروجی ولتاژ مستقیم ظاهر شود، به آن منبع تغذیه DC میگوییم.
گاهی لازم است میزان حساسیت مدار خود را در مقابل تغییرات ناگهانی و شدید برق محک بزنید، یا افت ولتاژهای تحتتاثیر کابلهای بلند یا غیر استاندارد را جبران کنید، در آنصورت باید به سراغ منابع تغذیه AC متغیر بروید. اما در بسیاری از نیاز های خانگی و کاربرد های آزمایشگاهی منابع تغذیه DC جایگزینی مناسب جهت تامین برق تجهیزات پرتابل و یا مداری که نیاز به ولتاژ مستقیم دارد می باشد.
منبع تغذیه AC-DC:
ایده منبع تغذیه سوئیچینگ در تعویض حالت های خاموش و روشن ترانزیستور مدار است. به طوری که این نحوه عملکرد داخلی دستگاه، مزایای عمده ای را نسبت به منابع تغذیه خطی به وجود آورده است.
کاربرد منابع تغذیه:
انواع منبع تغذیه یکی از مهمترین المان های هر دستگاه الکتریکی هستند که کاربرد های گسترده ای دارند. از جمله کاربرد های اصلی آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
-
کامپیوتر ها:
منبع تغذیه کامپیوترهای مدرن، از نوع مد سوئیچ است که ولتاژ AC منبع اصلی را به رنج های متنوعی از ولتاژ DC تبدیل می کند.
-
وسایل برقی:
بخش اصلی تمام وسایل برقی، منبع تغذیه است که ولتاژ مورد نیاز وسیله را از طریق منبع اصلی تامین می کند.
-
جوشکاری:
جوشکاری قوسی از انرژی برق برای ذوب فلز و اتصال آن استفاده می کند که توسط منبع تغذیه جوشکاری کار می کند و می تواند DC یا AC باشد. این منبع نیاز به جریان بالا در رنج ۱۰۰ تا ۳۵۰ آمپر دارد.
-
هواپیما:
هر دو مدل سیستم هواپیمای تجاری و نظامی نیازمند منبع تغدیه DC به DC یا AC به DC هستند که به وسیله آن انرژی را به ولتاژ های قابل استفاده تبدیل کند. این منابع ممکن است فرکانسی تا ۴۰۰ هرتز داشته باشند.
-
اتوماسیون:
حمل و نقل، خطوط تولید، reader های بارکد، دوربین ها، موتور ها، پمپ ها و … همگی نیازمند منبع تغذیه هستند.
برای تهیه این محصول و دریافت مشاوره بیشتر می توانید با ما در تهران ابزار در تماس باشید.