مشکلات و خرابی های موجود در دینام:
قبل از صحبت از مشکلات دینام باید گفت همانطور که در مقاله قبل بیان شد، دینام یک واحد بدون تعمیر و نگهداری در خودرو می باشد. درواقع در بعضی از اتومبیل ها می تواند تا ۱۰-۱۵ سال بدون هیچ گونه تعمیراتی دوام بیاورد. در صورت خرابی دینام، ماشین ممکن است مدت زمان کوتاهی با شارژ باتری کار کند. اما به محض تمام شدن شارژ باتری موتور متوقف می شود.
علائم مشکلات دینام:
رایج ترین علامتی که نشان دهنده وجود مشکل در سیستم شارژ وسیله نقلیه شما می باشد، چراغ هشدار دهنده باتری یا نماد CHARGE است که هنگام رانندگی روشن می شود. به طور معمول این چراغ هشدار دهنده هنگام روشن شدن احتراق باید روشن شود، اما به محض روشن شدن موتور باید از بین برود. اگر این چراغ روشن بماند، مشکلی در سیستم شارژ و دینام شما وجود دارد.البته چراغ هشدار دهنده سیستم شارژ، مستقیماً به خرابی دینام اشاره نمی کند، گرچه مشکلات دینام بسیار رایج است. مکانیک خودرو برای تعیین دقیق قسمت معیوب باید آزمایش های بیشتری را انجام دهد.
یکی دیگر از علائم سیستم شارژ ضعیف و خراب بودن دینام این است که چراغ های جلو در حالت کم نور قرار می گیرند، اما با چرخاندن موتور روشن تر می شوند. این مشکل می تواند نه تنها به دلیل ضعیف بودن دینام، بلکه همچنین در اثر خرابی باتری، اتصال ضعیف در ترمینال های باتری یا کمربند سفت مارپیچ باشد. صدای ناله و وزوز ناشی از دینام یکی دیگر از علائم مشکلات دینام است. در بعضی از اتومبیل ها، ممکن است توسط یاتاقان دینامیکی پر سر و صدا ایجاد شود. در بعضی از خودروها مانند جیپ، یک قرقره جداکننده دینام ضعیف می تواند همین صدا را ایجاد نماید.
انواع دینام:
دینام خودرو در انواع دو ذغال و سه ذغال موجود می باشد. آفتامات های موجود در دینام خودرو نیز به دو دسته سه قرقره و یک قرقره تقسیم بندی می شود. دینام ٢ ذغال با آفتامات سه قرقره و دینام سه زغال با آفتامات یک قرقره کار می کند.
امروزه همچنین در موتور خودروهای جدید میتوان نوع جدیدی از دینام خودرو را دید که به آن آلترناتور گفته می شود. در توضیح آلترناتور باید گفت دینام های قدیمی در دور های پایین قادر به تولید جریان برق کافی برای خودرو نبودند و به همین جهت اگر مدت زمان طولانی خودرو در جا کار می کرد از لحاظ برقی دچار کمبود می شد. این مشکل در دینام های الترناتور حل شده و به همین خاطر مشکل شارژ باتری خودرو ها تا حدود زیادی رفع شده است. دینام ها به روش های زیر تقسیم بندی می شوند.
-
انواع دینام بر اساس تعداد ذغال ها:
- دو زغاله: در خودروهای معمولی استفاده می شود.
- سه زغاله: از قدیمی ترین دینام ها است که دیگر تولید نمی شود.
- چهار زغاله: در خودروهایی که مصرف زیادی دارند( اتوبوس های مسافربری) البته تقریبا در همه خودرو های امروزی به دلیل افزایش تعداد مصرف کننده های برقی ازین نوع دینام استفاده می شود.
-
بر اساس نوع اتصال بدنه قطب ها:
جریان مصرفی قطب های دینام از زغال مثبت گرفته شده و بعد از کنترل مقدار جریان بوسیله افتامات اتصال بدنه می شود.
- دینام با اتصال بدنه داخلی: در این نوع اتصال ، جریان لازم قطب های دینام از F افتامات به میدان دینام (F) می رسد و در داخل بدنه دینام اتصال بدنه می شود.
- دینام با اتصال بدنه خارجی: در این نوع اتصال، جریان لازم قطب های دینام از زغال مثبت گرفته شده و بعد از کنترل بوسیله افتامات اتصال بدنه می شود.
تفاوت دینام و آلترناتور:
امروزه در اتومبیل های جدید از آلترناتور به جای دینام استفاده میشود که اصطلاحا به آن دینام آلترناتور میگویند. در تشریح تفاوت دینام و آلترناتور باید به نقطه ضعف دینامهای قدیم اشاره کرد. دینامهای قدیمی در دورهای پایین موتور نمیتوانستند جریان برق کافی برای اتومبیل تولید کنند. از آنجایی که اتومبیلها در شهرهای بزرگ معمولا در ترافیک گیر میکنند و دور موتور هم در این مواقع بسیار پایین است، به همین دلیل خودروها دچار کمبود برق میشوند. در حقیقت دینامهای قدیمی نمیتوانستند در ترافیک و راهبندان، باتری را به خوبی شارژ کنند. این مشکل را اتومبیلسازان در دینامهای الترناتور حل کردهاند.
چگونه ماندگاری دینام خودرو بیشتر کنیم:
غالباً هنگامی که موتور محافظ آسیب دیده یا مفقود شده است، دینام زودتر از موعد خراب میشود به این دلیل که آب داخل دینام شده و باعث سایش سریعتر آن میشود. اگر زیرپوش موتور شما آسیب دیده است، آن را تعویض کنید تا محفظه موتور تمیز و خشک بماند. نشت مایع خنک کننده یا روغن نیز میتواند به دینام آسیب برساند. اگر مجبورید قسمت موتور را با شامپو بشویید، دینام باید از آب و مواد شوینده محافظت شود.
برای دریافت مشاوره بیشتر می توانید با ما در تهران ابزار در تماس باشید.