بررسی تخصصی دستگاه اسید سنج

اسید سنج

اسید سنج یا PH متر چیست؟

اسید سنج و یا PH متر دستگاهی است که به منظور اندازه گیری میزان اسیدی یا قلیایی بودن مایعات به کار می رود. PH واژه ای است که جهت تعریف میزان یون های معادل هیدروژن موجود در محلول استفاده می شود. اندازه گیری میزان اسیدی بودن مایعات در بسیاری از صنایع از قبیل صنایع غذایی، دارویی، صنایع کشاورزی و دامپروری، تصفیه خانه ها، آزمایشگاه های صنعتی و پزشکی و در سایر صنایع که اندازه گیری میزان اسید آن مورد نیاز باشد مورد استفاده قرار می گیرد.
اسید سنج

کاربرد انواع اسید سنج ها:

اسید سنج های مختلف برای کاربرد های مختلف طراحی گردیده اند که دو نوع بسیار رایج مدل های پرتابل و مدل های قابل نصب هستند. مدل های پرتابل بیشتر مصارف آزمایشگاهی دارند ولی نمونه های قابل نصب با خروجی پیوسته اطلاعات هم ساخته شده اند که میزان PH را در هر لحظه مانیتور می کنند. در مواردی که اندازه گیری به صورت پیوسته مد نظر است باید از ترانسمیتر PH متناسب استفاده کرد و میزان اسیدی بودن را به صورت همزمان به اتاق کنترل یا مانیتورینگ فرستاد.

به طور کلی از اسید سنج ها در بسیاری از صنایع از قبیل صنایع غذایی، دارویی، صنایع کشاورزی و دامپروری، تصفیه خانه ها، آزمایشگاه های صنعتی و پزشکی و در سایر صنایع که اندازه گیری میزان اسید آن مورد نیاز باشد استفاده می شود.

انواع پی اچ متر:

  • پی اچ متر پرتابل:

این مدل که با باتری کار می کند، در آزمایشگاه ها و محیط بیرون کارایی دارد. گفتنی است الکترود این نوع پی اچ متر قابل تعویض می باشد و شامل انواع مختلف پراب از جمله پراب پلکسی گلس و پراب شیشه ای وپراب مخصوص جامدات می باشد.

  • پی اچ متر قلمی:

پی اچ متر قلمی ارزانتر و کوچکتر از انواع دیگر پی اچ متر ها می باشد و نسبت به پی اچ متر پرتابل از دقت کمتری برخوردار می باشد.

  • پی اچ متر رومیزی:

پی اچ متر رومیزی در آزمایشگاه ها بیشتر مورد استفاده قرار می گیرد و با آدابتور تغذیه می شود؛ این پی اچ متر دارای نگهدارنده الکترود می باشد.

اسید سنج

اجزای تشکیل دهنده اسید سنج:

یک سیستم اندازه گیری pH از سه قسمت تشکیل شده است:

  • الکترود اندازه گیری pH
  • الکترود مرجع
  • امپدانس متر ورودی بالا

الکترود pH را می توان به عنوان یک باتری در نظر گرفت، ولتاژی که با pH محلول اندازه گیری شده متفاوت است. الکترود اندازه گیری pH یک لامپ شیشه ای حساس به یون هیدروژن است، با یک خروجی میلی ولت که مقدار خروجی با تغییر میزان غلظت نسبی یون هیدروژن در داخل و خارج لامپ متفاوت است.

خروجی الکترود مرجع با میزان فعالیت یون هیدروژن تغییر نمی کند. pH متر در واقع یک تقویت کننده امپدانس بالا است که ولتاژ الکترود را به طور دقیق اندازه گیری می کند و نتایج را مستقیما در واحد های pH روی صفحه نمایش آنالوگ یا دیجیتال (پ هاش سنج دیجیتال) نمایش می دهد.

کالیبره کردن PH متر:

قبل از استفاده از دستگاه PH متر باید دستگاه کالیبره شود. محلول های بافری با PH های معلوم برای چنین کاری مناسب هستند.
دستگاه PH متر را روشن می کنیم، الکترود را با آب مقطر می شوییم. آن را تکان می دهیم تا خشک شود. سپس آن را درون بشری که حاوی محلول بافری با PH 7 است قرار می دهیم صبر می کنیم تا عدد روی صفحه نمایش ثابت شود. الکترود را با آب مقطر می شوییم به خوبی آن را تکان می دهیم تا آب آن گرفته شود. بعد داخل محلول بافر با PH 4 قرار می دهیم تا PH متر به حالت ثبات قرار گیرد.
کالیبره کردن دستگاه را از طریق اندازه گیری در PH استاندارد ۷ کنترل می نماییم. برای انجام این کار الکترود باید در داخل محلول قرار گیرد.در این مرحله PH متر آماده است.

در این مرحله مقدار کافی از نمونه را داخل بشر ۱۰۰ میلی لیتر می ریزیم و الکترود را داخل آن غوطه ور می کنیم و می گذاریم حدود ۲ دقیقه دستگاه به حالت ثبات نماند، وقتی عدد روی دستگاه ثابت شد از روی صفحه نمایش مقدار PH نمونه مورد نظر را می خوانیم.

 

ph متر

پارامتر های مهم در انتخاب یک اسید سنج:

در انتخاب یک اسید سنج باید به موارد زیر توجه داشت:

  • دقت اسید سنج
  • نوع پراب دستگاه، کاربرد و نحوه نصب
  • طول کابل سنسور (در مواردی که زیاد باشد نیاز به پری آمپلیفایر یا تقویت کننده داریم)
  • داشتن کنترلر و نمایشگر اسید در مدلهای قابل نصب
  • رزولوشن دستگاه اندازه گیری
  • قابلیت کالیبره کردن
  • قابل اتصال به کامپیوتر

برای دریافت مشاوره بیشتر می توانید با ما در تهران ابزار در تماس باشید.

قبلی «
بعدی »

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

error: امکان راست کلیک وجود ندارد