نوار نقاله چیست:
نوار نقاله ها صفحات متحرکی هستند که برای انتقال وسایل، محصولات و بسته ها استفاده می شوند. کانوایر، تسمه نقاله یا نوار کانوایر اسامی مختلفی هستند که مقصود همگی یکی هستند. نقاله سبب جابجایی پیوسته و مکرر محصولات و مواد به صورت مطمئن در زمان مشخص می شود. نوارنقاله یک جریان انتقال پیوسته و قابل اندازه گیری را به وجود می آورد که نقش به سزایی در زمان بندی جابجایی و تولید ایفا می کند.
طولانی ترین سیستم انتقال به واسطه سیستم نقاله در جهان در جنوب کشور مراکش و در منطقه ای به نام صحرای غربی وجود دارد. طول این تسمه نقاله ۹۸ کیلومتر است و از معادن فسفات شهرک بوکراع تا ساحل جنوبی شهر العیون ادامه دارد.
کاربرد نوار نقاله
کاربرد نوار نقاله ها که سیستم های انتقالی هستند، معمولا در بارگیری یا تخلیه بار کامیون ها یا انتقال مواد در کارخانه ها و صنایع مختلف می باشد. از کاربرد نوارنقاله ها می توان به استفاده از آن ها در فرودگاه ها، فروشگاه ها، پله برقی ها، گمرک و خطوط مختلف تولید و مونتاژ کارخانه ها اشاره نمود.
از دیگر کاربرد نوار نقاله ها می توان به استفاده آن ها در صنایع مانند معدن، فولاد، سیمان، صنایع غذایی، صنایع نقاشی، صنایع دارویی، صنایع بهداشتی، کشاورزی، بازیافت و … برای جابهجایی، بارگیری و تخلیه اشاره کرد. اما از مهمترین کاربرد نوار نقاله ها در خط های تولید کارگاه ها و کارخانه ها، می توان به جابجایی مواد و انتقال قطعات از نقطه ای به نقطه دیگر اشاره نمود.
نوار نقاله چگونه کار می کند:
حرکت نقاله ها به کمک دو غلتک ابتدایی و انتهایی صورت می گیرد و و این دو غلتک چرخه روتین و بی انتهای نقاله را به عهده دارند. کارایی این وسیله را به صورت مشهود در دستگاه تردمیل در باشگاه های ورزشی می توان دید. از جمله صنایع مختلفی که از این تسمه ها برای حمل و نقل کمک می گیرند می توان به صنایع معدنی، سیمان کاشی، سنگ و صنایع دارویی و غذایی اشاره کرد.
استفاده از کانوایر به شدت در این صنایع ضروری است. به دلیل وجود طیف وسیع نوارنقاله و کانوایر، صنعت داخل قادر به تولید بسیاری از انواع این محصول نیست بنابراین اکثرا وارداتی می باشند. معدن آلومینیوم بوکسید در غرب استرالیا دارای طولانی ترین سیستم تسمه نقاله یک تکه است که طول یکی ۳۱ کیلومتر و دیگری ۲۰ کیلومتر است این سیستم مواد معدنی فرآوری نشده را به طور مستقیم به پالایشگاه منتقل می کند.
انواع نوار نقاله:
امروزه انواع نوار نقاله ها در کشور های مختلف دنیا در حال طراحی و تولید هستند. برخی از انواع نوار نقاله ها عبارتند از:
- نوع بازوئی (Drag conveyor)
- نوع تسمه ای (Belt conveyor)
- نوع زنجیری (Chain conveyor)
- نوع غلطکی (Roller conveyor)
- نوع پیچشی (Screw conveyor)
- نوع انعطاف پذیر (Flexible roller conveyor)
- نوع صفحه دار (Slat belt conveyor)
ساختار نوار نقاله:
تسمه نقاله دارای یک یا چند لایه است و به طور معمول دارای سه لایه است: پوشش لاستیکی بالا، منجید ها و پوشش لاستیکی پایین. منجید ها تار و پودی بافته شده در لایه میانی هستند که به منظور مقاومت طولی و عرضی در تسمه نقاله تعبیه می شوند.
متداولترین متریال های منجید عبارت است از: رشته های فولادی، پلیاستر، نایلون، کتون و آرامید. لایه های پوششی معمولاً از لاستیک یا پلاستیک ساخته میشوند. لازم به ذکر است تسمه نقاله های فلزی زمانی که به استقامت بیشتری نیاز باشد مورد استفاده قرار می گیرند. به عنوان مثال تسمه نقاله های با مقاومت های بیشتر از رشته های فولادی ساخته می شوند.
این نوع تسمه نقاله با مقاومت ۱۰ هزار نیوتون بر میلیمتر در معدن چیکی کاماتا در شیلی، دومین معدن بزرگ رو باز دنیا استفاده می شود. در شیلی، استفاده از تسمه نقاله های پلیاستر، نایلون و کتون با استحکام پایین رایج است و از آرامید با نیروی مقاومت بین ۶۳۰ تا ۳۵۰۰ نیوتون بر میلی متر نیز استفاده می شود.
مزایای استفاده از تسمه نقاله با لایه های آرامیدی، صرفه جویی در انرژی، افزایش طول عمر و افزایش بهره وری است. به عنوان مثال تسمه نقاله آرامیدی با مقاومت ۲۲۵۰ نیوتون بر میلیمتر و به طول ۳۴۰۰ متردر معدن زغال سنگ بائودین واقع در چین مورد استفاده قرار می گیرد که بنا بر گزارش رسمی این امر باعث ۱۵ درصد صرفه جویی در انرژی شده است. یکی از مهمترین عوامل تعیین قیمت تسمه نقاله به همین نوع ساختار آن بازمی گردد.
برای دریافت مشاوره بیشتر می توانید با ما در تهران ابزار در تماس باشید.