بررسی تخصصی مانومتر و انواع آن

مانومتر چیست؟

مانومتر ها دستگاه هایی هستند که به منظور اندازه گرفتن فشار از آن ها استفاده می شود؛ به عبارتی دیگر مانومتر به فشار سنجی گفته می شود که از طریق آن فشار گاز محبوس در یک ظرف را اندازه می گیرند. این دستگاه، دارای قسمتی به نام لوله بوردون است که وظیفه اندازه گیری فشار در اصل به عهده آن می باشد. این قسمت، با مقطع تقریبا بیضی به شکل C ساخته شده که یک طرف آن مسدود و طرف دیگر آن به نقطه فشار وصل می شود. فشار سنج های نوع بوردون قادرند از ۳۰ تا ۵۰۰۰۰ پوند بر اینچ مربع را اندازه بگیرد. فشار وارده باعث می شود نوک آزاد لوله بوردون حرکت کند و این حرکت به وسیله سیستم اهرم به چرخ دنده و عقربه منتقل می شود و عقربه روی صفحه فشار را نشان می دهد.

مانومتر

کاربرد مانومتر چیست؟

  1. از مهم ترین کاربرد های مانومتر ها می توان به استفاده در صنایعی مانند موشک، کشتی و ماهواره که تغییر فشار را متناسب با ارتفاع اندازه گیری می کنند، اشاره نمود.
  2. از دیگر کاربرد های این دستگاه، می توان به اندازه گیری فشار اشاره نمود زیرا همانطور که گفته شد، با استفاده از این وسیله می توان فشار را با دقت اندازه گیری کرد.
  3. یکی از کاربرد های این دستگاه ها سنجش ارتفاع از سطح دریا می باشد.
  4. به کمک سنسور های مانومتر ها سنجش عمق و ارتفاع مایعات نیز انجام می گردد؛ اصولا در مواقعی که اجسام حالت معلق در مایعات دارند، از این روش استفاده می گردد. کاربرد آن می تواند در زیردریایی یا جهت اندازه گیری سطحی از مایع در درون یک محفظه باشد.
  5. جهت اندازه گیری جریان، با توجه به اثر ونتوری در نوعی از مانومتر و ارتباطش با فشار، می توانند جریان را سنجش نمایند؛ به این صورت که بین دو قسمت ابتدا و انتهای یک تیوپ، اختلاف فشار را با سنسور فشار اندازه گیری می کنند.
  6. از این محصول در صنایع جوشکاری نیز استفاده می شود.

انواع فشارسنج از لحاظ ساختار:

مانومتر ها از لحاظ کاربرد و نوع استفاده ای که دارند، در انواع ساختار متفاوتی ساخته می شوند که عبارتند از:

  • مانومتر روغنی:

تجهیزاتی وجود دارند که به علت وجود لرزش زیاد در آن ها هنگام کار، نیاز به استفاده از مانومتر های دقیق تری می باشد؛ یعنی مانومتر هایی که عقربه آن ها میزان دقیق تری را نشان می دهد؛ در این شرایط از مانومتر های روغنی استفاده می گردد که این کار را به خوبی انجام می دهند.

  • مانومتر اکسیژن:

مانومتر اکسیژن یا همان رگولاتور اکسیژن؛ به همان قطعه‌ای گفته می شود که در قسمت بالایی (خروجی) کپسول اکسیژن نصب شده، میزان اکسیژن ورودی و خروجی را اندازه می‌ گیرد و به کاربر امکان تنظیم آن را می‌دهد.

  • مانومتر دیجیتال:

مانومتر های دیجیتال مقادیر فشار اندازه گیری شده را به شکل دیجیتالی و بر روی یک صفحه نمایش به شخص نشان می‌ دهند.

مانومتر دیجیتال

تقسیم بندی فشارسنج ها (مانومتر ها) با توجه به نوع فشار:

  • سنسور فشار خلأ:

از این سنسور به منظور اندازه‌ گرفتن فشار کمتر از فشار اتمسفر در یک نقطه مشخص استفاده می‌ شود. مرجع سنسور خلأ در صنعت متفاوت بوده و ممکن است موجب اشتباه شود؛ فشار نسبت به فشار اتمسفر (مانند اندازه‌گیری فشار گیج منفی) و نیز فشار نسبت به فشار خلأ.

  • سنسور فشار گیج Gauge:

از این سنسور در موارد مختلفی استفاده می گردد و علت این امر این است که این سنسور می‌تواند برای اندازه‌ گیری فشار یک نقطه نسبت به فشار اتمسفر یک در نقطه دیگر کالیبره شود. گیج فشار تایر مثالی از نشانگر فشار گیج است. زمانی که گیج فشار تایر مقدار ۰ psi را می‌ خواند فشار داخل تایر ۱۴٫۷ psi است. یعنی برابر با فشار اتمسفر.

  • سنسور فشار مهرشده (sealed):

این سنسور هم درست مثل سنسور گیج فشار می باشد اما از قبل به وسیله سازنده، جهت اندازه گیری فشار نسبت به فشار سطح دریا کالیبره شده است.

  •  سنسور فشار مطلق:

این سنسور فشار یک نقطه نسبت به خلأ کامل (۰ psi) را اندازه می‌ گیرد. فشار اتمسفر یک ۱۰۱٫۳۲۵ KPa (یا ۱۴٫۷psi) در سطح دریا نسبت به خلأ است.

  • سنسور فشار تفاضلی:

سنسور فشار تفاضلی، تفاضل میان فشار ۲ یا چند نقطه را که به عنوان ورودی معرفی می شوند اندازه می گیرد. مثلا اندازه گیری افت فشار در فیلتر روغن. از این وسیله، هم چنین برای اندازه گیری دبی یا سطح در مخازن نیز استفاده می گردد.

مانومتر چیست

راهنمای خرید مانومتر:

به منظور خرید هر نوع ابزار توجه به برخی از ویژگی ها بسیار مهم می باشد؛ زیرا درصورت عدم توجه، ممکن است در نهایت نتیجه دلخواه را بدست نیاورده و موجب اتلاف زمان و سرمایه خود شوید؛ مانومتر ها نیز از این قائده مستثنا نبوده و با توجه به موارد زیر، می توانید کالای مورد نظر را با بهترین کیفیت تهیه نمایید.

  1. داشتن تاییدیه یا استاندارد بین المللی.
  2. تناسب اندازه صفحه با نیاز شما.
  3. نوع و دامنه فشار.
  4. محدوده دمایی متناسب با کار مورد نظر.
  5. داشتن میزان دقت اندازه گیری لازم.
  6. در صورت نیاز، مشخص کردن نوع فشارخروجی.
  7. نوع واحد اندازه گیری.
  8. نوع اتصال به فرآیند.

برای دریافت مشاوره بیشتر می توانید با ما در تهران ابزار در تماس باشید.

قبلی «
بعدی »

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

error: امکان راست کلیک وجود ندارد