بررسی تخصصی LCR متر

ال سی آر متر

LCR متر چیست و انواع آن کدامند؟

در میان دستگاه های الکترونیک و مخابرات، دستگاه LCR متر که با اسامی سلف سنج و خازن سنج هم شناخته می شود به ابزاری گفته می شود که قادر است با دقت و سرعت بسیار بالا مقدار ظرفیت خازن، مقاومت الکتریکی و اندوکتانس سلف را مشخص می نماید. این احتمال وجود دارد که بعضی از مولتی‌ متر ها هم توانایی محاسبه اندوکتانس را داشته باشند.

lcr متر

این تجهیز الکترونیکی چند کاره برای افرادی که سر و کارشان با قطعات الکترونیکی است، کاملا ضروری بوده و با توجه به ابعاد کوچک، کاربری آسان و باتری قابل شارژ (در مدل های دستی خود) تبدیل به یک ابزار محبوب آزمایشگاه های الکترونیکی شده است. 

شیوه  عملکرد LCR متر چگونه است؟

همانطور که می دانید، دستگاه های مولتی متر به وسیله بایاس DC و اعمال ولتاژ به دو نقطه اندازه‌ گیری شده به صورت سری یا موازی، می‌توانند پارامتر‌ های متنوعی را برای ما اندازه‌ گیری نمایند. به علت ولتاژ DC، مولتی‌ متر قادر به محاسبه امپدانس نمی باشد و براساس تکنیک محاسبه زمان شارژ و دشارژ خازن به ما ظرفیتش را نشان می‌دهد؛ پس ما به دقت محاسبه‌ ای دقیق‌ تر از ۱ % دسترسی نداریم.

حال در این میان، در دستگاه‌ های LCR متر دیجیتال با به کارگیری تکنیک ولتاژ AC و محاسبه امپدانس، به دقتی ده برابر بیشتر از مولتی متر‌ های دیجیتال رسیده‌ اند. تکنولوزی ساخت در LCR متر‌ ها، بر مبنای اعمال ولتاژ AC می‌ باشد و به همین وسیله امپدانس و زاویه فاز بین ولتاژ و جریان را محاسبه می‌ کند تا بعد از آن بتواند اندوکتانس و ظرفیت خازن را به دست آورد. یک LCR متر، اصولا مجهز به ۳ خروجی جهت اندازه‌ گیری قطعات و یک خروجی برای کالیبراسیون می باشد تا موجب کاهش خطا شده و دقت خوبی به کاربر ارائه دهد.

انواع ال سی آر متر از لحاظ عملکرد:

  • ال سی آر متر آنالوگ :

در گذشته دستگاه های مولتی متر و ال سی آر متر به شکل آنالوگ بودند و دارای صفحه مندرج بودند. مدل های قدیمی تر دارای قیمت و مصرفی کمتر بوده اند؛ به شکلی که در ابتدا نیازی به مبدل آنالوگ به دیجیتال نبوده و تنها از مقادیر محدودی از مقاومت و خازن و سلف را پشتیبانی می کردند.

ال سی ار متر آنالوگ

  • ال سی آر متر دیجیتال:

مدل هایی که بعد ها تولید شدند، به صورت دیجیتال بودند و در آن ها به جای صفحات مدرج، از صفحات ال سی دی استفاده شده است. در این دستگاه ها محدودیتی برای اندازه گیری ظرفیت خازن، مقاومت و اندوکتانس سلف وجود نداشته و از طریق استفاده از مبدل های آنالوگ به دیجیتال داخلی می توان هر المانی را به آن متصل کرد؛ همچنین گفتنی است که می توان مقداری که اندازه گیری شده همراه با واحد اندازه گیری آن را در صفحه ال سی دی مشاهده کرد. انواع دیجیتال، دقت و سرعت بسیار بالایی داشته و طبیعتا قیمت آن ها بیشتر است.

تفاوت LCR متر دستی با رومیزی:

  • LCR متر دستی:

LCR متر های دستی، دارای مزایایی همچون سبک و قابل حمل بودن می باشند و همین امر، آن ها را به ابزاری تبدیل می کند که می تواند همیشه همراه مهندسان بوده و در انتقال به محل کار یا محل های دیگر کمک دست آن ها باشد. همچنین این مدل ها دارای باطری قابل شارژ می باشند؛ به این معنا که دیگر احتیاجی به اتصال دائمی برق نیست. LCR متر های دستی نیز از منبع داخلی AC جهت تست و اندازه گیری امپدانس استفاده  می کنند؛ لذا در این نوع نیز دقت اندازه گیری تا ۰٫۱% داریم در اغلب مدل های جدید تر از فرکانس های تست متفاوت و نیز خروجی USB جهت اتصال به کامپیوتر پشتیبانی می شود.

  • LCR متر رومیزی:

همانطور که از نام این دستگاه مشخص است، این مدل در مقایسه با مدل های دستی سنگین تر، ثابت و دارای پایه برای قرار گیری روی میز می باشد. در این مدل خبری از باتری قابل شارژ نیست و نیاز است دستگاه را برای روشن شدن و کار به برق شهر متصل نمود. اما این حجم، اندازه گیری های دقیق تر و کاربرد های بیشتری را به همراه دارد. در این دستگاه ها فرکانس ها قابل تنظیم بوده و دقت اندازه گیری تا ۱۰ برابر بیشتر از مدل های دستی است. همچنین این دستگاه ها از قابلیت بایاس dc ولتاژ و جریان و همچنین کالیبراسیون قطعات پشتیبانی می کنند.

ال سی ار متر

نکات مهم دستگاه LCR متر:

یکی از پارامتر‌ های مهم خازن سنج در اندازه‌ گیری ظرفیت خازن، فرکانس آن می باشد؛ بنابراین یک دستگاه LCR متر باید بتواند از فرکانس‌ های پر کاربرد و متنوع پشتیبانی کند. اغلب مدل‌ های دستی می‌ توانند فرکانس‌ های ۱۰۰، ۱۲۰، ۱ کیلو و ۱۰ کیلو هرتز را پشتیبانی کنند.

برای تهیه این محصول و دریافت مشاوره بیشتر می توانید با ما در تهران ابزار در تماس باشید.

قبلی «
بعدی »

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

error: امکان راست کلیک وجود ندارد