درباره کلروفرم چه می دانید؟

کلروفرم

کلروفرم چیست؟

کلروفرم گازی بی رنگ است که دارای فرمول شیمیایی CHCL3 می باشد. این ماده از ترکیب استون و اتانول با اثر پودر سفید کننده کلر (هیپوکلریت کلسیم)  تولید می شود.این ماده دارای بخاره سمی و اعتیاد آور بوده و به همین دلیل تنفس طولانی مدت آن باعث مرگ خواهد شد. در گذشته از این ماده به عنوان ماده بیهوش کننده استفاده میکردند. کلروفرم برای اولین بار توسط سه دانشمند با یک روش مشترک و البته همزمان بدست آمد با تمامی این تفسیر اولین کسی که به عنوان کاشف این ماده شناخته شد فردی به نام اوژن بود.

کلروفرم

تاریخچه کشف کلروفرم:

 داروساز آلمانی به نام مولدن هاور اولین فردی است که کلروفرم (Chloroform) را توانست در سال ۱۸۳۰ سنتز کند. هرچند او به اشتباه این ترکیب را به عنوان اتر کلریک شناسایی کرد اما روش سنتز  او شامل مخلوط کردن آهک کلردار یا هیپوکلریت کلسیم با اتانول بود. پس از آزمایش هایی که توسط یوستوس فون لیبیگ و اوژن سوبایران انجام شد این ماده شیمیایی در سال ۱۸۳۴  به درستی شناسایی شد. ژان باپتیست دوما، شیمیدان فرانسوی فرمول تجربی آن را کشف کرد و این ترکیب را کلروفرم نامید.

اثر این ترکیب جدید به عنوان یک داروی بیهوشی قوی در سال ۱۸۴۲ توسط رابرت مورتیمر گلاور نشان داده شد که با  آزمایش بر روی حیوانات آزمایشگاهی آن را توانست اثبات کند . جیمز وسیمپسون اولین فردی بود که در سال  ۱۸۴۷ از آن بر روی انسان در حین عمل جراحی استفاده کرد و باعث شد بعدها به عنوان برترین داروی بیهوشی جهان تبدیل شود.

روش تولید کلروفرم:

دو روش معمول برای تولید کلروفرم وجود دارد که یکی از آنها  کلردار نمودن متان و کلریناسیون متیل کلراید تولید شده توسط واکنش میان متانول و هیدروژن کلراید می باشند. روش های رایج دیگری نیز وجود دارند که برخی از آنها به شرح ذیل می باشند …

  • کلریناسیون متان:

  • در این روش با استفاده از راکتورهای بستر ثابت می توان به بازده ۹۰ تا ۹۵ درصدی دست پیدا نمود.
  • کلریناسیون فتوشیمیایی:

    بازده این روش ۹۰% خواهد بود با تمامی این تفاسیر به دلیل کم بودن ظرفیت راکتورها بسیار کند عمل می کند.

  • واکنش بین استون و کلر:

    این واکنش در راکتور بچ صورت گرفته و محصول خروجی از راکتور به واحد تقطیر فرستاده شده و می توان تا ۸۶-۹۱% آن را خالص نمود.

کاربرد کلروفرم:

کلروفرم از جمله بهترین حلال‌های آلکالوئیدها به شمار می رود؛ به همین دلیل نیز در صنایع داروسازی از این ماده به منظور استخراج آلکالوئیدها از مواد گیاهی استفاده می کنند . همچنین کلروفرم به دلیل خاصیت بی‌حس کننده کاربرد وسیعی در علم پزشکی نیز دارد. با این وجود به دلیل خصایل مخربی که دارد کاربرد آن تحت عنوان بی‌حسی در علم پزشکی محدود و بسیار کنترل شده است تا آسیبی به بیماران وارد نشود . در ادامه به کاربرد‌های دیگر آن می‌پردازیم:

  • از آن جا که کلروفرم حلال بسیاری از ترکیبات آلی است، در صنعت به منظور جداسازی چنین ترکیباتی استفاده می‌شود.
  • در آزمایشگاه، به منظور نگهداری از بافت‌ های آلی مانند نمونه‌ های تشریحی ( از آن جا که مانع متلاشی شدن و یا تجزیه‌ آن ها می‌ شود) کاربرد دارد.
  • کاربرد های فراوانی در زیست‌ شناسی مولکولی دارد.
  • واسطه در تولید رنگینه‌‌ ها و آفت‌کش‌‌ هایی مانند کلروپیکرین ( chloropicrin ) است.

کاربرد کلروفرم در صنعت:

  • از کلروفرم به عنوان محیط انتقال حرارت در خاموش کننده های آتش استفاده می شود، جایی که دمای تتراکلرید کربن کاهش پیدا می کند.
  • این ماده به عنوان واسطه در تولید رنگ و سموم ( دفع آفات ) مانند کلروپایکرین عمل می کند و به عنوان بخور محصولات دانه ای ذخیره شده مورد استفاده قرار گرفته و کلرزن باکتری ها، ویروس ها و آفت ها را از بین می برد.
  • کلروفرم به عنوان یک حلال صنعتی برای چربی ها، موم ها، رزین ها، روغن ها، گریس ها، چسب ها، در عکاسی و تمیز کردن خشک استفاده می شود.

کلروفرم

  • این ماده برای تولید مبرد به نام HCFC-22 یا R-22 (هیدروکلروفلوئوروکربن ۲۲) استفاده می شود که در سیستم های تهویه مطبوع ، فریزر های سوپرمارکت، تولید فلوروپلیمر و عایق کف پلی استایرن استفاده می شود.
  • با این حال، R-22 به سرعت با مبرد های دیگر جایگزین می شود زیرا به لایه ازن جو آسیب می رساند.
  • از این ماده در ساخت پلاستیک هایی مانند وینیل کلراید و پیشرانه های آئروسل استفاده می شود.
  • این ماده همچنین در ساخت مواد شیمیایی آلی مانند سیکلوپروپان و تترا فلورواتن که واسطه ای در تولید پلیمر نچسب تفلون است، مورد استفاده قرار می گیرد.

تهران ابزار

مجموعه تهران ابزار از سال ۱۳۸۴ تاکنون در زمینه تامین تمامی تجهیزات مورد نیاز صنایع پیشران ، کارگاه ها ،‌تولیدی ها و … فعالیت کرده تا سهمی در بهبود، رشد و تکامل تولیدات داخلی در هر رسته ای داشته باشد جهت دریافت اطلاعات کاملتر می توانید به وب سایت تهران ابزار مراجعه و یا با کارشناسان مجموعه از طریق شماره ۰۲۱۸۸۹۸۹۲۰۰ در تماس باشید.

زمینه کاری تهران ابزار در ابزارآلات برقی : دریل برقی ، دریل شارژی ، اره برقی ، فرز ، میخکوب ، بکس برقی ، سشوار صنعتی ،مینی فرز و … در انواع برند های مختلف مانند متابو ،‌آروا ، بوش ، رونیکس و …

زمینه کاری مجموعه تهران ابزار در حوزه ابزارآلات هیدرولیک : جک هیدرولیک انرپک ،  پمپ هیدرولیک انرپک ، جک هیدرولیک رن ، پمپ هیدرولیک رن ، آچار هیدرولیک انرپک و …

تامین تجهیزات بادی : دریل بادی ، گیریس پمپ بادی ، بکس بادی و …

تهران ابزار مجموعه کاملی از هر آن چیزی است که شما به آن نیاز پیدا خواهید کرد.‌

مقالات مشابه 

بررسی تخصصی کلروفرم و کاربرد آن در صنعت

درباره پلی اورتان ها چه می دانید؟

قبلی «
بعدی »

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

error: امکان راست کلیک وجود ندارد