زاویه سنج چیست:
زاویه سنج، یکی از ابزارهای اندازه گیری است که کاربردهای بسیار متنوعی دارد و در صنایع بسیار مختلفی به کار می رود. از نام این ابزار مشخص است که کاربرد آن اندازه گیری زاویه است. حال این زاویه می تواند در گوشه های داخلی یک فضا یا وسیله باشد یا گوشه های خارجی یا در دو بعد و روی کاغذ و … از جمله کاربردهای این ابزار می توان به فارسی بری، کابینت سازی، برش پروفیل، نقشه کشی و مهندسی معماری، مهندسی عمران، صنعت چوب و نجاری، طراحی دکوراسیون داخلی، تراشکاری، نصب کفپوش و … اشاره کرد. البته لزوما در تمامی این صنایع از یک نوع ثابت این ابزار استفاده نمی شود و بسته به کاربرد و دقت مورد نظر امکان استفاده از انواع مختلفی از این ابزار وجود دارد.
کاربرد زاویه سنج:
کاربرد زاویه سنج بسیار گسترده است و زمینههای مختلفی مورد استفاده قرار میگیرند. نمونهای از کاربرد زاویهسنج ها در نقشهکشی است که برای کشیدن خطوط با زوایای معین به کار گرفته میشوند. از این ابزار میتوان برای فارسی بر کردن و برش پروفیلهای مختلف نیز استفاده کرد. به این صورت که ابتدا زاویه دلخواه را بر روی زاویه سنج تنظیم کرده و سپس با انطباق زاویهسنج بر روی پروفیل، خط برش را ایجاد میکنیم و طبق آن پروفیل را برش می زنیم. همچنین میتوان زاویهسنج را برای اندازهگیری زوایای نامعلوم به کار گرفت.
تفاوت اصلی شیب سنج و زاویه سنج چیست:
در ابتدای نیاز هست که به این مورد اشاره کنیم که دستگاه هایی وجود دارند که قابلیت انجام دادن شیب سنجی و زاویهسنجی را در خود گنجانده اند و دستگاه های دوکاره هستند. شیب سنج به دستگاه هایی گفته می شود که میزان زاویه یک سطح نسبت به خط افق که به صورت پیش فرض در دستگاه تعریف شده است را برای شما اندازه گیری می کنند. زاویه سنج ها دستگاه هایی هستند که زاویه بین تقاطع دو سطح را برای شما اندازه گیری می کنند و توجهی به خط افق ۰ درجه ندارند.
نحوه خواندن زاویه سنج:
یک زاویهسنج را میتوان با استفاده از خوانش های درونی یا بیرونی آن بسته به زاویهای که تشکیل میشود خواند. هر قرائت درونی و خواندن بیرونی مکمل یکدیگر هستند، یعنی به ۱۸۰ درجه میرسند. برای آشنایی با نحوه خواندن نقاله با مراحل زیر به شکل زیر توجه کنید.
- ابتدا باید مرکز (سوراخ) نقاله را روی راس O قرار دهیم.
- خط پایه نقاله را روی پرتویی که قاعده زاویه است قرار دهید.
- تصمیم بگیرید که کدام قرائت باید دنبال شود. اگر زاویهای که باید اندازه گیری شود در سمت چپ از مرکز نقاله تشکیل شده باشد، باید از قرائت بیرونی نقاله استفاده کنیم.
- اگر زاویهای که باید اندازه گیری شود در سمت راست از مرکز نقاله تشکیل شده باشد، باید از عددهای داخلی نقاله استفاده کنیم.
انواع زاویه سنج:
-
زاویه سنج نقاله دار:
زاویهسنج های ساده و نقاله دار ارزان قیمت ترین و پر مصرف ترین نوع زاویهسنج ها هستند که از قدیم تا به امروز از این دستگاه در صنایع مهندسی و ساخت و تولید قطعات استفاده می گردد. این دستگاه از یک خط کش و یک نقاله مدرج ساخته شده و ساختار خیلی ساده و کاربردی ای دارد و استفاده از آن بسیار آسان است. اما به این نکته توجه کنید که اندازه گیری با این نوع زاویهسنج ها با دقت معمولی بوده و از دقت بالایی برخوردار نیستند.
-
زاویه سنج های خط کشی دیجیتال:
این نوع زاویهسنج ها از دو خط کش و یک صفحه دیجیتال که روی یکی از خط کش ها قرار دارد تشکیل شده اند. این خطکش ها از نقطه انتهایی به صورت هرز گرد به یکدیگر متصل هستند و فقط از یک سر از یکدیگر فاصله می گیرند. وقتی شما خط کش ها را از هم باز می کنید بین آن ها فاصله ایجاد می کنید. دستگاه زاویه تقاطع دو خط کش را بر روی صفحه دیجیتال نمایش می دهد.
-
زاویه سنج یونیورسال:
این نوع زاویهسنج به دلیل پر مصرف بودن در همه ی صنایع به زاویه سنج های یونیورسال معروف شده اند که به سه نوع زاویهسنج های یونیور سال ذره بینی ، زاویهسنج یونیورسال دیجیتال و زاویهسنج یونیورسال ساده تقسیم می شوند. تفاوت آنها در نوع خوانش و اندازه برداری می باشد.
-
شابلون و گیج زاویه:
شابلون های زاویه و گیج های زاویه قطعات فلزی یا پلاستیکی هستند. هرکدام با زاویه ای خاص ساخته شده اند. روش استفاده از این گیج ها مقایسه ای می باشد و فقط می توانید گیج مورد نظر را با زاویه خود مقایسه کنید. در نتیجه قابلیت اندازه گیری به شما نمی دهند. این نوع از زاویه سنج معمولا برای بازرسی نهایی قطعات استفاده می شوند.
برای دریافت مشاوره بیشتر می توانید با ما در تهران ابزار در تماس باشید.