ترکمتر چیست:
ترک متر ابزاری برای بستن اتصالات پیچ و مهره ای با گشتاور معین است. شما ابتدا گشتاور مورد نظر خود را تعیین کرده و شروع به بستن پیج می نمایید. زمانی که سفتی پیچ به اندازه مورد نظر رسید، به تناسب طراحی به شما اطلاع می دهد. محدوده ی گشتاور مناسب سفت شدن برای هر پیچ، نه آن قدر زیاد است که پیچ ببرد و یا باعث خرابی های قطعه شود و نه انقدر کم است که شل بودن آن باعث اتصال نامناسب و یا باز شدن پیچ حین کار و ناکارامدی قطعه شود. ترکمتر به شما کمک می کند تا پیچ ها را در محدوده ی گشتاوری مطلوب ببندید. این وسیله جزو ابزارآلات سنجه ای و دقیق به حساب می آید.
تاریخچه ترکمتر:
برای اولین بار توسط کارکنان شهرداری در شهر نیویورک برای کنترل آب وسیلهای به نام ترک متر اختراع شد. کار این وسیله کنترل آب به وسیله باز و بسته کردن پیچ و مهرههای اتصالات آب شهری بود. این کار باعث ایمنی در کار هم می شد. شخصی به نام والتر چری سلر در سال ۱۹۲۰ این وسیله را برای استفاده در خط تولید خودرو در شرکت کرایسلر، تولید کرد. سپس آچار آن را هم اختراع کرد و توانست در سال ۱۹۳۸ ترکمتر را به تولید انبوه برساند. هم اکنون این ابزار در تمام کارگاههای صنعتی، خط تولید کارخانهها، صنایع سنگین و... استفاده می شود.
کاربرد آچار ترکمتر:
این ابزار برای کارهای مختلف در بسیاری از صنایع و مشاغل، از جمله تعمیرات و نگهداری در منزل، صنعت خودرو و ساخت و ساز کاربرد دارد. استفاده از این ابزار در کارهایی که ضروری است پیچ و مهره ها کاملاً سفت و مطمئن باشند دارای اهمیت زیادی است. این ابزار به کاربر امکان می دهد که مقدار فشاری که بر روی اتصالات وارد می آید را اندازه گیری کند. تا مطمئن شود که با مشخصات توصیه شده برای آن کار مطابقت داشته باشد. برای مثال برای بستن پیچ های سر سیلندر، مجموعه ای از پیچ ها وظیفه دارند سرسیلندر را در کل سطح با نیروی یکنواخت و برابر، به سیلندر وصل نمایند.
یا شمع خودرو که اگر با گشتاوری معین در محل خود بسته شود، بهترین عملکرد (احتراق کامل و به موقع) را ارائه می دهد. یا چرخ خودروها رو در نظر بگیرید که توسط تعدادی پیچ به دیسک متصل می شود. اگر پیچ ها هنگام اتصال چرخ به دیسک، به میزان مناسب و مساوی سفت نشوند، در بالانس بودن چرخ تاثیر منفی می گذارد. یا در مورد فلنچ اتصال لوله ها، هم اندازه بودن گشتاور پیچ ها هنگام بستن بسیار حائز اهمیت است.
به طور اصولی برای طراحی هر وسیله استاندارد، میزان گشتاور لازم برای سفت کردن اتصالات آن توسط طراح اعلام می شود. به عنوان مثال گشتاور لازم برای بستن پیچ های سر سیلندر موتور خودروهای مختلف، متفاوت است و هر خودرو ساز در دستورالعمل تعمیرات موتور، حد گشتاور مورد نظر خود را متذکر می شود. میزان گشتاور پیچ های مختلف با محاسبات مهندسی و تست های مختلف روی عملکرد دستگاه ها به دست می آید. به زبان ساده، اتصالات پیچ و مهره ای باید به میزانی سفت شوند که تاثیر آنها در هماهنگی با قطعات و عوامل موثر دیگر، بازده هر دستگاهی را بهینه نماید.
معرفی انواع ترکمتر:
-
ترکمتر شاهینی:
ساده ترین ترک مترها، ترکمترهای شاهینی میباشند. بنابراین، استفاده از این نوع ترکمترها دقت زیادی نمیطلبد.
-
ترکمتر ساعتی:
یکی دیگر از انواع ترک متر ها میباشد که همان طور که از نامش پیداست، برای نمایش گشتاور از یک صفحهی ساعتی یا عقربهای استفاده می شود. ترکمتر ساعتی نسبت به ترکمتر عقربهای دقیقتر است و در فعالیتهایی که نیاز به اندازه گیری دقیق دارند مورد استفاده قرار میگیرد.
-
ترکمتر تقه ای:
یکی دیگر از انواع ترک مترها، ترک متر تقهای میباشد که در این نوع ترکمتر هنگامی که میزان سفت کردن پیچ به حد قابل قبولی رسید، تقهای به گوش خواهد رسید. تنظیم این ترکمترها نسبت به مواردی که ذکر شد، کمی دشوار است. با این همه، دقت بیشتری نسبت به ترکمترهای فوق دارند.
-
ترک متر کرنومتری:
از دیگر انواع ترک مترها، ترک متر کرنومتری است. کرومومتریها یکی از بهترین ترکمترها به حساب میآیند. چرا که، این ترکمتر استفادهی راحتی داشته و میتوانید براساس نیاز خود، گشتاور مورد نظر را تنظیم کنید.
-
ترکمتر دیجیتال:
این نوع ترکمتر دارای یک صفحه ی دیجیتال میباشد که میتوانید به راحتی گشتاور مورد نظر را روی این صفحه تنظیم کنید.
-
ترکمتر جغجغهای:
ترکمتر جغجغه ای بسیار شبیه به آچار بکس جغجغهای میباشد که از لحاظ مکانیزم کاری و صدایی که دارد، مانند دستهی جغجغه میباشد. در ترکمترهای بادی، کمپرسور باد یا پمپ باد هوایی تولید میکند که باعث میشود ترکمتر عمل کند. نوع عمکلرد ترکمتر بادی بسیار شبیه به بکس بادی میباشد. ولی ترکمتر بادی به لحاظ این که قابلیت تنظیم گشتاور را دارد، نسبت به بکس بادی برتری دارد.
-
ترکمتر هیدرولیک:
ترکمتر هیدرولیک در صنایع سنگین کاربرد دارد. مزیت ترکمتر هیدرولیک این است که نسبت به ترکمتر بادی قدرت بیشتری دارد. همچنین، در فضاهایی که باد و هوای فشرده در دسترس نباشد، به راحتی مورد استفاده قرار میگیرد.
برای دریافت مشاوره بیشتر میتوانید با ما در تهران ابزار در تماس باشید.