کدورت سنج چیست:
کدورت سنج یکی از تجهیزات ابزار دقیق می باشد که با استفاده از انعکاس نور توسط ذرات معلق میزان کدورت محلول را اندازه گیری می کند. خاصیت فیزیکی نمونه باعث می شود که نمونه تابانیده شده به نمونه جذب یا متفرق شود، اما از نمونه عبور نکند. به عبارت دیگر ظاهر کدر، مات و ابری مانند در آب به علت وجود ذرات معلق در آب می باشد که به آن کدورت گفته می شود.
چه چیزی باعث کدورت می شود:
وجود ذرات معلق در آب موجب به وجود آمدن کدورت می شود. ذرات معلق می تواند شامل پلانکتون ها، مواد آلی و معدنی، گل و لای و غیره باشد. همچنین یکی از مواردی که می تواند نور را جذب کند و میزان کدورت آب را افزایش دهد، ذرات سیاهی مانند کربن است. در تصفیه خانه های مختلف یکی از عواملی که نقش به سزایی در تعیین کیفیت آب دارد، کدورت آب تصفیه شده است. دستگاه کدورت سنج نمی تواند آب را به طور کامل از کدورت پاک کند. زیرا برخی مواد معلق به خوبی می توانند از نور عبور کنند. گاهی ممکن است آب تصفیه شده نیز کدورت داشته باشد.
کاربرد دستگاه کدورت سنج:
مزیت استفاده از دستگاه کدورت سنج در آب های باز اندازه گیری کدورت در عمق های مختلف است که آن جا چندین لایه کدورت وجود دارند . استفاده از دستگاه کدورت سنج هم چنین آسان و نسبتا ارزان است . به طور کلی آب آشامیدنی و آب مورد نیاز در صنایع باید صاف و زلال باشد.کاهش کدورت آب در حفظ و سلامتی و بهداشت مردم و جلوگیری از مشکلات سیستم توزیع آب مهم است. کدورت آب همچنین باعث کاهش راندمان گندزدایی و کاهش اثر گندزدا ها و افزایش هزینه گندزدایی میشود. واژه کدورت برای توضیح ظاهر مات یا شیری محیط های مایع یا جامد مانند آب، نوشیدنی ها یا شیشه ی پنجره استفاده می شود.
به طور کلی کدورت سنج ها در موقعیت های زیر کاربرد دارند:
• تصفیه آب آشامیدنی
• تصفیه آب فاضلاب
• صنایع غذایی و نوشیدنی
• صنایع پتروشیمیایی
اهمیت سنجش کدورت آب:
کدورت یکی از پارامتر های کیفیت آب در همه محیط ها از تامین آب شهری گرفته تا پایش محیطی است. هدف اصلی تصفیه آب آشامیدنی حذف و کاهش کدورت است. در طی فرآیند تصفیه، کدورت در مراحل مختلف اندازه گیری می شود تا اثر بخشی درمان تعیین گردد و از انطباق با مقررات دولتی اطمینان حاصل شود. مواد معلق در آب (خاک، جلبک و غیره) می توانند اثر بخشی مواد شیمیایی ضدعفونی کننده را کاهش دهند و به حامل باکتری ها و انگل ها تبدیل شوند. این ذرات معلق در آب بسیار کدر که کمی کدر به نظر می رسد قابل مشاهده است. ولی در موارد کم یا بدون کدورت ممکن است با چشم دیده نشوند و کارایی کلر زنی را کاهش بدهند. شفافیت کلی آب یک شاخص کیفیت است و ایمنی آن را به مصرف کننده تضمین می کند.
کدورت همچنین از اهمیت گسترده ای در پایش محیطی برخوردار است. جایی که کدر شدن آب می تواند نشان دهنده آلودگی باشد. به عنوان مثال، پس از حوادث طوفان، روان اب حاصل از کشاورزی، چوب برداری و سایت های ساختمانی میتواند به سرعت آب های زیرزمینی طبیعی را با رسوب بپوشاند. این می تواند زندگی آبزیان اعماق دریا را مختل کند و برای اصلاح نیاز به لایروبی دارد.
روش کار دستگاه کدورت سنج:
ابتدا با توجه به نوع دستورالعمل دستگاه کدورت سنج دستگاه را کالیبره می کنیم. نمونه را تکان می دهیم تا یکنواخت شود و آن را داخل سل ریخته و در دستگاه کدورت سنج قرار می دهیم. اگر درجه ی دستگاه عددی کمتر از ۴۰ را نشان داد می توانیم مقدار کدورت را مستقیما از روی درجه بندی دستگاه بخوانیم. در غیر این صورت باید نمونه را رقیق کنیم.
نحوه استفاده از دستگاه کدورت سنج و نحوه کالیبراسیون آن:
حتما به این مورد توجه کنید که قبل از استفاده از دستگاه های کدورت سنج باید آن را کالیبره کرد. برای کالیبره کردن دستگاه های کدورت سنج، در ابتدا باید دستگاه را روشن کرده و ظرف نمونه به وسیله اسید سولفوریک ۱۰% شسته شده و آب کشی شود. پس از این کار آن را با آب مقطر شستشو داد.
نکات مهم در هنگام کالیبره کردن کدورت سنج:
- اولین پیش شرط برای کالیبره کردن این دستگاه ها، این است که دمای آزمایشگاه و دمای نمونه، در یک محدوده و درجه قرار بگیرد.
- در صورت برقراری شرط اول، باید نمونه کاملا ترکیب شود. برای این کار باید به طور کامل تکان داده شود و سپس در ظرف ریخته شود.
- پس از این کار، نوبت به تمیز کرده دیواره ظرف می رسد. این دیواره باید با دستمال به صورت کامل تمیز شده تا هیچ اثری از بخار آب یا اثر انگشت بر روی دیواره باقی نماند.
- پس از انجام تمامی کار های بالا، نوبت به قرار گیری ظرف نمونه در درون دستگاه می رسد. این عمل را به صورتی انجام دهید که نشان گر دستگاه و ظرف هم راستای هم قرار گیرند.
- در مرحله آخر هم اولین عدد نمایش داده شده اگر در محدوده ۰ تا ۵ NTU بود، دستگاه کالیبره خواهد بود.
برای دریافت مشاوره بیشتر می توانید با ما در تهران ابزار در تماس باشید.