فیلر گیری چیست:
پیش از صحبت کردن درباره آچار فیلر باید گفت فیلر زدن یا فیلرگیری یکی از امور مهمی است که تعمیرکاران ماشین و موتور باید آن را انجام دهند. در واقع پیش از هرچیز باید گفت که قطعات مکانیکی در موتور به علت گرمای زیاد دچار انبساط شده و ابعاد و حجم آن ها افزایش می یابد. از همین رو اصولا در ساخت موتور مخصوصا در بخش سوپاپ ها فاصله ای بین قطعات به منظور جلوگیری از اختلال در حرکت آن ها بر اثر انبساط، قرار داده می شود.
اگر این فاصله وجود نداشته باشد، قطعات به هم فشار آورده و موجب ساییده شدن و خراب شدن یکدیگر می شوند. گفتنی است که در هنگام طراحی و ساخت موتور ها این انبساط در نطر گرفته می شود. به علت انبساط زیاد قطعات، برخی اوقات احتیاج به تنظیم فاصله بین قطعات وجود دارد، به این امر فیلرگیری گفته می شود.
آچار فیلر چیست؟
با توجه به مطالب ذکر شده، وجود یک آچار فیلر در تمامی تعمیرگاه های خودرو یا در جعبه ابزار های تعمیرکاران صنعتی لازم است تا به منظور تنظیم فاصله میان قطعات فلزی سیستم های صنعتی استفاده می شود. مثلا قطعات یک موتور درون سوز خودرو که از فلزاتی مانند فولاد ها یا آلومینیوم ساخته شده است، به علت ایجاد گرمای حاصل از سوختن سوخت های فسیلی، مقداری تغییر سایز داده و منبسط می شوند؛ حال در صورتی که فاصله میان قطعات به اندازه ای نباشد که جا برای انبساط قطعات فلزی داشته باشد، قطعات به یکدیگر فشار آورده و به درستی که خود را انجام نخواهند داد.
می توان درباره وظیفه آچار فیلر اینطور گفت که فاصله بین قطعات فلزی مرتبط با یکدیگر به عوامل بسیار مهمی مثل جنس فلز و آلیاژ قطعه فلزی، ضخامت و میزان طول قطعات و میزان درگیری یا ارتباط با قطعات دیگر رابطه مستقیم داشته و در هر قطعه بنا به جنس و محل قرارگیری آن فاصله کاملا مشخصی وجود دارد و حفظ این فاصله در زمان تعمیر و یا باز و بسته کردن موتور، امر بسیار مهمی است که هر مکانیک و یا تعمیرکاری باید میزان این فاصله را در نظر بگیرد و با آچار فیلر این فاصله را دقیقا حفظ نماید.
انواع آچار فیلر چیست؟
درمیان آچار ها، آچار فیلر در مدل های بسیار مختلفی طراحی و تولید می شوند؛ مهم ترین فیلر ها ست فیلر چاقویی و ست فیلر سوزنی می باشند که از فیلر های چاقویی و کاردی به منظور فیلر گیری میان دو صفحه فلزی یا دو قطعه فلزی مانند فاصله بین الکترود های شمع ماشین استفاده می شود و از فیلر های سوزنی برای اندازه گیری سوراخ هایd مانند سوراخ ژیگلور یک مشعل گازسوز تاسیسات یک کارخانه استفاده می شود.
نکته قابل ذکر این است که آچار فیلر تنها به منظور استفاده در مصارف صنعتی به کار نرفته و گاهی اوقات جهت تنظیم کردن فاصله سیم های ساز های موسیقی هم کاربرد دارد. در بسیاری دیگر از امور که نیاز به تنظیم فاصله ای وجود دارد، آچار فیلرگیری به کار برده شده و استفاده می شود.
اهمیت فیلر گیری:
باز و بسته شدن سوپاپ در یک موتور چهار زمانه دقیق اهمیت بسیار زیادی دارد و می توان تاثیر آن را در کارکرد و راندمان موتور به وضوح مشاهده نمود. اگر خلاصی سوپاپ زیاد باشد، سوپاپ دیر تر باز می شود و اگر خلاصی سوپاپ کم باشد سوپاپ دیر تر بسته می شود. به غیر از این که زیاد بودن خلاصی و شل بودن سوپاپ بر روی کارکرد موتور تاثیر منفی می گذارد؛ موجب ایجاد سر و صدای اضافی موتور هم می شود.
درواقع خلاصی سوپاپ، موجب آن می گردد که سوپاپ در زمان بسته شدن مخصوصا در دور بالا کاملا در جای خود قرار گرفته و از خروج قدرت حاصل از نیروی احتراق به خارج از محفظه احتراق جلوگیری کند. در شرایطی که خلاصی کم باشد یا سوپاپ ها سفت باشند؛ مقداری از فشار حاصل احتراق به بیرون راه پیدا کرده و موجب داغ کردن موتور در سربالایی ها می شوند.
نکات لازم برای فیلر گیری موتور:
- آماده نمودن فیلر با شناخت نوع ماشین و تبدیل فیلر.
- به دست آوردن مقدار لقی و فاصله مجازی که باید برای سوپاپ ها با فیلر میزان کنیم .
- دانستن مقدار لقی بسته به دستور کارخانه در حالت سرد یا گرم برای فیلر گیری موتور ماشین ضروری است.
- شناخت سوپاپ ها برای فیلر گیری.
- شناخت احتراق سیلندر های مورد نظر برای فیلر گیری از راه های گوناگون.
برای دریافت مشاوره بیشتر با ما در تهران ابزار در تماس باشید.
ممنونم