اسپیندل چیست؟
اسپیندل (Spindle) یک قطعه محوری و حرکتی در دستگاه های تراشکاری و فرزکاری است که هم وظیفه انتقال حرکت الکتروموتور و هم وظیفه نگه داشتن ابزار برشی را بر عهده دارد. این ابزار اگر چه به صورت یک قطعه ساده به نظر میرسد، اما بخشهای مختلفی در آن به کار گرفته شده که به طور مستقیم بر عملکرد دستگاه تأثیر گذار هستند. اسپیندل از لحاظ لغوی به معنی چرخنده است و قسمتی از دستگاه را معرفی میکند که به طور مستقیم با الکتروموتور در ارتباط بوده و همزمان با آن میچرخد.
اسپیندل در هرکدام از دستگاه ها شرایط خاص خود را دارد و حتی سرعت چرخش آن ها هم با یکدیگر متفاوت است. برای کنترل این قطعه از یک اینورتر استفاده میشود که میتواند فرکانس دستگاه را تغییر داده و در نتیجه دور موتور را بالا ببرد. بنابراین با توجه به تعداد قطب به کار گرفته شده در الکتروموتور ها و همچنین فرکانس آن ها، امکان تغییر در سرعت گردش ابزار چرخشی وجود دارد و به همین دلیل میتوان قطعات مختلف را با سرعت های متفاوت برش داد.
انواع اسپیندل:
-
اسپیندل تسمهای:
در این دسته، انتقال نیرو از موتور به اسپیندل به وسیله یک تسمه انجام میشود. این نوع از اسپیندلها هزینه تعمیر و نگهداری و قیمت کمتری در مقایسه با سایر اسپیندلها دارند. از معایب این دسته میتوان به لرزش زیاد هنگام کار، صدای زیاد، دقت کمتر در انجام کار و ایجاد اصطکاک به وسیله تسمه و در نتیجه کاهش بازدهی اشاره کرد.
-
اسپیندل کوپل مستقیم:
در این دسته از الکتروموتورها انتقال نیرو از موتور به اسپیندل به واسطه کوپلینگ مستقیم و بدون استفاده از تسمه صورت میگیرد. اسپیندلهای کوپل مستقیم دارای بازدهی بیشتر در مقایسه با اسپیندل تسمهای هستند. همچنین صدای کمتر، طول عمر بیشتر و خطای عملیاتی کمتر از دیگر ویژگیهای آنها است.. از معایب آن هم میتوان به وزن نسبتا زیاد، قیمت بالا و گشتاور کمتر نسبت به اسپیندلهای یکپارچه اشاره کرد.
-
اسپیندل گیربکسی:
در این دسته، انتقال نیرو از موتور به اسپیندل از طریق گیربکس صورت میگیرد که به افزایش گشتاور کمک زیادی میکند. این اسپیندلها قادر به براده برداری در سطح بیشتری نسبت به سایر دستهها هستند. سرعت کم، قیمت و هزینه تعمیر و نگهداری بالا از معایب این دسته از اسپیندلها محسوب میشود.
-
اسپیندل یکپارچه:
اسپیندل یکپارچه سر و صدا و مصرف انرژی کمتری نسبت به مدل های دیگر اسپیندل را دارا میباشد. در اسپیندل یکپارچه، یک موتور سنکرونی یا غیر سنکرونی بین بلبرینگ ها در جلو یا عقب اسپیندل به صورت یکپارچه قرار گرفته است.
ساختار کلی اسپیندل :
- سنسورهای فشار، لرزش، دما برای فیدبک ( Feed back ) به کنترلر
- موتور
- شَفت
- استاتور
- یاتاقانهای نگهدارنده شَفت
اسپیندلها معمولا توسط اینورترها کنترل میشوند و با تغییر فرکانس ورودی سرعت گردش آنها تغییر میکند. اسپیندلها برای کارهای سنگین مورد استفاده قرار میگیرند و معمولا با بالبیرینگهای سرامیکی عرضه میشوند که در مقابل بارهای زیاد مقاومت خوبی دارند. همچنین لنگی شفت بسیار پایینی دارند. اسپیندلها در اندازهها و شکلهای مختلف تولید میشوند و با گشتاور ثابت میتوانند میزان اسب بخاری که روی آنها درج شده را ایجاد کنند.
روش نصب اسپیندل:
اسپیندل ها موتورهای دور بالایی هستند که برق شهری برای آنها مناسب نمیباشد و برای به کار انداختن آن ها یا به اصطلاح Run کردن آن ها باید از درایو استفاده نمود. برای نصب اسپیندل باید مرحله اول Jog شود یا فرکانس جاگ تنظیم شود. جاگ به معنی تنظیم فرکانس در اینورتر میباشد و نخستین مرحله در نصب اسپیندل این است که آن را جاگ نماییم و برای جاگ کردن همان طور که در لغت به معنای آهسته دویدن است از فرکانس پایین استفاده نماییم.
پس از این که در مرحله اول با فرکانس جاگ مطمئن شدید که اسپیندل سالم است با توجه به نوع اسپپیندل، فرکانس را بالا برده تا اسپیندل راه اندازی شود. نکته مهم دیگر در زمان نصب اسپیندل توجه به جهت فلش ترسیم شده بر روی آن است و اگر خلاف جهت آن نصب گردد خنک کاری اسپیندل انجام نمیشود و دستگاه آسیب میبیند. پس دو مورد مهم در هنگام نصب اسپیندل وجود دارد که یکی از آن ها نصب در جهت فلش ترسیم شده میباشد و دیگری راه اندازی اسپیندل با فرکانس مشخص شده، زیرا راه اندازی با فرکانش پایین یکی از دلایل آسیب دیدن اسپیندل است.
برای دریافت مشاوره بیشتر می توانید با ما در تهران ابزار در تماس باشید.