انواع مته دریل 

انواع مته

انواع مته دریل

تاریخچه ابداع دریل به دوران پیش از تاریخ باز می گردد؛ یعنی زمانی‌که بشر برای ایجاد حفره روی انواع سطوح ساعت‌ها زمان صرف می‌کرد. مته انواع مختلفی داشته که هرکدام برای کاربردی خاص طراحی و ساخته شده‌اند. در انتخاب مته مناسب باید جنس سطح و نوع حفره‌ای که می‌خواهید ایجاد کنید را مدنظر قرار دهید. با ما همراه باشید تا در ادامه به تفکیک به بررسی برخی از انواع مته‌های رایج و پرکاربرد بپردازیم تا از این طریق بتوانید مته مناسب را انتخاب کنید.

مته سه نیش

این مته شیاردار، قسمتی نوک تیز داشته که از لغزش مته حین کار جلوگیری کرده و باعث می‌شود مته به‌خوبی درون چوب فرو رود. پس از فرو رفتن نوک تیز مته درون سطح، شیارهای اطراف مته سوراخی ظریف ایجاد می‌کنند و از لب پریدگی سوراخ جلوگیری می‌کنند. با مته سه نیش می‌توانید دور ریز را به حداقل رسانده و کارها را با دقت و سرعت بالاتری انجام دهید.

مته مارپیچ

این مته از پرکاربردترین انواع مته بوده که طیف گسترده‌ای برای سوراخ‌کاری روی انواع سطوح را دارد. از این مته بیشتر برای دریل‌کاری با سرعت کم روی قطعات فلزی استفاده می‌شود.

مته خزینه

این مته برای ایجاد سوراخ پیچ به‌صورتی که گل پیچ درون سطح قرار بگیرد بسیار مناسب است. مته خزینه بیشتر در صنعت کابینت سازی، ام دی اف و در سوراخ کاری چوب کاربرد دارد.

مته خزینه زبانه دار

این مته در مواردی که مته خزینه ناکارآمد است استفاده می‌شود. از این مته برای ایجاد سطح شیب‌دار استفاده می‌شود.

مته گازور

مته گازور برای ایجاد سوراخ دقیق و عمیق در چوب استفاده می‌شود. این مته برای ایجاد سوراخ‌هایی بزرگ‌تر از ۱۲.۵ میلی‌متر کاربرد دارد. برای استفاده از این مته بهتر است از دریل پرسی استفاده کنید زیرا برای ایجاد این سوراخ عمیق در چوب نیاز به فشار زیادی است که این کار با دریل دستی امکان‌پذیر نیست. از مته گازور بیشتر در صنعت کمد و کابینت‌سازی و برش لازم برای لولای مخفی استفاده می‌شود.

مته برگی

این مته به دلیل داشتن تیغه برای ایجاد سوراخ‌کاری‌های بزرگ روی چوب‌های سخت یا تراش‌کاری بسیار مناسب است. هم‌چنین اگر می‌خواهید سوراخ‌هایی در چوب ایجاد کنید تا سیم، کابل یا لوله را از آن عبور دهید که دیده نشود از این نوع مته استفاده کنید. حین سوراخکاری با این مته باید به دریل فشار وارد کرد تا هنگام تراشیدن جسم مورد نظر پوشال آن را خارج کند.
روی مته برگی شیاری وجود ندارد به همین جهت باید آن را حین کار از سوراخ بیرون آورده تا تراشه‌های چوب خارج شود. در قسمت نوک انواعی از این مته حاشیه‌اى در انتهاى لبه برنده قرار دارد تا نتیجه و دقت کار را افزایش دهد.

مته سنباده

مته سنباده‌ برخلاف بقیه مته‌ها روی سطوح سوراخی ایجاد نمی‌کند. از مته سنباده‌ برای ایجاد منحنی و اشکال نامنتظم با سرعت بالا استفاده می‌شود. این مته معمولاً آخرین مته‌ در جعبه‌ابزار است.

مته گرد بر

همان‌طور که از اسم مته گردبر مشخص است این مته برای ایجاد برش دایره‌ای یا سوراخ‌های بزرگ روی مواد مختلف به‌کار می‌رود. این مته در مقایسه با مته گازور سرعت بالاتری داشته و با دارا بودن دندانه‌هایی بسیار تیز سطح بیرونی را تراش داده و در نتیجه ضایعات کمتری ایجاد می‌کند. گردبر بر اساس جنس ماده‌ای که روی آن کار می‌کنند، تقسیم‌بندی می‌شود که از انواع آن می‌توان به گردبر ام‌دی‌اف، گردبر چوب، گردبر سرامیک، گردبر استیل، گردبر شیشه اشاره کرد.

مته گرد بر متغیر

مته گردبر متغیر از سه‌تکه با دو بازوی متحرک ساخته شده که در انواعی از آن‌ تمام قسمت‌ها قابل تنظیم است.
با استفاده از این مته می‌توان شعاع گردبر را به هر اندازه‌ای که نیاز دارید تغییر دهید.

مته کاجی یا مته مخروطی

مته کاجی که به مته مخروطی یا پله‌ای هم معروف است برای ایجاد سوراخ روی فلز و چوب بسیار مناسب است. علت نام‌گذاری این مته به‌خاطر فرم ظاهری و شکل پله‌ای با سایزهای مختلف آن است. معمولا سوراخکاری را با مته ریز آغاز کرده، سپس سایز مته را افزایش می‌دهند اما این مته با دارا بودن سایزهاى مختلف روى خود سرعت عمل را بالا برده و نیازى به تعویض مداوم مته نیست.

مته مرغک

مته مرغک استوانه‌ای شکل بوده و می‌توان از هر دو سر آن جهت براده‌برداری یا سوراخ‌کاری استفاده کرد. معمولا از این مته برای شروع سوراخ کاری با مته‌های بزرگتر در دستگاه تراش استفاده می‌شود. بیشترین کاربرد این مته برای ایجاد سوراخ مخروطی شکل روی شفت است.

مته الماسه

این مته مانند مته چوب و فلزات بوده و تفاوت اصلی آن در جنس آن است. مته الماسه از جنس فولاد کارباید ساخته شده و از دوام و سختی بالایی برخوردار است. از این مته بیشتر برای سوراخکاری روی انواع مصالح مانند بتن، سنگ، کاشی، سرامیک و فلز استفاده می‌شود. بهتر است هنگام سوراخ‌کاری فلزات از این مته روی دریل چکشی استفاده کنید تا از ذوب شدن و سوختن آن جلوگیری کنید.

مته کونیک

از مته کونیک جهت سوراخ‌کاری فلزات و بیشتر روی دستگاه تراش استفاده می‌شود. این مته جهت سوراخ‌کاری وسیع مناسب بوده و چون سطح بیشتری از مته با کار در تماس است، حرارت زیادی ایجاد می کند؛ به همین جهت باید آن را خنک کرد یا دریل کاری را با دور پایین انجام داد.

مته گرانیت

گرانیت نوعی سنگ سخت است که از دانه‌های درشتی تشکیل شده به همین جهت برای سوراخ‌کاری آن به مته مخصوص گرانیت نیاز دارید. حالت دریل هنگام استفاده از این دستگاه باید روی ضربه‌ای تنظیم شده باشد و حرارت را به کمک آب خنک یا مواد خنک کننده کاهش دهید.

قبلی «
بعدی »

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

error: امکان راست کلیک وجود ندارد