شیر فشار شکن چیست؟
شیر فشار شکن یا P.R.V قطعه ای است که در صنایع از فشار اضافی جلوگیری کرده و از سیستم لوله کشی حفاظت می کند، همچنین برای کاهش یا شکستن فشار سیال ها استفاده میگردد. این شیرها سبب افزایش ایمنی می شوند و از صدمه زدن به اجزا
دیگر جلوگیری میکند؛ همچنین فشار شکن قطعه ای لازم و ضروری در سیستم است. این قطعه در سیستم از آسیب های جدی جلوگیری کرده و فشار سیالات را ثابت نگه میدارد.هر زمان که فشار سیستم به مقدار مشخص شده که از قبل تعیین می شود برسد
شیر باز شده و فشار را تنظیم میکند. هنگامی که فشار به مقدار مناسبی رسید این قطعه بسته خواهد شد. در صورت ورود اجسام خارجی به این قطعه، کارایی آن با افت رو به رو شده و باید در کنار این قطعه از شیر های صافی که اجسام خارجی را جدا سازی
می کنند استفاده کنید.
نحوه عملکرد شیر فشار شکن:
نحوه عملکرد شیرهای فشار شکن بر اساس کنش و واکنش دو نیروی متضاد مجاور یکدیگر است. نیروی ناشی از فشار آب (فلش سبز) تمایل به بستن مسیر جریان دارد و نیروی مخالف ( فلش قرمز ) از فنر گرفته شده و تمایل به باز کردن مسیر جریان دارد. هر دو
نیرو در راستای تمایل خنثی کردن یکدیگر هستند. به علت خاصیت واکنشی متغیر فنر که متناسب با تغییرات ورودی طراحی شده، فشار خروجی به صورت پایدار خواهد بود.
انواع شیر فشار شکن:
-
شیر های تقلیل فشار با عملکرد مستقیم (Direct acting Pressure Reducing Valve):
این نوع از شیر ها از ساده ترین شیرهای تقلیل فشار می باشند، نحوه کار بدین صورت است که فشار بخار خروجی از شیر (فشار کاسته شده) بر قسمت زیرین دیافراگم اعمال نیرو میکند و در مقابل، فنر نیروی رو به پایینی را در خلاف جهت اعمال می نماید.
نیروی حاصل از جمع جبری دو نیروی فوق و همچنین نیروی رو به بالا بر شیر اصلی از طرف جریان ورودی به شیر، تعیین کننده موقعیت دقیق شیر اصلی و در نتیجه درصد کاهش فشار خواهد بود.
قدرت فنر به وسیله پیچ روی فشارشکن قابل تنظیم میباشد و در نتیجه می توان میزان تقلیل فشار دلخواه را با استفاده از آن و فشار سنج های نصب شده در خط بخار به دست آورد.
-
شیرهای تقلیل فشار از نوع پایلوت دار (Pilot Operated):
این نوع شیر ها در مواردی که کنترل دقیق فشار و یا میزان گذر بخار زیاد مورد نیاز است، استفاده میشوند. ساختار اصلی آنها شامل فنر تنظیم، دیافراگم کمکی، شیر هدایتگر، شیر اصلی و دیافراگم اصلی می باشد.
مزایای شیر فشار شکن:
همانند بسیاری از قطعات دیگر مورد استفاده در ساختمان ها و سیستم های مختلف هیدرولیکی و پنوماتیکی، این ادوات هم مزایا و معایب خاص خود را دارند که باید هنگام خرید به آنها توجه کنید تا بهترین تصمیم را بگیرید.
- طراحی آنها ساده بوده و در نتیجه تعمیر و نگهداری آسانی هم دارد.
- هزینه تولید آنها پایین است.
- نیازی به نیروی خارجی برای کنترل فشار نیست.
- نشتی کاهش می یابد.
- عمر سیستم و عملکرد آن بهبود می یابد.
معایب شیر فشار شکن:
هر گونه آلودگی در داخل یا خارج از شیر می تواند عملکرد آن را به شدت تحت تأثیر قرار دهد. برای مثال، یکی از الزامات استفاده از این ادوات قرار دادن یک فیلتر اضافی قبل از ورودی است تا از وارد شدن ذرات معلق و مواد اضافی به داخل قطعه جلوگیری شود.
رگولاتورهای سیستم کار سختی برای کنترل عملکرد قطعه در افت فشار شدید دارند، چون محیط دیگر قادر نیست قدرت عملکردی کافی را برای آنها فراهم کند. به طور کلی رگولاتورها رابطه خوبی با این نوع تجهیزات برقرار نمی کنند و مجموعه عملکرد این دو
قطعه در کنار یکدیگر از نظر کیفی محل بحث است.
طریقه نصب شیر فشار شکن در خطوط لوله کشی:
برای کاهش فشار در خط، شیرهای فشار شکن ( pressure relief valve ) به دو صورت موازی و سری بسته می شوند.
بستن به صورت موازی:
شیرهای فشار شکن به صورت موازی در سیستم بسته میشوند تا زمانی که یکی از آنها دچار مشکل شد یا از سیستم خارج شد شیر دیگر وارد سیستم شود عملکرد متوقف نشود.
بستن بصورت سری:
این روش بستن شیرهای فشار شکن بصورت پشت سرهم بسته می شوند این نوع بستن باعث کاهش فشار در چند مرحله می شود. این مدل بستن بصورت سری برای کاهش فشار در زمانی که فشار بالا است مورد استفاده قرار می گیرد.
در این قطعه اختلاف فشار ورودی و خروجی همچنین پدیده کاویتاسیون مطرح است .
برای اینکه این قطعه در بهترین حالت خود باشد نباید اخلاف فشار ورودی و خروجی ان کمتر از پنج دهم بار باشد.
هر زمانی که فشار سیال دچار افت گردد تا انجا که به فشار بخار نزدیک شود و سیال به جوش آید، این جوش آمدن سیالات به علت کاهش فشار را کاویتاسیون می گویند.
در سیستم هایی که فشار سیال تغییر میکند باید کاویتاسیون مورد بررسی قرار بگیرد. هیدرودینامیکی وابسته به فشار است که باید نسبت به فشار ورودی و خروجی در آن حساس بود تا از کاویتاسیون جلوگیری شود.
تهران ابزار
مجموعه تهران ابزار از سال ۱۳۸۴ تاکنون در زمینه تامین تمامی تجهیزات مورد نیاز صنایع پیشران ، کارگاه ها ،تولیدی ها و … فعالیت کرده تا سهمی در بهبود، رشد و تکامل تولیدات داخلی در هر رسته ای داشته باشد جهت دریافت اطلاعات کاملتر می توانید به وب
سایت تهران ابزار مراجعه و یا با کارشناسان مجموعه از طریق شماره ۰۲۱۸۸۹۸۹۲۰۰ در تماس باشید.
زمینه کاری تهران ابزار
ابزارآلات برقی :
دریل برقی ، دریل شارژی ، اره برقی ، فرز ، میخکوب ، بکس برقی ، سشوار صنعتی ،مینی فرز و … در انواع برند های مختلف مانند متابو ،آروا ، بوش ، رونیکس و …
ابزارآلات هیدرولیک :
جک هیدرولیک انرپک ، پمپ هیدرولیک انرپک ، جک هیدرولیک رن ، پمپ هیدرولیک رن ، آچار هیدرولیک انرپک و …
تامین تجهیزات بادی :
دریل بادی ، گیریس پمپ بادی ، بکس بادی و …