ترمنیال برق چیست؟
ترمینال های برق که با نام کانکتور هم شناخته می شوند، یکی از ابزارآلات پر استفاده در صنعت برق می باشند که وظیفه اتصال دادن دو یا چند سیم را به شکل کاملا محکم و اصولی و به صورت موقت به عهده دارند. امکان اتصال چند سیم با چسب هم وجود دارد اما این کار ممکن است موجب بروز برق گرفتگی و آتش سوزی شود زیرا جریان برق عبوری، دمای سیم ها را افزایش می دهد؛ درنتیجه با استفاده از کانکتور ها، می توان از این اتفاق جلوگیری نمود زیرا ترمینال، موجب عبور جریان برق بدون گرم شدن سیم ها شده شده و احتمال بروز هر نوع خطری از بین می رود.
انواع ترمینا برق:
-
ترمینال ریلی:
این نوع ترمینال ها که به منظور گرفتن انشعاب از سیم های داخل تابلو برق استفاده می شوند، بر روی ریل مورد استفاده در تابلو برق نصب گردیده و بنا بر نوع طراحی که دارند این امکان وجود دارد که بتوان از هر تعداد از این ترمینال ها که به صورت کشویی در کنار هم قرار میگیرند، به راحتی استفاده نمود. گفتنی است، ترمینال های ریلی، انواع مختلفی دارند که هر یک مورد استفاده برای کاربرد خاصی می باشند مانند:
- ترمینال ارت
- ترمینال فشاری
- ترمینال شمش خور
- ترمینال دوطبقه
- ترمینال سهطبقه
- ترمینال فیوز خور
-
ترمینال شاخهای:
- ترمینال های شاخه ای یا بین راهی، مورد بسیار مناسبی برای برقراری اتصال محکم و استاندارد بین دو سیم می باشند.
- این ترمینال ها، سایز های متنوعی داشته و به منظور انشعاب گیری از سیم های مختلف، گزینه مناسبی هستند.
- این کانکتور ها یک سلول ورودی و یک سلول خارجی دارند و سیم های ورودی و خروجی از طریق بستن سیم گیر های پیچی که در بدنه عایق این ترمینال قرار گرفته اند، به یکدیگر متصل میشوند.
- از آنجایی که اتصال سیم های ترمینال شاخه ای به شکل موقت است، این ترمینال قابلیت استفاده مکرر را داشته و بهترین ویژگی آن، این است که می توان به راحتی اتصال دو سیم را باز نمود.
- این ترمینال ها معمولا ۱۲ شاخه داشته که این شاخه ها، به آسانی از یکدیگر جدا می شوند.
- ترمینال های شاخه ای باتوجه به مورد استفاده و نوع کاربردی که دارند، مجهز به عایق هایی از جنس پی وی سی، پلی اتیلن و پل آمید می باشند.
- البته گفتنی است که ترمینال های پیچی، جدید تر بوده و دارای مزایای بیشتری می باشند و درحال حاضر ترمینال های شاخه ای، کم کم جای خود را به ترمینال های پیچی می دهند.
-
ترمینال پیچی:
- ترمینال های پیچی، بهترین جایگزین برای نوارچسب برق به منظور اتصال و عایق کاری چند سیم با یکدیگر می باشند.
- درواقع وظیفه این ترمینال، به وجود آوردن اتصالات محکم میان چند سیم و بدون استفاده از سر سیم ها می باشد.
- ترمینال پیچی، متشکل از یک عایق استوانه ای شیاردار میباشد.
- هادی درون استوانه به شکل شیار هایی از جنس استیل رزوه شده میباشد.
- شیار های موجود بر روی سطح عایق، باعث بیشتر شدن اصطکاک بین دست و عایق شده و به همین دلیل، پیچاندن ترمینال آسان تر انجام میشود؛ درنتیجه اتصالی محکم بین سیم ها با یکدیگر و همچنین بین سیم ها و قسمت هادی ترمینال پیچی به وجود می آید.
- از بهترین ویژگی های ترمینال های پیچی، در مقایسه با ترمینال های شاخه ای میتوان مقرون به صرفه تر بودن، نصب آسان تر (عدم احتیاج به اتصال وایر شو و سرسیم به سیم قبل از اتصال)، نصب سریع تر و قابلیت اتصال چند سیم به یکدیگر به شکل همزمان را نام برد.
مزایای استفاده از ترمینال برق:
- از آنجایی که ترمینال برق در برق کشی افت فشار را کاهش داده و از خطر آتش سوزی و برق گرفتگی جلوگیری می کند، استفاده از آن موجب افرایش ایمنی در هنگام کار می شود.
- گفتنی است جنس این ترمینال ها به شکلی است که به راحتی قادرند دمای بالا را تحمل کنند.
- لازم به ذکر است که فرسودگی و کاهش فشار برق نیز در این ترمینال ها بسیار ناچیز است.
- همانطور که گفته شد، با استفاده از این محصول، به آسانی می توان به دفعات، محل اتصال سیم ها را بدون هیچ ایرادی باز و بسته نمود.
- از این محصول، می توان به منظور اتصال موقت و یا دائمی سیم استفاده کرد.
- در صورت اتصال دائمی، این امکان وجود دارد که به دفعات، ترمینال برق را باز و بسته کرده و سیم ها را تعویض نمود.
ارتباط ترمینال برق و سیم کشی ساختمان:
این کار اصولا توسط سیم کشان ساختمان، به دو شکل توکار و روکار صورت می پذیرد که در صورتی که این کار به شکل توکار انجام شود، می توان از دو نوع سیم استفاده نمود:
- سیم هار می توان به وسیله ترمینال های مجهز به چند لایه عایق در زیر گچ استفاده نمود که به آن ها سیم های زیر گچی گفته می شود.
- همچنین این امکان نیز وجود دارد که لوله های خرطومی و PVC مخصوصی را در زیر گچ به کار گرفت و از طریق فنر مخصوص سیم کشی، سیم های برق را داخل آن ها استفاده کرد.
همچنین در مورد سیم کشی روکار هم این موضوع صدق کرده و این روش هم به دوشکل انجام می گیرد:
- این امکان وجود دارد که سیم ها را از طریق ترمینال برق های مجهز به چند لایه عایق استفاده نمود.
- همچنین می توان از درون لوله، سیم ها را رد کرده و با برخی بست های مخصوص، از آن ها استفاده نمود.
همواره به یاد داشته باشید که با بکارگیری انواع ترمینال های برق وایرشو و کابلشو می توان سیم ها را با نهایت حفاظت و ایمنی بسیار بالا به یکدیگر اتصال داد. انواع ترمینال های برق وایرشو و کابلشو از تجهیزات بسیار کاربردی و مهم در میان ابزار های مهم در مدار های الکتریکی می باشند.
ما در تهران ابزار مفتخر به ارائه کلیه ابزار و لوازم برقکاری برای شما عزیزان می باشیم؛ برای تهیه این محصولات یا دریافت مشاوره، شما می توانید با مشاوران ما در تهران ابزار در تماس باشید.