مته چیست؟
در ابتدایی ترین تعریف از این ابزار باید گفت که مته، درواقع قسمتی مهم از دریل می باشد و خود به تنهایی هیچ کاربردی ندارد. بسیاری از ما، بارها در تلاش بوده ایم که به دلایل مختلف، از جمله نیاز های روزمره یا به طور حرفه ای برای انجام امور کاری، برای ایجاد سوراخ، از دریل ها استفاده کنیم که برای این کار طبیعتا نیاز به مته خاص انجام هر کار هم وجود دارد. برای انجام کلیه امور دریل کاری، قبل از انجام هرگونه عملیات، حتما نیاز به آشنایی با دریل یا مته مورد نظر خود دارید تا بتوانید، کار را به بهترین شکل ممکن انجام دهید.
کاربرد مته چیست؟
استفاده اصلی ما از مته ها، برای ایجاد سوراخ در هر گونه سطحی و با هر اندازه ای می باشد. اندازه این سوراخ ها، از لحاظ قطر و طول و عمق با هم متفاوت اند. نکته حائز اهمیت در ارتباط با این ابزار این است که این محصولات، هر چقدر هم که با کیفیت باشند، جزو کالا های مصرفی به شمار می آیند یعنی مته مورد نظر ما با هر ساختاری که باشد، پس از استفاده در مدت معینی، دچار فرسودگی شده و باید تعویض گردد به این شکل که در ابتدا ما آن ها را به دستگاه هایی همچون دریل ها، فرز های مینیاتوری، دستگاه های تراشکاری و ….. وصل می کنیم اما پس از استفاده مکرر، این محصول کند شده و مدت مصرف آن به پایان می رسد.
اما سوال این جاست که پس تفاوت بین مته های مختلف از لحاظ ساختار خوب یا معمولی در چیست؟
در جواب به این سوال باید بگوییم که تفاوت آن ها، از نظر تعداد سوراخ های قابل ایجاد با هر مته است و بنا به ساختار هر کدام، طول عمر مشخصی برای آن ها وجود دارد.
شکل اصلی مته چگونه است؟
در واقع مته ها به شکل مارپیچ ساخته می شوند و به همین علت توانایی ایجاد سوراخ های مختلف را دارند اما با این حال مته های غیر مارپیچ هم وجود دارند که در ادامه به تفصیل هر یک را برای شما عزیزان معرفی خواهیم کرد.
مته آهن و فلز:
کاربرد این نوع، همانطور که مشخص است برای ایجاد سوراخ بر روی سطوح آهنی، چدنی و فلزی است اما برای سوراخ کردن چوب هم می توان از این نوع استفاده نمود. ساختار این مدل به صورت تمام الماسه یا تمام فلز آلیاژی بوده و در صورتی که سرش شکسته یا کند شود، باید آن ها را چاق (تیز) کرد.
مته آهن به دو شکل کوتاه و بلند وجود دارد:
مدل آهن کوتاه:
کاربری اصلی نوع آهن کوتاه، ایجاد سوراخ در ورق های نازک بوده و آلیاژ به کار رفته در این ابزار مثل نوع معمولی آن می باشد.
مدل آهن بلند:
از این نوع، برای سوراخ کردن فلزات با عمق زیاد و یا قوطی ها استفاده می شود. از آن جا که این نوع، بلند بوده و ممکن است به راحتی شکسته شود، هنگام کار، بهتر است که از دور کم دریل چکشی استفاده کنیم. آلیاژ استفاده شده در این مدل هم تمام الماسه می باشد.
مته چوب:
استفاده از چوب، یکی از رایج ترین روش ها در امور نجاری و ساختمانی بوده است و از آن جا که ساختار چوب های مختلف با یکدیگر فرق دارند، برای سوراخ کاری روی آن ها هم از ابزار آلات متفاوتی استفاده می شود اما یکی از این ابزار آلات، مته می باشد. مته چوب ها با توجه به نوع چوب و عملیات مورد نظر، دارای انواع مختلفی هستند که باید متناسب با نیاز ما انتخاب شوند.
مته خزینه:
از این مدل معمولا در صنایع کابینت سازی، سوراخ کاری چوب و ام دی اف استفاده می کنیم. این وسیله برای درست کردن سوراخ پیچ به صورتی که گل پیچ داخل سطح قرار بگیرد بسیار کاربرد دارد.
مته خزینه زبانه دار:
این محصول، در مواردی که نوع خزینه جواب نمی دهد، کاربرد داشته و از آن برای ایجاد سطح شیب دار استفاده میشود.
مته کبالت:
این نوع محصول، برای سوراخ کاری فلزات سخت تری مثل فولاد، فولاد ضد زنگ، چدن، استیل و … استفاده می شود. در واقع می توان گفت کبالت همان مته آهن است که در ساختار آن ۵ تا ۸ درصد فلز کبالت به کار رفته است. این مدل ها کیفیت و طول عمر خیلی خوبی داشته و همچنین اگر کبالت واقعی باشد، قیمت بالایی نیز دارند.
مته الماسه:
کاربرد این محصول، سوراخ کاری در انواع کاشی، بتن، دیوار و مصالح مشابه، سنگ، گچ، سیمان و اصولا امورات ساختمانی می باشد و دریل چکشی، بهترین گزینه برای به کار گیری این محصول است تا از ذوب شدن و سوختن آن جلوگیری کنید. از آن جا که لازم است این نوع، مقاومت زیادی داشته باشد، در ساختار آن از ترکیبات کربن استفاده شده است.
مته گازور یا جا قفل:
از این محصول، برای ایجاد سوراخ های دقیق و عمیق و بزرگ تر از ۱۲.۵ میلی متر در چوب استفاده می کنیم. بهترین وسیله برای استفاده از این مدل، دریل پرسی است زیرا برای ایجاد این سوراخ عمیق در چوب، نیاز به فشار زیادی است که این کار، با دریل دستی امکان پذیر نیست. بیشترین کاربرد این محصول، در صنایع کمد، کابینت سازی و برش لازم برای لولای مخفی می باشد.
مته برگی:
از آن جا که این مته دارای تیغه می باشد، از آن، برای ایجاد سوراخکاری های بزرگ روی چوبهای سخت یا کار هایی مثل تراشکاری استفاده می کنیم. معمولا برای درست کردن سوراخ هایی در چوب به منظور رد کردن و دیده نشدن سیم، کابل یا لوله از این مدل، استفاده می کنیم. در زمان سوراخ کاری با این مدل، باید به دریل فشار وارد کرد تا هنگام تراشیدن جسم مورد نظر، پوشال آن را خارج کند. روی این مدل، شیاری وجود ندارد به همین علت باید آن را حین کار از سوراخ بیرون کشیده تا تراشههای چوب خارج شود. در قسمت نوک بعضی از آن ها، حاشیهاى در انتهاى لبه برنده تعبیه شده است تا نتیجه و دقت کار، بهبود یابد.
مته گرانیت:
همانطور که از نام این محصول پیداست، برای سوراخ کاری در سنگ های گرانیتی از آن بهره می جوییم. مهم ترین نکته ای که هنگام کار با این مدل، باید آن را رعایت کنید این است که از آن جا که این مدل، حرارت زیادی ایجاد می کند، برای جلوگیری از آسیب و هرگونه خطر احتمالی، و بهبود فرآیند کار، بهتر است از آب استفاده کنیم و هر چند لحظه، سر مته را خیس کنیم. بهترین حالت برای استفاده از این ابزار، حالت چکشی دریل است.
مته کونیک:
این مته با قطر بیشتر، برای سوراخ کاری های وسیع فلزات مورد استفاده قرار می گیرد و چون مته با سطح بیشتری از کار در تماس است، حرارت بالاتری تولید می شود که در نتیجه احتیاج به خنک کردن مته می باشد. همچنین بهتر است هنگام استفاده از مته از دور پایین دریل استفاده شود.
مته ۴ شیار:
از این نوع محصول، جهت سوراخ کردن انواع سنگ و بتن استفاده می کنیم. و حداکثر قطر سوراخ کاری با آن، قطر ۳۰ میلیمتر است همچنین این نوع مته در سه سایز ارائه می گردد. مته های چهار شیار، یا همان چهار الماس نسبت به انواع معمولی خود، کارایی بسیار بالاتری دارند.
مته ۵ شیار:
این نوع ابزار، تقریباً همانند مته ۴ شیار است اما قطر سوراخکاری بیشتری دارد و سر الماسه آن بزرگ تر و قوی تر است که برای دستگاه های ۵ شیار قابل استفاده است.
مته کاجی یا پله ای:
این نوع ابزار، برای سوراخ کاری های فلزی و چوبی استفاده شده و به دلیل فرم خاصی که دارد(شکل کاج)، هر چقدر از طول آن وارد جسم مورد نظر شود، سوراخی وسیع تر ایجاد میکند در نتیجه بدون نیاز به تعویض مته، می توان اندازه سوراخ مورد نظر را به دست آورد.
مته مرغک:
این مدل، بجای یک سر، دو سر دارد و از هر دو سر می توان به عنوان مته استفاده کرد برای سوراخ کاری های بزرگ، از این محصول، استفاده می کنیم به طوری که یک سوراخ ریز مخروطی شکل ایجاد می کند تا از لغزش مته بزرگ جلوگیری شود.
مته آکرلیک:
این مته دارای نوک تیز هشتی شکل، اما با زاویه تند تر یعنی ۶۰ درجه است و همین امر، این مته را مناسب برای برش آکرلیک همانند پلکسی گلس و پلی کربنات گردانیده است.
گردبر چیست:
گردبر، نوع دیگری از مته است که حفره دایره ای شکل را در سطح کار ایجاد کرده و به سه نوع الماسه، بایمتال یا استیل و چوب تقسیم می شود. نوع الماسه بیشتر برای ایجاد سوراخ برای هالوژن های برق در سقف ها استقاده می شود اما برای ایجاد حفره بر روی مواد غیر از سنگ نیز کاربرد دارد. گردبر های بایمتال یا استیل هم جهت سوراخ کاری روی کلیه قطعات فلزی و استیل استفاده می شوند. گردبرهای چوب و ام دی اف نیز همانطور که از اسمشان مشخص است، برای ایجاد سوراخ بر روی MDF و چوب می باشند. همچنین از این نوع گردبر ها می توانید به عنوان سوراخ کردن فولادهای آلیاژی نیز استفاده کنید.
بهترین برند های موجود در بازار برای این ابزار عبارتند از:
- برند دیوالت
- برند اروین
- برند بوش
- برند ماکیتا
- برند متابو
- برند بلک اند دکر
- برند مای ورک
- برند رونیکس
- برند آزارا
- برند ونوس
در این مقاله سعی بر این بود تا شما عزیزان با انواع مته ها و کاربرد های آن ها آشنا شوید برای دریافت مشاوره در این زمینه یا خرید محصول مورد نظر خود، می توانید با مشاوران ما در تهران تولز در تماس باشید.