دستکش ایمنی

دستکش ایمنی

دستکش ایمنی:

ایمنی، از مهم ترین موارد در محیط کاری است. با استفاده از تجهیزات مناسب و ایمن و رعایت نکات، اصول ایمنی در کار برقرار خواهد شد. تجهیزات ایمنی انواع متفاوتی را شامل می‌شوند، مانند: لباس کار، کفش ایمنی، کلاه ایمنی، عینک محافظتی و دستکش ایمنی که از مهم ترین موارد تجهیزات ایمنی به شمار می‌روند. در این مقاله به ویژگی‌ های یک دستکش کار مناسب می‌پردازیم.

یکی از مهم ترین موارد در تجهیزات ایمنی، دستکش ایمنی است که عدم از استفاده از آن در کار، باعث آسیب دیدن از خطر های احتمالی می شود. طبق آمار، بیش از ۶۰ درصد از حوادث ناشی از کار، مربوط به عدم استفاده از دستکش ایمنی است. برای کار و فعالیت های متفاوت، دستکش ‌های ایمنی متفاوتی نیز تولید شده و مورد استفاده قرار می‌ گیرند. برخی خطراتی که در طول کار افراد را تهدید می کنند عبارت اند از: برق گرفتگی، تماس با مواد شیمیایی، سوختگی، سوراخ شدن و تماس با دمای بسیار بالا.

کاربرد دستکش ایمنی:

دستکش ایمنی، در همه امور، از آشپزخانه تا امور صنعتی، برای انجام کار ایمن تر و جلوگیری از آسیب های احتمالی قابل استفاده است.

 

دستکش ایمنی

 

انواع دستکش های ایمنی:

  • دستکش ‌چرمی
  • دستکش فلزی
  • دستکش آتش نشانی
  • دستکش ضد برش یا ضربه گیر
  • دستکش ضد الکتریسیته
  • دستکش ضد اسید و مواد شیمیایی خطرناک

 

طراحی و مواد سازنده دستکش ایمنی:

دستکش ایمنی، می ‌تواند ساخته شده از الیاف و مواد متفاوتی مانند مواد پلیمری، پارچه کتان، چرم گاو، پنبه و مواد پلاستیکی باشد. لازم به ذکر است که دستکش های ایمنی، از نظر اندازه به ساق کوتاه (تا روی مچ دست)، ساق متوسط (تا روی ساعد) و ساق بلند (تا روی آرنج) طبقه بندی می‌ شوند؛ همچنین دستکش ‌های ایمنی پنج انگشتی، دو انگشتی و تک انگشتی برای استفاده در مشاغل مربوطه ساخته می شوند.

 

استاندارد هایی که دستکش ایمنی ملزوم به داشتن آن است:

دستکش ایمنی، باید دارای کیفیت، دوام و مقاومت بسیار بالایی باشد؛ کیفیت این دستکش ها، به مواد اولیه ای که در تولید و تهیه آن به کار رفته بستگی دارد. به عنوان مثال، دستکش هایی مانند دستکش ضد برش، باید در مقابل گرما، حرارت و سطوح تیز و برنده استحکام داشته باشند.

زمانی که یک دستکش کار، مطابق با محیط و شرایط موجود در آنجا، طراحی و تولید می شود، جنس به کار رفته، نباید از انعطاف محصول کم کند. نکته دیگری که باید در نظر گرفت، این است که اندازه دستکش باید دقیقا متناسب با دست های فرد استفاده کننده باشد. در صورتی که دستکش ها برای شخص بزرگ باشد، به راحتی از دست خارج می شود که در این صورت، هم کارایی ندارد و هم امنیت فرد را به شدت کاهش می دهد. همچنین اگر سایز دستکش ایمنی از دست های فرد کوچک تر باشد و به سختی وارد دست شود، کارایی شخص را کاهش داده و حتی دشوار می کند.

 

دستکش ایمنی

 

ویژگی های مشترک در بین تمام دستکش ها:

  • در برابر برق و جریان الکتریسیته عایق باشد.
  • کارایی کاربر را کاهش ندهد و او را مجبور به درآودرن دستکش از دست خود نکند.
  • جنس آن به گونه ای نباشد که باعث ایجاد گرما و تعرق شود زیرا این تعرق می تواند موجب کلافگی و از دست دادن تمرکز فرد شود.
  • جنس داخلی دستکش، ایجاد حساسیت نکند. دستکش کار، به منظور حفاظت از دست استفاده می شود و اگر ایجاد حساسیت کند می تواند عاملی برای آسیب رساندن به دست باشد.
  • برای این دسته از لوازم ایمنی، استاندارد هایی تعریف شده که این استاندارد ها، باعث افزایش ایمنی افرادی که در مشاغل سخت و خطرناک مشغول به فعالیت هستند، می شود.

 

دستکش جوشکاری:

یکی از مهم ترین و پرکاربرد ترین دستکش های ایمنی، دستکش جوشکاری است. از آنجایی که در صنعت جوشکاری، افراد با مواد مذاب و جرقه­ سر و کار دارند، سوختگی در فرآیند جوشکاری، از رایج ­ترین خطراتی است که کارکنان را تهدید می­ کند. با ریختن مواد مذاب و جرقه­ های ناشی از جوش، امکان ایجاد سوختگی­ های شدید وجود دارد. به همین علت، رعایت برخی نکات ایمنی برای جلوگیری از آسیب به افراد، ضرورت دارد. در فرآیند جوشکاری بیشترین آسیب به دست، انگشت و چشم افراد می رسد که نیاز به خدمات اورژانسی دارد. محافظت از این اجزا دارای ضرورت زیادی است. داشتن لوازمی که ایمنی و سلامت افراد را تضمین کند، به اندازه داشتن لوازم مورد نیاز برای فرآیند جوشکاری اهمیت دارد.

 

دستکش ایمنی ضد برش:

یکی از مهم ترین لوازم ایمنی برای کسانی که با ابزارآلات برشی و ماشین آلات سنگین کار می کنند، دستکش ایمنی ضد برش است. این دستکش، در برابر نیروی وارده از تیغ برش و پارگی، مقاومت بالایی دارد. از این دستکش در کارهای مختلفی مانند نجاری، تراش کاری و سنگ تراشی استفاده می شود. در تهیه این محصول، از مواد مختلفی مانند چرم، لاتکس و کتان استفاده می‌شود. نکته‌ ای که در انتخاب این دستکش باید مد ‌نظر قرار داد، فیت بودن دستکش است؛ زیرا در صورتی که چسبندگی لازم را نداشته باشد از دست کاربر لغزیده و باعث بروز آسیب می شود. از مهم ترین کاربرد های این دستکش می توان مشاغلی مانند باغبانی، تعمیرات و تاسیسات، مونتاژ کاری، بسته بندی و کار در محیط های کارگاهی و ساختمانی را نام برد.

 

دستکش ایمنی

 

دستکش ایمنی ضد اسید و مواد شیمیایی:

از ضروری ترین موارد استفاده از دستکش ایمنی، هنگامی است که با مواد شیمیایی و اسیدی کار انجام داده می شود. در استفاده از این گونه مواد، باید مراقب آسیب ‌های جدی که ممکن است به پوست، چشم و دست برسد، باشیم. دستکش ضد اسید، انعطاف ‌پذیری بالایی داشته و کار با آن ساده است. در تهیه این دستکش از موادی مانند لاستیک و مواد پلیمری همچون نیتریل، PVC، بوتیل، نئوپرن و وایتون استفاده می‌ شود. از این دستکش در آزمایشگاه های صنعتی و شیمیایی، پالایشگاه ها، صنایع غذایی، تولیدات دارو و محصولات بهداشتی، بیمارستان ها و درمانگاه‌ ها استفاده می ‌شود.

طبق گزارشات و آمار به دست آمده، بیشترین میزان آسیبی که از حوادث به کارگران رسیده، زمانی بوده است که از تجهیزات ایمنی مناسب و مرغوب استفاده نشده. از طرف دیگر، استفاده از تجهیزات ایمنی که فاقد استاندارد های لازم باشند نیز، به نوبه خود خطرناک محسوب می‌ شود. بنابراین، می‌توان نتیجه گرفت که تجهیزات ایمنی که مورد استفاده قرار می گیرند، در صورتی که دارای استاندارد و با کیفیت باشند، تا حد بسیار زیادی افراد را در مقابل خطرات متفاوت، محافظت خواهند کرد.

قبلی «
بعدی »

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

error: امکان راست کلیک وجود ندارد