بررسی تخصصی رولبرینگ ها

رولبرینگ چیست؟

رولبرینگ ها ( Roller Bearings ) قطعاتی هستند که امکان حرکت نسبی بین دو قطعه را از طریق غلطش فراهم می کنند. در رولبرینگ ها سطح تماس ساچمه با سطوح ، به صورت یک خط می باشد و به همین دلیل آن ها قادر خواهند بود فشار شعاعی بسیار زیادی را تحمل کنند، ولی قادر به تحمل فشار محوری نمی باشند.

رولبرینگ

گفتنی است تفاوت اصلی رولبرینگ و بلبرینگ در مقاومت آن ها در برابر انواع بار های وارده است. به طور کلی بار وارده بر انواع رولبرینگ ها و بلبرینگ ها به دو صورت شعاعی (radial) و محوری (thrust) می باشد و بسته به موقعیت و شرایطی که بلبرینگ مورد استفاده قرار می گیرد، یکی از این دو بار و یا هردو بار بر آن وارد می شوند.

در مواقعی که فشار از نوع شعاعی باشد، می توان از رولبرینگ ها استفاده کرد زیرا رولبرینگ ها در برابر این نوع بار ها بسیار مقاوم هستند و در صورتی که هر دو بار شعاعی و محوری وارد شود، از بلبرینگ ها می توان استفاده کرد.

انواع رولبرینگ:

  • انواع استوانه ای:

این محصول دارای ساچمه های استوانه ای شکل بوده و قادر به تحمل بار بالا می باشد. رولبرینگ استوانه ای در انواع متعددی اعم از یک ردیفه، پر غلتک و یا انواع دیگری مانند کف گرد و ضربدری نیز عرضه می گردد.

  • انواع سوزنی:

این نوع رولبرینگ، رولبرینگ استوانه ای با غلتک های بلند و کم قطر بوده و توانایی تحمل بار شعاعی دارند. رولبرینگ های سوزنی در انواع متعددی مثل یک ردیفه و دو ردیفه ارائه می گردند.

رولبرینگ

  • انواع مخروطی:

این محصول دارای شیار داخلی و خارجی و غلتک های مخروطی بوده و قادر به تحمل بار محوری و شعاعی می باشد. درواقع رولبرینگ های مخروطی در انواع  تک ردیفه و رولبرینگ های مخروطی دو ردیفه ارائه می گردند.

  • انواع بشکه ای:

رولبرینگ بشکه ای دارای خاصیت خود میزانی است و برای بار های شعاعی ضربه ای مناسب است. رینگ خارجی این محصول مانند بلبرینگ خود تنظیم و رولبرینگ کروی می باشد.

تفاوت بلبرینگ و رولبرینگ:

کلمه ی بلبرینگ از ball  و bearing به معنای گوی و تحمل‌ کردن تشکیل شده‌است. همه بلبرینگ ها زیر مجموعه دسته بزرگتر یاتاقان ‌های غلطشی هستند که می‌توانند هم بار های شعاعی و هم بار های محوری را تحمل کنند و در جاهایی که بار به ‌نسبت کوچک باشد، کاربرد دارند. 

رولبرینگ ها (Roller Bearings) نیز امکان حرکت نسبی بین دو قطعه را از طریق غلطش فراهم می کنند. این نوع بلبرینگ ها به دلیل اینکه سطح تماس ساچمه با سطوح، به صورت یک خط می باشد،  فشار بسیار زیادی از نوع شعاعی را می توانند تحمل کنند، اما قادر به تحمل کردن فشار زیاد محوری نیستند.

تفاوت اصلی رولبرینگ و بلبرینگ در توانایی تحمل در برابر انواع بار های وارده است. بار وارده عموما به دو صورت شعاعی (radial) ومحوری (thrust) هستند. براساس نوع کاربرد، یکی از این دو بار و یا هردو بار وارد می شوند. رولبرینگ ها توانایی تحمل بار های شعاعی را دارا هستند. در حالی که بلبرینگ ها هر دو نوع بار شعاعی و محوری را تحمل می کنند. بنابراین با توجه به نوع بار وارده می توان از یکی از انواع استفاده کرد.

اجزای تشکیل دهنده:

رولبرینگ‌ ها که خود قطعات کوچکی هستند از اجزای متعددی تشکیل شده‌اند. چیده شدن این اجزا به ظرافت تمام کنار هم باعث کوچک بودن آن شده است. این اجزا در چهار بخش اصلی خلاصه می‌شوند که عبارتند از:

  • کنس یا رینگ (Ring):

هر بلبرینگ دو رینگ داخلی و خارجی دارد که اجزای دیگر این قطعه را از دو سمت در بر می‌گیرد. رینگ‌ ها معمولا از آلیاژ های مقاوم فولاد ساخته می‌شوند.

  • رول (Rolling Elements):

اجزای غلتکی رولبرینگ‌ ها هستند. در واقع رول‌ ها با چرخش خود حرکت این قطعه و رینگ‌ های آن را ممکن می‌سازند. این اجزا عموما از جنس فولاد هستند. در بلبرینگ‌ ها ساچمه‌ های گرد جای رول‌ های استوانه‌ ای را می‌ گیرند.

رولبرینگ

  • ​قفسه یا کیج (Cage):

بخشی که اطراف رول‌‌ ها را پوشانده و مانند آشیانه‌ ای تک‌تک آن‌ ها را در خود جای داده است و از تماس رول‌ ها با یکدیگر جلوگیری می‌کند، ضمن اینکه مانع از حرکت افقی و جانبی آن‌‌ ها می‌ شود. کیج را از جنس فیبر، فولاد یا برنج می‌سازند.

  • ​کاسه نمد:

این قطعه بین رینگ‌ ها و کیج قرار می‌ گیرد. گاهی در هر دو سمت کیج و بین رینگ داخلی و خارجی استفاده می‌ شود و یا تنها بین رینگ داخلی و کیج لازم به نظر می‌رسد. درواقع وظیفه این قطعه پیشگیری از نشت روغن هیدرولیک درون کیج‌ ها و بین رول‌ ها، به بیرون است. البته کیج بلبرینگ را هم آب‌بندی کرده و در برابر نفوذ آب به درون رولبرینگ جلوگیری می‌ کند.

برای دریافت مشاوره بیشتر می توانید با ما در تهران ابزار در تماس باشید.

قبلی «
بعدی »

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

error: امکان راست کلیک وجود ندارد