هیدرانت چیست؟
شیر هیدرانت از جمله تجهیزات اطفای حریق است. هیدرانت ها را در معابر و خیابانهای شهر و محوطه اماکن و تأسیسات بزرگ صنعتی، تجاری، مسکونی و… بر روی حلقه آبرسانی تعبیه شده در زیر زمین نصب میکنند. خروجیهای شیر هیدرانت عموماً یک انشعاب اصلی ۴ اینچ برای اتصال به پمپ خودرو آتش نشانی و ۲ انشعاب فرعی برای اتصال شیلنگهای آتشنشانی است تا در صورتی که در نزدیکی آتشسوزی ایجاد شد بهوسیله آن بتوانند آتش را سریعتر خاموش کنند و از خسارات بیشتر جلوگیری نمایند.
قسمت های مختلف شیر هیدرانت:
-
کلاهک:
کلاهک فوقانی شامل باز کننده شیر، فلنج و سوراخ روغن کاری شده است که در قسمت بالای شیر قرار دارد.
-
بدنه:
بدنه که بر روی زمین قرار میگیرد شامل دهانه آب دهی است. این دهانه از درپوش و زنجیر تشکیل و دارای فلنج برای ایجاد ایمنی و اتصال است. فلنج از آسیب رسیدن به شیر اصلی جلوگیری میکند.
-
بدنه میانی:
این بدنه در زیر زمین قرار میگیرد و از یک لوله و دو فلنج معمولی و یک فلنج ایمنی تشکیل شده است.
-
بدنه زیرین:
شامل یک دریچه کنترل مقدار آبدهی و سیستم تخلیه خودکار است. دارای دو اتصال فلنج و یک دهانه گیرنده میباشد.
انواع هیدرانت آتش نشانی:
-
هیدرانت مرطوب:
هیدرنت های مرطوب در مکان هایی که مشکل یخ زدگی وجود ندارد کاربرد فراوانی دارند. در این گونه از سیستم های شیر آتش نشانی، آب به صورت اصلی، هیدرانت را نزدیک به سطح تامین می کند. بنابراین، در شرایط آب و هوایی سرد، مستعد یخ زدگی است.
-
هیدرانت خشک:
سیستم هیدرانت خشک آب را در زیر زمین ذخیره می کند. دمای زمین معمولاً بیشتر از دمای محیط سرد در مناطق سردسیر است. پس با این چیدمان می توان از احتمال یخ زدگی جلوگیری کرد. هنگامی که نیاز به استفاده از سیستم هیدرانت خشک است، آتش نشانان دریچه ای را در بالای هیدرانت باز کرده و شلنگ خود را در آن درگیر می کنند. این باعث می شود که دریچه تخلیه در داخل هیدرانت باز شود.
مزایا و معایب شیر هیدرانت ایستاده:
- با توجه به شکل برجسته آن ها بر روی سطح زمین به راحتی قابل مشاهده بوده و توسط برف یا آسفالت ریزی پوشیده نمی شوند.
- این نوع نسبت به هیدرانت زمینی آب گیری ساده تری دارند چرا که در نوع زمینی باید توسط آچار مخصوص باز شده و سپس جرم درون پیت را تمیز نمود.
- امکان آبگیری همزمان بیش از یک شلنگ.
- متأسفانه امکان تصادف وسایل نقلیه با آن زیاد است.
نحوه نصب شیر آتشنشانی:
قبل از اینکه شیر هیدرانت آتشنشانی را نصب کنید می بایستی که نسبت به تمیز بودن درون آن اطمینان حاصل نموده و در صورتی کثیفی داخل آن را تمیز نمایید. نصب به خط لوله باید بدون وارد نمودن تنش به شیر صورت گرفته و بعد از عمل مونتاژ، شیر شست و شو داده شود. در تنظیم نمودن قسمت بالایی بدنه شیر، ۴ عدد پیچ آلن را باز نموده و پس از تعبیه قسمت فوقانی ۴ عدد پیچ آن را بدین طریق سفت نمایید اول اینکه دقت کنید رینگ دو تکه ۵ میلیمتر محکم شوند چرا که در این صورت قسمت فوقانی صحیح سر جای خود قرار می گیرد و اینکه ۴ عدد پیچ به مقدار Nm20 محکم شده و در آخر کار نیز ۴ عدد پیچ آلن را به مقدار ۵Nm40+ محکم کنید.
قوانین و استاندارد ها در نصب شیر های آتش نشانی:
شاید تعجب آور باشد؛ معمولاً شیرهای آتش نشانی دچار سوء استفاده قرار میگیرند. به همین خاطر قوانینی مشخص و معین برای نصب فایر هیدرانتها منصوب گردید تا از استفاده های نابهجا جلوگیری گردد. این قوانین عبارت اند از:
- نصب شیر هیدرانت در فواصل تعیین شده تحت نظارت سازمان آتش نشانی و شهرداری صورت میگیرد و یکی از قوانین اصلی میباشد تا در سوانح آتش سوزی، ماموران آتش نشانی بتوانند از شیر هیدرانت استفاده مفیدی کنند.
- پارک کردن یا سد معبر در مقابل فایر هیدرانت تا فاصله ۵ متری ممنوع است، زیرا در لحظه بروز آتش سوزی، شیر آتش نشانی میبایست در دسترس باشد.
- باز کردن شیر آب آتش نشانی، نیازمند ابزار و آچاری خاص بوده که این ابزار را تنها در اختیار آتش نشانان قرار میدهتد.
- شیر آتش نشانی بکار برده شده در مناطقی که به دور از آب شهری هستند بایستی از نوع خشک باشد، زیرا لوله فوقانی آن در سطح زمین است و لوله تحتانی آن در زیر سطح زمین به رود خانه یا یک حوضچه از پیش ساخته هدایت شده است که این اجازه را در موارد اضطراری به آتش نشانان میدهد تا با استفاده از سیستم پمپ خودکار، آب را از زمین مکیده و به سوی آتش تخلیه کنند.
برای دریافت مشاوره بیشتر می توانید با ما در تهران ابزار در تماس باشید.