لوله آتشخوار چیست؟
لوله های آتشخوار به نوعی لوله های صنعتی با آلیاژی خاص گفته می شود که ساختار آن ها به گونه ای می باشد که فشار و حرارت زیاد را تحمل می کنند؛ لذا جهت انتقال مایعاتی که حرارت زیادی دارند یا گاز های پر فشار، محصولی مناسب به حساب می آیند. حتما می دانید که برای تبدیل کردن آهن به فولاد، آن را با عناصر و آلیاژ های مختلفی ترکیب می نمایند. ترکیب آهن با فلزات با حساسیت خیلی بالایی انجام می شود؛ زیرا کم و زیاد شدن آن ها با آهن حتی به میزان کم، ویژگی های شیمیایی فولاد و خواص آن را به طور کل تغییر می دهد.
انواع لوله آتشخوار:
-
لوله آتشخوار با استاندارد ST۳۵.۸ DIN ۱۷۱۷۵ با شماره مواد ۱٫۰۳۰۵:
این آلیاژ به علت ترکیب ۱۷ تا ۱۹ صدم درصد عنصرکربن و مقدار ۵۵ تا ۸۰ صدم درصد عنصر منگنز، علاوه بر خاصیت تبادل حرارت مناسب، دارای توان تحمل تا ۵۸۵ درجه حرارت غیر مستقیم همراه با عبور مایعات از داخل (مانند دیگ بخار واتر تیوب یا دیگ روغن داغ) و یا عبور مایعات از روی سطح لوله (مانند دیگ بخار یا دیگ آبگرم) با تحمل فشار تا ۲۵ بار را دارد. همچنین این ترکیب دارای خاصیت خم زدن تا زاویه ۹۰ درجه را دارا می باشد. از خواص دیگر آن می توان به قابلیت نرمش در برش کردن و باز کردن دهانه لوله (به وسیله ابزار والس) تا ۵ میلیمتر بخاطر دارا بودن کربن پایین، اشاره کرد.
-
لوله آتشخوار با استاندارد ST۴۵.۸ DIN ۱۷۱۷۵ & DIN ۲۴۴۸ باشماره مواد ۱٫۰۴۰۵:
این آلیاژ به علت ترکیب ۲۰ تا ۲۲ صدم درصد عنصرکربن و مقدار ۵۵ تا ۶۵ صدم درصد عنصر منگنز، دارای خاصیت تبادل حرارت مناسب و توان تحمل تا ۵۳۵ درجه حرارت غیر مستقیم همراه با عبور مایعات از داخل (مانند دیگ بخار واتر تیوب یا دیگ روغن داغ) و یا عبور مایعات در سطح لوله (مانند دیگ بخار یا دیگ آبگرم ) با تحمل فشار تا۳۰ بار را دارد.
-
لوله آتشخوار با استاندارد ASME SA ۱۹۲ DIN ۱۷۱۷۵ باشماره مواد ۱٫۰۳۰۵:
این آلیاژ به علت ترکیب ۱۸ تا ۲۰ صدم درصد عنصرکربن و مقدار ۴۵ تا ۷۰ صدم درصد عنصر منگنز، دارای خاصیت تبادل حرارت مناسب و توان تحمل تا ۵۵۰ درجه حرارت غیر مستقیم همراه با عبور مایعات از داخل (مانند دیگ بخار واتر تیوب یا دیگ روغن داغ) و یا عبور مایعات از روی سطح لوله (مانند دیگ بخار یا دیگ آبگرم) با تحمل فشار تا ۲۷ بار را دارد. این لوله ها، دارای خاصیت برش خوری خوبی نیز هستند.
-
لوله آتشخوار با استاندارد ASTM A۱۷۹ Boiler Tube باشماره مواد ۱٫۰۳۰۵:
می توان گفت این آلیاژ به علت ترکیب ۱۶ تا ۱۸ صدم درصد عنصر کربن و مقدار ۵۰ تا ۷۰ صدم درصد عنصر منگنز، بیشترین کاربرد را در مبدل های حرارتی دارد. این نوع دارای خاصیت تبادل حرارت مناسب با توان تحمل ۵۳۰ درجه حرارت مایعات درحین عبور از داخل لوله و تحمل فشار تا ۱۵ بار را دارد. همچنین امکان خم زدن تا زاویه ۱۸۰ درجه در دهانه ۱۰ سانتیمتر به بالا و قابلیت نرمش در برش کردن را بخاطر دارا بودن درصدکربن نسبتا پایین نیز داراست.
تولید لوله آتشخوار:
به منظور تولید کردن لوله های آتشخوار از ترکیب فلز کربن به مقدار خیلی کم حدود ۱۷/۰ تا ۲/۰ درصد استفاده می شود. فلز کربن باعث ایجاد سختی و مقاومت لوله خواهد شد که با اضافه کردن فلزی دیگری به نام منگنز، لوله آتشخوار را به حرارت بالا مقاوم می کنند. در واقع می توان گفت که لوله آتشخوار را از جنس فولاد نرم تولید می کنند. فولاد نرم فولادی است که از درصد خیلی کمی کربن ساخته می شود و سختی خیلی زیادی ندارد اما انعطاف پذیری و جوش پذیری بالایی دارد.
برخی از کاربرد های لوله آتشخوار:
- صنعت نفت و گاز
- سیسمت های مبدل حرارتی
- صنعت کشتی سازی و صنایع مرتبط
- ساختمان سازی
- ساخت موتورهای دیزلی
- صنایع شیمیایی
- خطوط انتفال میعانات با فشارهای کم و متوسط
- کارخانجات تولیدی که نیاز به حرارت دارند جهت ساخت دیگ های بخار و سیستم انتقال حرارت
ویژگی های لوله آتشخوار خوب:
لوله آتشخوار باید این قابلیت را داشته باشد که بتواند دمای تا ۳۴۰ درجه سانتیگراد را تحمل نماید. فشار مایع درون لوله های آتشخوار با قطر ۶۴ میلیمتر به بالا حدود ۳۲ اتمسفر و برای لوله های با قطر کمتر در حدود ۸۰ اتمسفر است. اگر هم یک لوله آتشخوار به جوشکاری نیاز پیدا کند، باید به مدت ۱۵ دقیقه و با دمای ۵۲۰ تا ۶۰۰ درجه عملیات جوشکاری روی آن اجرا شود تا احتمال هر گونه نشتی و درز از بین برود.
برای دریافت مشاوره بیشتر می توانید با ما در تهران ابزار در تماس باشید.