چشم الکترونیکی و کاربرد های آن

چشم الکترونیکی چیست؟

چشم الکترونیکی، به دستگاهی دقیق، ظریف و حساس گفته می شود که به منظور کنترل کردن حرکت و جابجا کردن اشیا یا افراد توسط نور، به کار می رود. به این صورت که دستگاه، در محل مورد نظر نصب شده و در صورتی که ترتیبی دهید که نور به مقدار لازم به سلول حساس دستگاه بتابد، به محض آنکه فرد یا شیئی از مقابل دستگاه عبور کند یا جابجا شود، به گونه ای که تابش نور به سلول حساس کم شده و یا متوقف گردد، دستگاه سریعا و بلافاصله واکنش نشان داده و صدای بوق قوی از بلندگو پخش می شود.

چشم الکترونیکی

چشم الکترونیکی با ولتاژ ۶ ولت کار می کند و مصرف آن در حالت بی کاری نزدیک به صفر است. لذا حتی در شرایطی که باتری خشک به آن وصل شود، مدت ها دوام می آورد. گفتنی است یک پتانسیومتر تنظیم حساسیت روی فیبر تعبیه شده است که به کمک آن این امکان وجود دارد که دستگاه را برای استفاده در شرایط نوری مختلف به دقت تنظیم کرد. دستگاه چشم الکترونیک کاربرد های بسیار زیادی دارد که از آن ها می توان به کاربرد آن به عنوان دزدگیر در موسسات و منازل و اتومبیل ها اشاره کرد. ضمنا برای کنترل مسیر ها جهت آگاهی از ورود و خروج افراد نیز به کار می رود.

انواع چشم الکترونیکی کدامند:

  • مقاومت های نوری:

متناسب با شدت نور مقاومتش کم شده و جریان بیشتری را از خود عبور می دهد.

در کنترل های لوازم صوتی و تصویری استفاده می شود.

  • فتو ترانزیستور مادون قرمز:

مانند سایر ترانزیستورها عمل می کند.

  • چشم های الکترونیکی که به صورت مدار مجتمع ساخته می شوند:

در وسایل صوتی تصویری، کولر، پنکه و … استفاده می شوند.

سنسور های PIR در دزدگیر ها و لایتینگ ها کاربرد زیادی دارند. البته لازم به ذکر است که سنسور هایی وجود دارند که به آن ها چشم الکتریکی می گویند ولی در واقع عملکرد آن ها از طریق دیدن صورت نمی گیرد بلکه از طریق شنیدن انجام می شود. به این سنسور ها التراسونیک گفته می شود که البته در چشم دزدگیر اتومبیل استفاده می شوند.

چشم الکترونیکی

کاربرد چشم الکترونیکی چیست:

  1. دزدگیر ها و آژیر های مختلف
  2. پزشکی
  3. دوربین های فیلمبرداری
  4. دوربین های عکاسی دیجیتال
  5. ابزار های کنترلی برای جاده ها و ترافیک
  6. ابزار های الکتریکی موسیقی
  7. باز و بسته کردن درب ساختمان ها
  8. پنکه های الکتریکی
  9. صنایع نظامی و کنترلی
  10. اسباب بازی های مختلف
  11. خطوط تولید دستگاه های صنعتی دیگر

چشم الکترونیکی چگونه کار می کند؟

برای توضیح نحوه عملکرد این وسیله از یک مثال استفاده می کنیم. دزد گیرهایی که روی در و پنجره نصب می شوند و با بازکردن آن ها شروع به جیغ کشیدن می کنند را تصور کنید؛ روی درب و پنجره سنسور هایی هستند که به باز و بسته شدن در حساس هستند. این سنسور ها دو تکه دارند که یکی روی چهارچوب و دیگری روی قسمت متحرک در و پنجره و درست روبه روی هم نصب می شوند. تکه ثابت حاوی یک کلید خیلی ساده فنر دار و تکه متحرک دارای یک آهن ربا است.

زمانی که در بسته است و این دو تکه روی هم قرار دارند، نیروی آهنربا بر کشش فنر غلبه می کند و کلید را بسته نگاه می دارد اما به محض باز شدن در و کنار رفتن آهنربا فنر قطعه متحرک کلید را بالا می کشد و اتصال را قطع می کند. جعبه کنترل که کلید به آن متصل است این تغییر وضعیت را احساس کرده و آژیر دزد گیر را به کار می اندازد.

چشم الکترونیکی

گفتنی است که جالب ترین بخش، همان چراغ های قرمز یا چشم های الکترونیکی هستند که به حرکت اجسام حساس بوده و انواع ساده تر آن ها را احتمالا روی درب فروشگاه ها دیده اید. این سیستم ها در واقع یک رادار ساده هستند که از یک فرستنده و گیرنده امواج مایکروویو (یا فراصوت) تشکیل شده اند. فرستنده به طور پیوسته تپ هایی از این امواج را تولید و در فضا منتشر می کند. این امواج به اجسام و موانع موجود در محیط برخورد می کند و قسمتی از بازتاب هایشان به طرف گیرنده باز می گردد و یک الگوی بازتاب ایجاد می کند که شکل آن به نوع و چیدمان اشیاء موجود بستگی دارد. حالا وقتی که شما در را باز می کنید و در معرض تابش امواج قرار می گیرید بدن شما با انعکاس بخش جدیدی از امواج به طرف گیرنده الگوی بازتاب را تغییر می دهد.

برای دریافت مشاوره بیشتر می توانید با ما در تهران ابزار در تماس باشید.

 

قبلی «
بعدی »

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

error: امکان راست کلیک وجود ندارد