چکش چیست؟
در میان ابزار تعمیرگاهی، چکش ها یکی از مهم ترین ابزارآلات می باشند که برای ضربه زدن به بسیاری از اشیاء همچون فلزات، میخ ها، چوب، قلم ها و …. مورد استفاده قرار می گیرند. چکش ها در میان مشاغل مختلف، کاربرد های متفاوتی دارند اما در همه آن ها یک سری فلزی و یک دسته غیر فلزی که به هم متصل شده اند، وجود دارد. هر چقدر وزن سری و دسته چکش بیشتر باشد، ضربات وارده از آن هم محکم تر خواهند بود.
انواع چکش به دو صورت ساخته می شوند:
-
یک تکه:
در این مدل، کل چکش از یک قطعه فلز ساخته می شود، این کار موجب عدم جدا شدن سر چکش از دسته آن می شود اما در این روش، این احتمال وجود دارد که با هر ضربه، فشار محکمی به دست کاربر وارد شده و چکش لیز بخورد. برای جلوگیری از این امر، با پوشش پلاستیکی یا کائوچویی روی دسته این مدل چکش ها را می پوشانند.
-
۲تکه:
در چکش های ۲ تکه، قسمت سری و دسته به صورت جدا ساخته شده و به یکدیگر متصل می شوند. سری این چکش ها اکثرا از جنس فلز (برنج، تیتانیوم، برنز و فولا)، چرم، کائوچو، پلاستیک و چوب و دسته آن ها از جنس فلز، فایبرگلاس یا چوب ساخته می شود. سری چکش ها از نظر شکل و اندازه و دسته آن ها از لحاظ شکل، قوس و ضخامت با یکدیگر متفاوت اند.
انواع چکش :
-
چکشی نجاری
می توان گفت که چکش نجاری، پر استفاده ترین نوع در میان چکش ها می باشد که همیشه کاربرد دارد. قسمت پهن این محصول، متناسب برای تخریب و ضربه زدن و قسمت جلوی آن متناسب برای بیرون کشیدن میخ می باشد.
-
چکش میخ کش (دو شاخ)
این محصول، باسری ۲ شاخ هفتی شکل و وزن بین ۴۵۰ تا ۷۰۰ گرم متناسب برای کوبیدن و خارج نمودن میخ ها از سطوح چوبی و ساختمانی می باشد، به این صورت که سری آن به سر میخ چفت شده و آن را بیرون می کشد.
-
چکش آهنگری
این مدل، یکی از مقاوم ترین و محکم ترین انواع چکش ها می باشد که به طور ویژه ای طراحی شده است زیرا کاربری آن برای تغییر شکل دادن، خم کردن و کوبیدن فلزاتی که از کوره بیرون آمده اند بوده و نیازمند استحکام بالایی می باشد.
-
چکش سر صاف
چکش سر صاف با سر قلمی شکل خود که یا به شکل عمود و یا به موازات دسته قرار میگیرد، برای فرم دهی به انواع فلزات استفاده می شود. دسته این محصول معمولا ار جنس چوب اش ( زبان گنجسک) درست می شود.
-
چکش برق کاری
این مدل، مشابه نوع نجاری می باشد با این تفاوت که زاویه قسمت جلوی آن متفاوت بوده و دسته ای عایقی (معمولا از جنس فایبرگلاس) دارد که دارای قابلیت ضربه گیری می باشد.
-
چکش زمین شناسی
زمین شناسان معمولا از این محصول که دارای سری تیز می باشد، برای جدا سازی تکه های سنگ ها یا شکستن سنگریزه ها استفاده می کنند.
-
چکش های برقی
از این نوع، در زمان هایی که به علت سنگین بودن کار، نمی توان از انواع دستی استفاده نمود (مثلا زمان تخریب، انواع کنده کاری یا شکستن بتن ها)، استفاده می شود. این مدل از طریق الکتریسیته، بخار یا سوخت کار می کند.
-
چکش دیوار خشک
سری این چکش به شکل تبر است که برای بریدن و ایجاد شکاف و سوراخ روی دیوار خشک، جهت پیدا کردن لوله های آب برای ترمیم نشتی آب استفاده میشود. البته از این چکش برای اهداف دیگر مثل کوبیدن میخ (از طرف صاف آن) هم می توان استفاده کرد.
-
چکش سرگرد
این چکش از یک قسمت تخت و یک قسمت گرد ساخته شده که برای شکل دادن به فلزات، گرد کردن لبه های پین های فلزی یا اتصال دهنده ها و پرچ کاری مورد استفاده قرار میگیرد.
-
چکش جوش زا
از این مدل برای پاک کردن پوسته های به وجود آمده روی محل جوشکاری استفاده می شود.
-
چکش مس و چرم و آلومینیوم
در برخی مواقع لازم است که هیچ ردی از چکش روی فلز مورد نظر برجا نماند. این محصول با سری چرمی، مسی یا آلومینیومی خود متناسب برای این موارد می باشد.
-
چکش پونز
کاربرد این چکش ها برای ضربه زدن به میخ های کوچک و پونز است و معمولاً یکی از دوسر این نوع چکش ها آهنربایی می باشد همچنین این محصول دارای دهانه ای می باشد که میخ به راحتی درون آن قرار می گیرد.
تاریخچه چکش ها:
چکش، یکی از ابتدایی ترین وسایل ساخته شده توسط انسان ها بوده و اولین استفاده از چکش های دسته دار به حدود ۳۰ هزار سال پیش از میلاد بر می گردد اما آنچه که ما امروزه به عنوان چکش می شناسیم با همین شکل و استفاده، اولین بار ۳ هزار سال پیش از میلاد و در بین النهرین ساخته شد. علاوه بر این، پژوهش های باستان شناسی نشان می دهد استفاده از چکش های نجاری برای کوبیدن میخ در ۷۵ سال پس از میلاد رایج بوده است.
نکات ایمنی در استفاده از چکش ها:
- به جهت حفاظت از چشم ها، استفاده از عینکی که دارای حاشیه محافظ باشد الزامی می باشد.
- به هیچ عنوان از یک چکش برای کوبیدن و یا ضربه زدن به چکش دیگر استفاده نکنید.
- همیشه چکش را به صورت عمودی پایین آورید تا کار، از زیر آن در نرود.
- به هیچ عنوان دسته چکش را رنگ نزنید.
- در صورتی که دسته چکش ها دارای شکستگی و تو رفتگی بود آن را تعویض کنید.
برترین برند های چکش:
امروزه برند های متفاوتی در بازار، این محصول را تولید می کنند اما از برترین و شناخته شده ترین آن ها می توان به برند های ریجید، رونیکس، وینکس، ایمپریال، اکو، ایران پتک، سامکو، آترو، اف ای تی، نووا، آروا، فیسکارس، ویها، کاستور، پروتو، کاپریول و باهکو اشاره نمود.
ما در تهران تولز، مفتخر به ارائه این محصول به شما عزیزان می باشیم.