درباره دستگاه آمپرمتر

آمپرمتر چیست؟

دستگاه آمپرمتر یا آمیتر (Ammeter)، ابزاری است که به منظور اندازه گیری جریان مدار استفاده می‌ شود. واحد اندازه گیری جریان الکتریکی آمپر (A) می‌ باشد. تجهیزاتی که جریان‌ های کوچکتر را اندازه گیری می‌ کنند با نام میلی آمپرمتر و میکرو آمپرمتر شناخته می‌ شوند. عملکرد آمپرمتر‌ های اولیه تحت تاثیر میدان مغناطیسی زمین بوده است. در اواخر قرن نوزدهم میلادی عملکرد آمپرمتر‌ ها توسعه پیدا کرد به صورتی که قادر به اندازه گیری دقیق جریان سیستم‌ های قدرت در هر وضعیتی بودند.

آمپرسنج

تاریخچه ساخت آمپرمتر:

در سال ۱۸۲۰ هانس کریستین اورستد رابطه ای بین جریان الکتریکی و میدان مغناطیسی کشف کرد. او در این آزمایش، قطب نما را کنار سیم جریان‌ دار گذاشت و تغییرات جریان را ثبت کرد. گالوانومتر Galvanometer یک تبدیل‌ گر آنالوگ الکترومکانیکی‌ است. عقربه این دستگاه در واکنش به جریان الکتریکی در سیم‌ پیچی که در میدان مغناطیسی قرار دارد، حرکت می‌ کند. گالوانومتر نخستین ابزاری بود که برای تشخیص و اندازه‌گیری جریان الکتریکی به‌ کار رفت. لوییجی گالوانی دانشمند ایتالیایی سازنده این دستگاه، با بالا بردن دقت و حساسیت گالوانومتر  از این دستگاه برای تشخیص سیگنال های زیردریایی و کشف فعالیت‌ های الکتریکی قلب و مغز استفاده کرد.

انواع آمپرمتر:

آمپرمترها را می توان از نظر مکانیزم عملکرد به انواع زیر تقسیم کرد:

  • آمپرمتر سیم پیچ متحرک Moving coil
  • آمپرمتر آهنربای متحرک Moving magnet
  • آمپرمتر الکترودینامیکی Electrodynamic
  • آمپرمتر آهن متحرکMoving iron
  • آمپرمتر سیم داغ Hot wire
  • آمپرمتر دیجیتالی Digital
  • آمپرمتر انتگرالی (Integrating)

اثر دما در آمپرمتر:

همانطور که می دانید، آمپرمتر دستگاه حساسی است و به راحتی تحت تأثیر دمای محیط قرار می‌گیرد. تغییر دما باعث خطا در اندازه اعلام شده توسط آمپرمتر می‌ شود. میزان این خطا می‌ تواند با حضور مقاومت swamping کاهش یابد. مقاومتی با ضریب دمای صفر به عنوان مقاومت swamping شناخته می‌ شود. با قرار دادن این مقاومت به صورت سری با آمپرمتر تأثیر دما بر روی آمپرمتر کاهش می‌یابد؛ همچنین آمپرمتر دارای یک فیوز داخلی است که از آن در برابر جریان‌ های سنگین محافظت می‌ کند. اگر جریان بزرگی از آمپرمتر عبور کند فیوز می‌پرد و دستگاه متوقف می‌ شود.

طرز کار آمپرمتر:

آمپرمتر، مقدار شدت جریانی را که از آن می‌گذرد، به وسیله یک عقربه که در روی صفحه درجه بندی شده حرکت می‌ کند، نشان می‌دهد. میزان انحراف عقربه آمپرمتر با تعداد الکترون هایی که از این دستگاه می‌ گذرند، نسبت مستقیم دارد؛ یعنی نشان می‌ دهد که چه مقدار بار الکتریکی در ثانیه از آن عبور می‌ کند.

طرز استفاده از آمپرمتر:

آمپرمتر از خیلی جهات شبیه کنتور آب است که میزان آب مصرف شده منازل را اندازه می‌ گیرد. هر دو دستگاه (آمپرمتر و کنتور آب) باید طوری در مدار قرار گیرند که جریان های الکتریسیته و آب از آن ها بگذرد، تا بتوان شدت جریان را اندازه گرفت. تمام آبی که از لوله اصلی وارد خانه می‌ شود، باید از کنتور آب عبور کند. آمپرمتر نیز باید طوری قرار گیرد که تمام جریان الکتریسته از آن بگذرد، تا بتوان تمام شدت جریان الکتریکی را به وسیله آن اندازه گرفت. این نوع اتصال را اتصال متوالی یا سری می‌ گویند؛ یعنی اجزا تشکیل دهنده مدار در یک خط مستقیم (یک مسیر هدایت کننده) به یکدیگر اتصال دارند.

مراحل قرار دادن آمپرمتر در مدار:

برای قرار دادن آمپرمتر در مدار متوالی به ترتیب زیر عمل کنید:

  1. نیروی خارجی را که به مدار وارد می‌شود، قطع کنید.
  2. آن قسمت از مدار را که آمپرمتر در آن قرار دارد، باز کنید یا ببرید.
  3. انتهای مثبت آمپرمتر را به سیمی که به قطب مثبت پیل می‌ رود، وصل کنید.
  4. انتهای منفی آمپرمتر را به سیمی که به قطب منفی پیل می‌ رود، وصل کنید.

آمپرسنج

مراحل ۴ و ۳ (که عبارتند از انتقال مثبت به مثبت ، منفی به منفی) را دقت در پلاریته می‌ نامند و این امر مهم است. زیرا دستگاه اندازه گیری آمپرمتر شدت جریان را در یک جهت نشان می‌ دهد. اگر دستگاه اندازه گیری را بطور عکس در مدار قرار دهیم، چون جریان در جهت عکس (که مناسب آمپرمتر نیست) از آن می‌ گذرد و انحراف عقربه به وجود می‌آید که باعث شکسته شدن یا خم شدن آن می‌ گردد. فیش قرمز را به جک قرمز آمپرمتر و فیش سیاه را به جک سیاه در بالای آمپرمتر وصل کنید.

برای تهیه این محصول و دریافت مشاوره می توانید با ما در تهران ابزار در تماس باشید.

قبلی «
بعدی »

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

error: امکان راست کلیک وجود ندارد