ترمومتر لیزری چیست:
ترمومتر لیزری یا همان دماسنج دیجیتال یا حرارت سنج یک دستگاه قابل اعتماد است که برای اندازه گیری دما سطح یک شی مورد استفاده قرار می گیرد. از ترمومترلیزری حرفه ای برای اندازه گیری دمای سطح یک شی بدون استفاده از تماس مستقیم مانند اشیاء گرم، خطرناک و یا سخت بدون تماس، جهت امنیت بیشتر استفاده می شود.
کاربردهای ترمومتر لیزری:
شاید در مورد خرید ترمومترلیزری مردد باشید اما وقتی با کاربردهای آن آشنا شوید حتما نظرتان عوض میشود. برخی از کاربرد های ترمومتر لیزری عبارتند از:
-
پزشکی
اگر فرزند کوچک دارید پس حتما میدانید که وقتی بیدارند چقدر اندازهگیری دمای بدنشان کار سختی است. چون کودکان از دماسنجهای قدیمی خوششان نمیآید و حس میکنند به آنها صدمه میزند. وقتی ترمومترلیزری داشته باشید، خیلی راحت میشوید. دماسنج را ثانیهای نزدیک به پیشانی بچه بگذارید و بردارید. خیلی راحت دمای بدنش مشخص میشود. این کار به افزایش بهداشت در این حرفه کمک شایانی میکند.
-
آشپزی:
از ترمومترلیزری در آشپزخانه هم میتوانید استفاده کنید. برای مثال متوجه شوید دمای مادهی غذاییتان به حد مورد نظر رسیده یا خیر. یا ظرف و ماهیتابه به اندازهای که میخواهید، برای سرخ کردن غذا داغ شده است یا خیر.
-
ساختمان سازی:
همچنین برای این که بفهمید کدام منطقه از خانه خوب عایق نشده هم میتوانید از ترمومترلیزری استفاده کنید.
-
مکانیکی:
همانطور که می دانید ماشین ها زمانی که برای مدت بسیار طولانی روشن هستند حرارت زیادی از خود تولید میکنند که دمای آن ها از نزدیک قابل اندازه گیری نیست. برخی از مشکلهای فنی فقط زمانی که ماشین مدت زمان طولانی روشن باشند مشخص میشود. همچنین مکانیک های حرفهای برای اطلاع پیدا کردن از عملکرد صحیح قسمتها مختلف از ترمومتر یا همان دماسنج لیزری استفاده میکنند.
-
کار با برق:
تمام سطوح قابلیت لمس نیستند. یکی از این سطوح تابلو برقها ، دکل برق و.. هستند که اندازه گیری دمای دقیق آن ها فقط با ترمومترلیزری امکان پذیر است.
نحوه عملکرد ترمومتر لیزری:
نحوهی عملکرد دماسنج لیزری ساده است. هر چیزی اطراف ما دارد مقداری انرژی به شکل گرما از خود ساطع میکند و دماسنج لیزری هم تفاوت بین مقدار پرتو مادون قرمز ساطع شده از شی و پرتو مادون قرمز موجود در محیط را اندازه میگیرد. تفاوت این دو، دمای سطح شی است که با نشانگر لیزر اندازهگیری میشود. ترمومتر لیزری از سه بخش عدسی، ترموپایل (ترموپیل یا پیل حرارتی) و آشکارساز تشکیل شده است. عدسی بر پرتو مادون قرمزی که ساطع میشود متمرکز میشود. ترموپیل هم آشکارسازی است که مادون قرمز را به گرما تبدیل میکند. از طرف دیگر، گرما هم در ترموپیل به الکتریسیته مبدل میشود. این الکتریسیته به آشکارساز فرستاده میشود تا به صورت نمایش دما ظاهر شود. این عدد روی مانیتور دماسنج نمایش داده میشود.
انواع ترمومتر های لیزری:
- ترمومتر تفنگی دو لیزر
- ترمومترهای تفنگی تک لیزر
- ترمومتر لیزری با قابلیت اتصال به کامپیوتر و دیتالاگر
- ترمومتر دیجیتالی مادون قرمز
- ترمومتر لیزری مخصوص سردخانه و یخچال های مواد غذایی و نشتی های حرارتی
- ترمومتر ضد آب تفنگی
- ترمومتر سه کاره از نوع تماسی، غیر تماسی (مادون قرمز) و کلمپی
- ترمومترلیزری با پراب قابل انعطاف
روش استفاده از ترمومتر لیزری:
نحوه استفاده و طرز کار ترمومترلیزری بسیار آسان است و معمولا در کاتالوگ تمامی ترمومتر های لیزری آموزش کار با دستگاه توضیح داده شده است. با توجه به نسبت فاصله به نقطه (D:S) در ترمومتر لیزری، مسافت اندازه گیری را انتخاب کنید. باید در نظر داشت که با ترمومتر لیزری دارای نسبت ۱۲:۱ می توان از فاصله ۱۲ متری مقدار دمای دایره ای به قطر ۱ متر از آن جسم را اندازه گیری کرد. قبل از تست دما چند دقیقه در مکان جدید به منظور انطباق دمای ترمومتر با دمای محیط جدید صبر کنید سپس نقطه مورد نظر را هدفگیری و دکمه ترمومتر را فشار دهید مقدار دمای آن نقطه یا سطح جسم را در صفحه نمایش در مقیاس سانتی گراد یا فارنهایت مشاهده نمایید.
توجه داشته باشید گرد و غبار و بخار موجب کاهش دقت اندازه گیری می شود. بنابراین آزمایش ها خود را در هوای تمیز انجام دهید. ضمنا قبل از انجام آزمایش، لنز ترمومتر را تمیز و بدون خش نگه دارید. خوب است بدانید دقت اندازه گیری در اشیاء با انتشار کم امواج مادون قرمز ، اشیاء درخشنده و صیقلی کمتر می باشد.
برای دریافت مشاوره بیشتر می توانید با ما در تهران ابزار در تماس باشید.