شیر دروازه ای چیست؟
همانطور که می دانید شیر دروازه ای، کشویی یا گیت ولو، دارای دریچه هایی است که در لاستیک محصور شده است و معمولا داخل شیارها هیچ کثیفی جمع نمی شود، از بسته شدن کامل دریچه شیر دروازه ای جلوگیری می کند و ما با یک سوراخ کاملا شفاف اببندی شده روبه رو می شویم. گونه ای از شیرآلات صنعتی ( Industrial Valves ) می باشد که دارای یک دریچه مستطیل یا دایره شکل است که برای باز و بسته کردن جریان سیالات استفاده می شود و نام دیگر ان slide valve است. این شیر عضو مسدود کننده جریان را به صورت عمود بر جریان حرکت می دهد. اجزای گیت ولو ساده شامل بدنه، صفحه سوراخ دار یا گوه شکل، کلاهک آب بندی، دو حلقه آب بندی ،ساقه و یوک می باشد.
موارد استفاده از شیر های دروازه ای:
در مقایسه با شیر پروانه ای، که یکی از متداول ترین انوع ولو می باشد، بیشترین کاربرد مربوط به شیرهای دروازه ای مربوط به محلهایی است که جریان مایع یا گاز به صورت کامل باز یا بسته می شود. همانطور که گفته شد مهمترین خصوصیت گیت ولوها کم بودن افت فشار در آن می باشد. بنابراین بهترین گزینه برای قطع و وصل جریان در خط لوله های طولانی شیر کشویی می باشد.
در شیرهای دروازه ای اصولا برای متصل نمودن شیر به لوله از فلنج و پیچ و مهره استفاده می شود. همچنین برای جلوگیری از نشت سیال از محل فلنج، از گسکت (واشر آببندی) استفاده می شود. قسمتی از گیت ولو که در بالای بدنه قرار گرفته است و به وسیله فلنج و پیچ و مهره به بدنه اتصال پیدا کرده است سرپوش فلزی یا (Bonnet) نامیده می شود. همچنین برای استحکام و آببندی بین بدنه و سرپوش از واشر استفاده می شود.
اجزاء گیت ولو:
-
بدنه (Body):
بخشی از شیر که به سایر تجهیزات و اقلام متصل است بدنه شیر نام دارد. این اتصال معمولا می تواند از نوع فلنج، دنده یا پیچ میباشد.
-
سر فلکه (Handweel):
باز و بسته کردن شیر دروازه ای یا شیر کشویی از طریق سر فلکه انجام می شود.
-
بونت (Bonnet):
قسمت های متحرک شیر کشویی یا شیر دروازه ای درون این قسمت قرار دارند. بونت معمولا به وسیله پیچ به بدنه متصل می شود.
-
تریم (Trim):
به مجموعه دیسک، استم و سیت رینگ های یک شیر دروازه ای به طور کلی به مجموعه ی قطعات داخلی آن گفته می شود که قابلیت جداسازی دارند، علاوه بر موارد بالا مجرابند، یورک و پوشش داخلی (قسمت هایی از شیر که باعث آب بندی می شوند) را شامل می شوند، تریم شیر می گویند که تمامی موارد عنوان شده به نوع شیر بستگی دارد. در انتخاب نوع تریم شیرآلات موارد مختلفی باید در نظر گرفته شود مثل فشار، دما، نوع سیال و غیره.
مزایای شیر دروازه ای:
- افت فشار کم در مسیر جریان
- قیمت نسبتا پایین
- ساختار متراکم و ساده
- تعمیر و نگه داری ساده
- قابلیت استفاده برای انواع سیالات
معایب شیر دروازه ای:
- جهت تنظیم جریان مناسب نمی باشد.
- در حالت نیمه باز در معرض ارتعاش و سایش قرار می گیرد.
- دیسک و نشیمنگاه آن بیشتر از شیر های کروی (گلوب ولو ها) ، در معرض سایش می باشد.
- انجام کارهای تعمیراتی مورد نیاز بر روی آن مانند آب بندی و سنگ زنی معمولا به سختی انجام می پذیرد.
انواع شیردروازه ای از نظر مکانیزم عملکرد:
این شیرآلات از نظر مکانیزم عملکرد، به دو نوع محور ثابت و محور متحرک تقسیم می شوند که در ادامه مقاله به توضیح هر کدام می پردازیم.
-
شیردروازه ای با محور متحرک:
در زمان چرخیدن فلکه، کشو و محور با هم حرکت می کنند و به سمت بالا و پایین می روند. محور این نوع شیرها در بخش مجاور فلکه پیچ می شود. این قسمت در بوش محور قرار می گیرد؛ به گونه ای که پیچ های محور با پیچ های بوش با هم درگیر می شوند. فلکه شیر، با بوش محور یکپارچه تولید می شود و هنگام گردش فلکه، بوش محور نیز به گردش می افتد. در زمان گردش فلکه کشوی شیر با محور به سمت بالا یا پایین حرکت می کند و در نهایت زمانی که شیر کاملا باز باشد، محور به اندازه طول کشو از فلکه، بالاتر قرار می گیرد.
-
شیر دروازه ای با محور ثابت:
این نوع شیرها دارای محور ثابت هستند که در قسمت انتهای آن پیچ می شود. در این محصول فلکه محور شیر، به صورت یکپارچه تولید شده است و قسمت پیچ دار محور، درون بدنه شیر قرار دارد.
ویژگی های شیر دروازه ای:
- افت فشار کم در طول شیر دروازهای
- قابل استفاده در محدوده زیادی از سیالات
- دارای آب بندی خوب هنگام بسته شدن
- غیر قابل اشتعال در مایعات چسبنده مثل گریسهای سبک، روغنهای سنگین و…
- حذف شدن مجرابند این شیر از مسیر عبور جریان در زمان باز شدن کامل
تهران ابزار
مجموعه تهران ابزار از سال ۱۳۸۴ تاکنون در زمینه تامین تمامی تجهیزات مورد نیاز صنایع پیشران ، کارگاه ها ،تولیدی ها و … فعالیت کرده تا سهمی در بهبود، رشد و تکامل تولیدات داخلی در هر رسته ای داشته باشد جهت دریافت
اطلاعات کاملتر می توانید به وب سایت تهران ابزار مراجعه و یا با کارشناسان مجموعه از طریق شماره ۰۲۱۸۸۹۸۹۲۰۰ در تماس باشید.
زمینه کاری تهران ابزار در ابزارآلات برقی : دریل برقی ، دریل شارژی ، اره برقی ، فرز ، میخکوب ، بکس برقی ، سشوار صنعتی ،مینی فرز و … در انواع برند های مختلف مانند متابو ،آروا ، بوش ، رونیکس و …
زمینه کاری مجموعه تهران ابزار در حوزه ابزارآلات هیدرولیک : جک هیدرولیک انرپک ، پمپ هیدرولیک انرپک ، جک هیدرولیک رن ، پمپ هیدرولیک رن ، آچار هیدرولیک انرپک و …
تامین تجهیزات بادی : دریل بادی ، گیریس پمپ بادی ، بکس بادی و …
تهران ابزار مجموعه کاملی از هر آن چیزی است که شما به آن نیاز پیدا خواهید کرد.